• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.09.2024

17:29

Đedovićeva i Gojkovićeva podelile sjajne vesti! Pripremamo korenite regulatorne izmene i u rudarstvu i u energetici! (FOTO)

Ministarstvo rudarstva i energetike

Društvo

Đedovićeva i Gojkovićeva podelile sjajne vesti! Pripremamo korenite regulatorne izmene i u rudarstvu i u energetici! (FOTO)

Podeli vest

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović sastala se danas sa predsednicom Pokrajinske vlade AP Vojvodine Majom Gojković i tom prilikom istakla da su Vojvodina i Novi Sad važni energetski centri s obzirom da su naftna industrija, gasna skladišta, kao i veliki deo energetskih kompanija u ovom delu naše zemlje i da je usaglašeno delovanje ministarstva i Pokrajinske vlade od izuzetnog značaja za dalji razvoj energetskog sektora.

- Saradnja sa Pokrajinskom vladom je neophodna kako bismo zajedno razvijali energetski sektor, ponudili rešenja za izazove sa kojima se suočavamo i zajedničkim delovanjem osigurali neometan i bezbedan rad energetskog sektora u ovom delu zemlje. Pripremamo korenite regulatorne izmene i u rudarstvu i u energetici. Usvojen je Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan, završene su javne rasprave za Strategiju razvoja energetike, kao i za izmene zakona o energetici, pripremamo i izmene zakona o rudarstvu koje očekujemo do kraja godine, a do kraja naredne godine i nov zakon o sektoru gasa i nafte. Samim tim uska saradnja sa Pokrajinskom vladom je neophodna da bismo izneli najkvalitetnija rešenja - navela je ministarka.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

 

Predsednica Gojković je istakla da je važno da se saradnja unapredi, te da je to od zajedničkog interesa radi daljeg razvoja energetskog sektora. Na sastanku je istaknuto da postoji i potencijal za razvoj geotermalne energije, te da je potrebno intenzivirati istražne i geološke aktivnosti u cilju iskorišćenja tih potencijala.

- Ministarstvo rudarstva i energetike svake godine ulaže sve veća sredstva i napore u povećanje energetske efikasnosti, a u Vojvodini je u tekućoj godini izdvojeno gotovo 590 miliona dinara u 43 opštine i grada koji učestvuju u programu dodele subvencija za domaćinstva. Izuzev toga planiramo i energetsku sanaciju fakulteta u okviru Novosadskog univerziteta, uz pomoć EU fondova - zaključila je Đedović Handanović.

Tokom posete Novom Sadu Đedović Handanović se sastala sa vd generalnog direktora Transnafte Natašom Lečić i razgovarale su o pripremi projekta naftovoda Srbija-Mađarska. Na sastanku je ocenjeno da je izgradnja naftovoda dužine 128 kilometara i kapaciteta 5,5 miliona tona od Novog Sada do granice sa Mađarskom jedan od najvažnijih državnih projekata. Naredni koraci su planirani javni uvid i rasprava za prostorni plan područja posebne namene, a nakon toga i izrada idejnog projekta sa studijom opravdanosti.--


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Ministarka Đedović Handanović otkriva detalje: Do prve nuklearke nam je potrebno bar 10 godina!
Društvo

Ministarka Đedović Handanović otkriva detalje: Do prve nuklearke nam je potrebno bar 10 godina!

Pokretanje javne rasprave o izmenama i dopunama Zakona o energetici, kojim se predlaže ukidanje zabrane nuklearnih elektrana ne može se dovesti u vezu sa posetom francuskog predsednika Emanuela Makrona, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i dodala da iskustvo pokazuje da je od početnog razmatranja opcije za proizvodnju nuklearne energije do početka rada prve nuklearke potrebno da prođe najmanje 10 godina.

06.09.2024

09:46

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

A za Maru - zlatnik! Najbolja je u svojoj klasi!
Srbija

A za Maru - zlatnik! Najbolja je u svojoj klasi!

Apsolutni šampion 57. Međunardnog poljoprivrednog sajma u Svilajncu je krava muzara Mara! Mara je ljubimica Aleksandra Jeremića iz sela Vojska, a u konkurenciji 70 grla simentalske rase goveda bila je najbolja!

11.09.2024

18:35