• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

13.09.2024

07:15

Srbi prošle godine kupili više od 1.000 automobila na struju! Vozači masovno prelaze na vozila na električni pogon

Shutterstock

Društvo

Srbi prošle godine kupili više od 1.000 automobila na struju! Vozači masovno prelaze na vozila na električni pogon

Podeli vest

U Srbiji je zaključno sa avgustom ukupno registrovano 3.629 električnih automobila. Od tog broja čak 1.101 vozilo, odnosno skoro trećina, registrovano je u toku prošle godine. Kako stručnjaci ističu, jasno se vidi da naši vozači sve više koriste vozila na električni pogon, a tome doprinose i podsticaji države za kupovinu ovakvih automobila, gde subvencije idu do 5.000 evra.

Podatak o broju registrovanih električnih automobila izneo je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, koji je naveo da su samo u ovoj godini do kraja jula registrovana 152 putnička i 107 lakih teretnih električnih vozila. Ovo je trend rasta kupovine vozila na električni pogon, a rast je zabeleženi i lane. Za celu 2021. godinu taj broj je iznosio manje od 500.

- U Srbiji, zaključno sa avgustom, ukupno je registrovano 3.629 električnih automobila. Od tog broja čak 1.101 vozilo, odnosno oko 30 odsto, registrovano je samo prošle godine - naveo je Vesić.

U tom smislu, istakao je da se, radi podsticanja građana da se odluče za električna vozila, priprema set mera, u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i Ministarstvom rudarstva i energetike, u skladu sa zahtevom predsednika Vučića.

- Taj set mera omogućiće popuste za one koji koriste tu vrstu vozila. Izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja, koje radi MUP, tražimo posebnu boju tablica za e-automobile, popust na putarine, kao i da lokalne samouprave mogu da daju popust za parkiranje - preneo je Vesić.

Punjač za kuću

Dodao je i da se sa proizvođačima razgovara o tome da se, uz subvencije uz koje se kupi više od 95 ovakvih vozila, nađe način da se onome ko kupi e-vozilo instalira mali punjač, slabije snage, za kuću, kako bi mogao da puni automobil.

- Mora da postoji odgovarajuća infrastruktura da bi se kupovala električna vozila. Srbija je tranzitna zemlja, mi ove godine očekujemo prihod od najmanje 48 milijardi dinara od putarine i moramo da zadovoljimo potrebe vozača. Sve je više električnih vozila i tome moramo da se prilagođavamo - rekao je ministar Vesić.

Foto: Tanja Andric

 

Baš zbog sve većeg broja električnih vozila na našim ulicama ministar Vesić je istakao da je u toku postavljanje 10 superbrzih električnih punjača na autoputevima, te da je cilj da do aprila naredne godine na srpskim autoputevima budu postavljena 164 e-punjača.

- To su superbrzi punjači, snage 300 kilovata. Naš plan je da do aprila imamo 164 e-punjača - rekao je Vesić.

Podsetio je da je na tenderu izabrana domaća kompanija, koja će 16 odmorišta duž autoputeva pretvoriti u "zelene stanice". Dodao je i da su izmenama Zakona o planiranju i izgradnji benzinske pumpe obavezne da na četiri mesta za točenje goriva imaju po jedan e-punjač.

Stručnjaci ističu da i postojeći podsticaji, koji iznose do 5.000 evra za kupljeno električno vozilo, ali i najavljene pogodnosti definitivno doprinose rastu kupovine e-vozila. Podrška za kupovinu električnih vozila je mera podsticaja koja postoji u mnogim državama kako bi se smanjio broj vozila koja kao pogonsko gorivo koriste benzin i dizel. U Evropi je, procentualno, najviše električnih automobila u Norveškoj - više od 15 odsto od ukupnog broja vozila.

