• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

13.09.2024

09:11

Roditelji, oprez - među decom hara stomačni virus: Ovo su najčešći simptomi

Shutterstock

Društvo

Roditelji, oprez - među decom hara stomačni virus: Ovo su najčešći simptomi

Podeli vest

Ovaj period svake godine donosi niz virusa najmlađima, pa ni sada nije izuzetak. U Srbiji među decom trenutno su najzastupljenija tri stomačna virusa i rinovirus koji napada sluznicu nosa.

Kako nam je objasnio pedijatar dr Saša Milićević, od stomačnih aktivni su rota, adeno i norovirus.

- Svaki od njih ume da se prikaže i kroz disajne puteve i tako na neki način maskira činjenicu da je u pitanju stomačni virus. Takođe i rinovirusi umeju da prezentuju tečnu stolicu, tako da je to nešto što treba imati na umu - kaže pedijatar Saša Milićević za Telegraf.rs

Kako kaže, kada se radi o stomačnim virusima, to su virusi koji se lako prenose, pa se deca mogu razboleti čak i preko igračke u vrtiću.

- Sve polazi od rukica, jedno dete koje ima tegobe se igra sa nekom igračkom, pa uzme drugo, pa treće i tako od deteta do detata - pojašnjava doktor.

Milićević nam je potvrdio da se ovih dana beleži veći broj dece kod kojih se sumnja na stomačni virus, te da je dehidratacija najveća opasnost koja vreba.

- Stomačni virusi traju obično od 3 do 7 dana, samo je važno da dete ne dehidrira. Što je manje dete to se lakše dogodi, a ako beba dehidrira naročito je opasno - upozorava naš sagovornik, te dodaje da roditelji kod najmlađih dehidraciju mogu da prepoznaju po dijareji, suvom jeziku, upalim očima, manjoj količini urina što se posebno primećuje među decom koja nose pelene.

U ovakvim situacijama najvažnija je nadoknada izgubljene tečnosti, koja ne treba da bude nagla, već postepena, na po 15 minuta.

- Važna je i dijeta, ali ako na primer beba sisa mama ne treba da prekida dojenje. Kod starije dece i odraslih veoma je važno piti tečnost u vidu vode i čaja, ali ne samo to već i tečnost koja sadrži minerale i elektrolite - kazao je Milićević za Telegraf.rs

Ukoliko dođe do situacije da dete više nema šta da povrati, ali i da ne može više da povraća, vreme je za infuziju.

Najčešći simptomi stomačnog virusa

Dijareja
Povraćanje
Temperatura koja ne mora biti previše visoka
Suv jezik
Upale oči
Manjak urina

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

Roditelji od suda traže maksimalnu kaznu: Kolima udarila Luku (15), umro je posle 9 dana
Hronika

Roditelji od suda traže maksimalnu kaznu: Kolima udarila Luku (15), umro je posle 9 dana

"Tražim maksimalnu kaznu od 8 godina za smrt mog deteta, iako je i to blaga sankcija. Njemu je smrtne povrede nanela medicinska sestra, koja mu nije pomogla, pa je preminuo posle 9 dana provedenih u komi" Tog 30. aprila 2022. godine, kad ga je okrivljena udarila kolima dok je vozio motocikl, ubijena je i naša porodica, jer nam se zatrlo seme – rekao je na završnom ročištu 11. septembra u Osnovnom sudu u Somboru Dragan Jovović iz Ratkova kod Odžaka, otac stradalog dečaka Luke Jovovića (15).

13.09.2024

09:26

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Preokret na pomolu? Aleksa: Nadam se da Kari ostaje
Košarka

Preokret na pomolu? Aleksa: Nadam se da Kari ostaje

Srpski košarkaš Aleksa Avramović (29) još ne može da poveruje da je Svetislav Pešić (75) napustio funkciju selektora Srbije, ali smatra da možda čak postoji šansa da dođe do preokreta! Harizmatični Čačanin, koji je ovog leta sa "orlovima" osvojio bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, poručio je u intervjuu za "Mocart sport" da se, poput svih reprezentativaca, nada ostanku legendarnog stratega.

13.09.2024

09:54

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Kad ministarka zavrne rukave i prione na posao!
Srbija

(VIDEO) Kad ministarka zavrne rukave i prione na posao!

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski posetila je Pirot, gde je posle razgovora sa gradonačelnikom i obilaska Doma zdravlja i vrtića "Crvenkapa" posetila i porodicu Kostić u u pirotskom prigradskom selu Krupac.

12.09.2024

17:49