• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.09.2024

17:27

Mesarović: Ziđin bašta potvrda da eksploatacijom rude nije ugrožena životna sredina

Tanjug

Društvo

Mesarović: Ziđin bašta potvrda da eksploatacijom rude nije ugrožena životna sredina

Podeli vest

Ministarka privrede Andrijana Mesarović i ministar unutrašnje i spoljašnje trgovine Tomislav Momirović razgovarali su danas sa rukovodstvom kompanije Ziđin i obišli botaničku baštu koju je ta kompanija napravila od jalovišta nastalog iskopavanjem zlata.

Mesarović i Momirović razgovarali su sa čelnicima kompanije Ziđin koja je, kako je ministar naglasio, u Srbiju uložila više od 1,6 milijardi dolara.

- Razgovarali smo o poslovnim aktivnostima koje su već realizovane što pratimo kroz strateško partnerstvo i o budućim planovima i investicijama u Srbiju imajući u vidu značaj projekata za Srbiju i Bor - rekla je ministarka za Tanjug.

Tom prilikom obišli su ii botaničku baštu Ziđin nastalu na jalovištima tog rudnika koji će biti aktivan još narednih osam godina, a u kojem radi oko 4.000 zaposlenih, od koji je 10 odsto žena. Ministarka je rekla da je upravo botanička bašta Ziđin potvrda da se jalovište može rekultivisati tako da bude prirodna oaza,

- Ziđin bašta jedan od najlepših parkova koje sam ikada videla i ovo je potvrda da sve ono što predsednik Vučić iznosi i radi, a to je da eksploatacijom rude, u ovom slučaju rude bakra, nije ugrožena zaštita životne sredina - rekla je Mesarović.

Foto: Tanjug

 

Pretvaranje jalovišta u zelenu oazu Ziđin je zapoceo 2008. Praksa je da i svaki zaposleni uoči odlaska zasadi drvo kao i da svakog 12, marta kolektivno sade drveće. Rudnik će uskoro početi da koristi autonomna vozila pa će se svima njima upravljati iz jednog centra. Rudnik je pokrenut 1997, a u malom muzeju nalaze se svedočanstva da se u tom kraju rudarilo pre više od hiljadu goodina. Bašta se nalazi na visini nešto malo nižoj od 1.000 metara nadmorske visine. Ima vidikovce sa kojih se prostire poseban pogled na okolinu. U podnožju kompanija Ziđin ima hotel sa pet zvezdica i poslovnu zgradu ispred koje je za ministre upriličen tradicionalni ples zmajeva koji je 2007. godine svrstan u svetsku nematerijalnu kulturnu baštinu.

Foto: Tanjug

 

U Sjamenu se danas završava 24. CIFIT na kojem se predstavljaju učesnici iz 120 zemalja. U fokusu naše zemlje koja na toj prestižnoj sajamskoj manifestaciji ima svoj Nacionalni paviljon je Sporazum o slobodnoj trgovini. CIFIT, na kojem je prethodne dve godine Srbija bila zemlja počasni gost, poseti i više od 120.000 ljudi.

Nacionalni štand Srbije prošle godine proglašen je za najbolji, a ove godine pre samog svečanog otvaranja posetio ga je i zamenik premijera Kine. Već na samom otvaranju potpisana su tri komercijalna ugovora između srpskih i kineskih kompanija. Sjamen moderni grad, grad ostrvo, sa visokim ekološkim standardima, zelena oaza i velika luka koji ima više od pet miliona stanovnika, a gde cena kvadrata stambenog prostora košta 10.000 evra, nalazi se u provinciji Fuđen.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

A za Maru - zlatnik! Najbolja je u svojoj klasi!
Srbija

A za Maru - zlatnik! Najbolja je u svojoj klasi!

Apsolutni šampion 57. Međunardnog poljoprivrednog sajma u Svilajncu je krava muzara Mara! Mara je ljubimica Aleksandra Jeremića iz sela Vojska, a u konkurenciji 70 grla simentalske rase goveda bila je najbolja!

11.09.2024

18:35