Foto: Pixabay

 

Subvencije za kupovinu

Miodrag Piroški, urednik sajta "Vrele gume", navodi da je sada elektrifikacija nacionalnog voznog parka u Srbiji u početnoj fazi.

- Subvencije su dobrim delom podstakle kupovinu e-vozila i te subvencije imaju apsolutno opravdanje po mnogim osnovama. Razvoj domaćeg tržišta vidim u malim jeftinijim električnim modelima koji su racionalniji potrošači električne energije, ekološki prihvatljivi u gradskim sredinama, praktičniji i jeftiniji. Dodatni resursi elektrifikacije u Srbiji nalaze se u javnom sektoru i trebalo bi da se masovnije okrenu ovakvim ekonomičnim i "čistim" vozilima, posebno oni koji obavljaju bilo koji vid poslova u domenu gradskih službi - zaključuje Piroški.

Sa koliko se subvencionišu vozila po kategorijama

subvencija do 250 evra

* električni moped
* laki tricikl

subvencija do 500 evra

* motocikl
* motocikl sa bočnim sedištem
* teški tricikl
* laki četvorocikl
* teški četvorocikl

subvencija do 5.000 evra

* električna putnička vozila sa najviše devet mesta za sedenje
* električna teretna vozila čija je najveća dozvoljena masa do 3,5 tona


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

Roditelji od suda traže maksimalnu kaznu: Kolima udarila Luku (15), umro je posle 9 dana
Hronika

Roditelji od suda traže maksimalnu kaznu: Kolima udarila Luku (15), umro je posle 9 dana

"Tražim maksimalnu kaznu od 8 godina za smrt mog deteta, iako je i to blaga sankcija. Njemu je smrtne povrede nanela medicinska sestra, koja mu nije pomogla, pa je preminuo posle 9 dana provedenih u komi" Tog 30. aprila 2022. godine, kad ga je okrivljena udarila kolima dok je vozio motocikl, ubijena je i naša porodica, jer nam se zatrlo seme – rekao je na završnom ročištu 11. septembra u Osnovnom sudu u Somboru Dragan Jovović iz Ratkova kod Odžaka, otac stradalog dečaka Luke Jovovića (15).

13.09.2024

09:26

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Preokret na pomolu? Aleksa: Nadam se da Kari ostaje
Košarka

Preokret na pomolu? Aleksa: Nadam se da Kari ostaje

Srpski košarkaš Aleksa Avramović (29) još ne može da poveruje da je Svetislav Pešić (75) napustio funkciju selektora Srbije, ali smatra da možda čak postoji šansa da dođe do preokreta! Harizmatični Čačanin, koji je ovog leta sa "orlovima" osvojio bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, poručio je u intervjuu za "Mocart sport" da se, poput svih reprezentativaca, nada ostanku legendarnog stratega.

13.09.2024

09:54

Planeta

Zabava

Objavljen tizer za prvi srpski postapokaliptični film "Volja sinovljeva" (FOTO/VIDEO)
Kultura

Objavljen tizer za prvi srpski postapokaliptični film "Volja sinovljeva" (FOTO/VIDEO)

Misteriozni slepi guslar luta razrušenim svetom uz poj pesme Volja sinovljeva koja opisuje malu zajednicu uzgajivača semena pšenice koja je živela daleko u pustinji i odbijala da se povinuje tiraniji udaljenog grada - ovaj kratak opis filma "Volja sinovljeva" uvodi nas kroz vrata potpune žanrovske i produkcijske inovacije koja do sada nije viđena u domaćoj kinematografiji.

12.09.2024

13:04

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Kad ministarka zavrne rukave i prione na posao!
Srbija

(VIDEO) Kad ministarka zavrne rukave i prione na posao!

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski posetila je Pirot, gde je posle razgovora sa gradonačelnikom i obilaska Doma zdravlja i vrtića "Crvenkapa" posetila i porodicu Kostić u u pirotskom prigradskom selu Krupac.

12.09.2024

17:49