• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Euronews Serbia

10.09.2024

13:34

Visoke temperature uticale na rod voća! Biće ga manje za čak 300.000 tona: Evo šta je najviše pogođeno

RINA

Društvo

Visoke temperature uticale na rod voća! Biće ga manje za čak 300.000 tona: Evo šta je najviše pogođeno

Podeli vest

Izuzetno nepovoljne vremenske prilike smanjile su ovogodišnji rod voća, ali i njihov kvalitet.

Stručnjaci procenjuju da će ukupan rod biti manji od 270.000 do 300.000 tona u odnosu na rodnu 2022. godinu. Osim direktne štete, indirektna šteta će se odraziti iduće godine jer će se slabo obrazovati rodni pupoljci.

Topla zima ove godine je ubrzala proces vegetacije, da bi se krajem marta desio vrtoglavi pad temperature.

I to je sve uticalo negativno na razvoj voća.

Potom su izuzetno visoke temperature uticale na jako veliku transpiraciju, na opadanje plodova, na pojavu ožegotina tamo gde nema protivgradne mreže, a čak i tamo gde postoje sistemi za navodnjavanje došlo je do napada grinja i defolijacije.

Foto: RINA

 

 

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović kaže da su to direktne štete.

- Prvo smo imali pojavu niskih temperatura u trećoj dekadi aprila, posle smo imali velike štete od grada i nezapamćenu sušu. Ne pamtim evo 35 godina koliko radim da je bio ovako sušni period u julu avgustu, i dalje se to nastavlja - naveo je on.

Svi ti nepovoljni faktori su uticali na to da profesor procenjuje da će biti od 270.000 do 300.000 tona manje voća nego u rodnoj godini kakva je bila pre dve godine i kada je rod bio 1,47 miliona tona.

- Pored ove direktne štete, sada je obrazovanje pupoljaka kod mnogih voćnih vrsta za sledeću godinu i pogotovo tamo gde je došlo do defolijacije, slabo će se obrazovati rodni pupoljci za narednu godine. Tako da ćemo imati i tu indirektnu štetu koja će se odraziti sledeće godine - naveo je profesor.

Foto: Shuterstock

 

 

Postavlja se pitanje koje voćne vrste su najviše pogođene.

Kod šljive je, kaže profesor Keserović, došlo do brzog sazrevanja.

- Tu je došlo do jakog velikog mežuravanja samih plodova, dehidratacije, brzog sazrevanja. Znači može se reći najviše se odrazilo kod šljive, delimično kod jabuke. To su dve voćne vrste koje su vodeće u Srbiji - rekao je sagovornik Euronews Srbija.

On kaže da će biti voća za konzumiranje, ali da će cena biti izuzetno visoka što se, dodaje, vidi i na pijacama, baš zbog toga što je došlo do smanjenja roda i kvaliteta.

- I sigurno da je više otišlo za preradu nego što će da ide za čuvanje, u hlanjače, pogotovo kod šljive koja se vrlo brzo obrala u Srbiji - rekao je profesor Keserović.

Visoke temperature i talas vrućina smanjili su i rod povrća.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija