• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: P. Ivković

11.09.2024

11:07

Da li je Nemačka obećana zemlja ili lažni sjaj?: Miloš iz Kruševca otkriva kakvo  je zapravo stanje "preko grane"

Shutterstock

Društvo

Da li je Nemačka obećana zemlja ili lažni sjaj?: Miloš iz Kruševca otkriva kakvo je zapravo stanje "preko grane"

Podeli vest

Miloš Petković (29) iz Kruševca, odlučio je da nakon završenog fakulteta pokuša da živi u inostranstvu. Njegov izbor, bila je Nemačka a on danas, nakon tri godine života u toj zemlji za Informer otkriva kakvo je tamo stanje.

Kako je i sam na početku razgovora rekao, srećan je, ali planira da ide dalje

- U Nemačku sam otišao pre četiri godine i živim u gradu Goslar, zbog finansija sam tamo otišao i dobio ih, bolje su, ali sam izgubio ljude i druženje. Sva prijateljstva su se nekako razišla sada sam trenutno u trci za papire, planiram da odem u SAD - počinje Miloš za Informer i objašnjava da smo mi kao nacija jako slični nemcima. 

- Mi i ljudi iz Nemačke smo jako slični, oni žive za viked a mi živimo za svaki dan

 

Svoj put i profesiju je sam izabrao, spakovao kofere i sa sobom poneo pre svega znanje koje je stekao u svojoj rodnoj Srbiji čije je obrazovanje veoma cenjeno u svetu. 

- Tamo se bavim elektrikom, tamo je prosek plate oko 1.800 evra, a plata vam je 3.000 ali kada vam uzmu porez dobijete 1.800. Ja ne plaćam smeštaj, a inače košta oko 1.000 evra i kada sve platite imate 800 evra za život. Može s tim tamo da se živi, ali ne znam koliko može da se uštedi.... -ističe Miloš. 

Na pitanje koji bi savet dao svima koji žele da odu u Nemačku, Miloš je imao jasan odgovor!

- Ukoliko ste mladi ili ste dosta stariji, idite tamo zaradite pare neke ako uspete i vratite se u Srbiju. Znajte jedno, ako imate porodicu i prijatelje ovde, nema potrebe da idete bilo gde. Ja živim tamo, ali svaku priliku koristim da dođem u Srbiju i posetim svoje ljude i sva ona mesta koja obožava - zaključuje Miloš za naš portal i tvrdi da smo mi kao narod daleko ljubazniji i srdačniji, kako za naše ljude tako i za strane turiste koji dolaze u Srbiju iz godine u godinu sve više, a kako pišu svetski mediji Srbija je visoko na lestvici najposećenijih zemalja. 

Prema Miloševim rečima, u Nemčkoj je prosečna plata 1.800 evra, dok je u Srbiji  856 evra. Kada platite stan, i ostale račune, ostane vam 800 evra. Da li se isplati život u Nemačkoj, zaključite sami!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija