• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.09.2024

15:01

Ministar Momirović u Kini: Ogromno interesovanje za srpske proizvode

Informer

Društvo

Ministar Momirović u Kini: Ogromno interesovanje za srpske proizvode

Podeli vest

Današnji sastanak u Sjamenu sa rukovodiocima vodećih maloprodajnih lanaca u Kini je bio jako dobar i sada je vreme da ono što smo ispregovarali kroz Sporazum o slobodnoj trgovini sa NR Kinom prenesemo i na konkretne proizvode iz Srbije koji moraju da nađu svoje mesto na ovom najvećem tržištu na svetu, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon sastanka sa rukovodiocima vodećih maloprodajnih lanaca u Sjamenu u Kini.

- Praktično pravo iz aviona posle dvadeset sati putovanja došao sam ovde na sastanak u Sjamenu u Kongresnom centru. Interesovanje za srpske proizvode u Kini je zaista veliko, pre svega kineski distributeri i maloprodajni lanci su zainteresovani za naše voće, povrće, mesne prerađevine, meso i ja mislim da su to dobre informacije za naše privrednike. Mi imamo rast izvoza u poslednjih deset godina koji je zaista respektabilan, ali moramo da damo i dodatnu podršku kako bi i u narednim godinama videli  još veću trgovinsku razmenu. Moramo da podržimo pre svega našu poljoprivredu, naravno i našu prehrambenu industriju i zato smo ovde u Kini. Nema više velike političke priče, samo konkretni rezultati, veća trgovinska razmena veći prihod za naše poljoprivrednike - rekao je ministar trgovine Tomislav Momirović.

Foto: Informer

 

 

- Ako pogledamo objektivno, od primene Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i NR Kine prošlo je malo vremena, manje od dva meseca. Ali ono što je činjenica je da naša trgovinska razmena raste, da sve više ljudi izvozi na ovo tržište i da ovo tržište samo po sebi „guta" sve više evropskih pa i srpskih proizvoda - istakao je ministar Momirović i dodao da moramo da se udružimo i damo podršku našim privrednicima i poljoprivrednicima, kako bi našli svoje mesto na ovom tržištu jer u Kini svaki veći grad ima više od deset miliona stanovnika.

- Mi moramo da nađemo niše koje maksimiziraju naš interes i ja mislim da smo na neki način, ne mogu da kažem tek krenuli, ali da smo uhvatili pravi zalet i da pozitivni rezultati u narednim mesecima i narednim godinama neće izostati - zaključio je ministar Momirović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija