• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

13.09.2024

10:31

Janko je mali genijalac! Niže zlato iz fizike i hemije

printscreen/RTS

Društvo

Janko je mali genijalac! Niže zlato iz fizike i hemije

Podeli vest

Iako je Matematičku gimnaziju Janko Popović upisao zbog matematike, sada su mu priotitet fizika i hemija. Da odluči šta će da studira ima još godinu dana. I još toliko vremena za međunarodne srednjoškolske olimpijade. Najdraža priznanja su mu dve medalje sa hemijske i jedna sa naučne olimpijade.

Sedmi razred osnovne škole upisao je u Matematičkoj gimnaziji a osmi razred završio kao đak generacije. Kaže da mu to nije bila motivacija, već je radio ono u čemu uživa, a onda je došao i uspeh. Od tada niže medalje. 

Jedna od najvažnijih mu je zlatna medalja sa Međunarodne olimpijade iz hemije. Zbog toga se odrekao takmičenja iz fizike.

Janko Popović, osvajač zlatne medalje na Međunarodnoj olimpijadi iz hemije kaže da je to bio težak izbor.

- Iako je trebalo da idem na Evropsku olimpijadu pre toga, ali pošto nismo uspeli na vreme sa vizom da se snađemo, samo na hemiju sam otišao. Ali sad se ne kajem zbog te odluke, s obzirom kako se završilo. Zlatna medalja teško da može da se očekuje: pomalo sam se nadao, to je nekako delovalo nedostižno, da li sam imao sreće, mislim znanje svakako - kaže Janko.

Medalji iz hemije prethodile su medalje iz fizike. Sa drugarima je otkrio takmičenje u Češkoj - Fiziklanji.

- Saznali smo za to takmičenje, oformili tim, i nas petorica smo učestvovali prvo u kvalifikacionom krugu, gde smo odlično prošli i bili drugi. I onda smo zamolili školu da nađe mogućnost da se tamo otputuje. Otputovali smo i bili prvi na takmičenju, tako da to lepa priča. To je lepo takmičenje zato što za razliku od većine drugih timsko- rekao je Janko Popović.

Još godinu dana ga deli od indeksa.

- Probaću na stranim fakultetetima, a što se tiče domaćih, tu s obzirom na nagrade na takmičenjima već praktično imam upis - navodi Janko Popović.

Objašnjava da tokom cele školske godine kontinuirano rade sa profesorima, a onda takmičenja dođu sama po sebi. Naredno na koje će otići je Žautikovksa olimpijada iz fizike u Kazahstanu, u januaru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Demokratije više nema u svetu, postoji samo vladavina jednog naroda! Oni određuju šta su ljudska prava! (VIDEO)
Live TV

Demokratije više nema u svetu, postoji samo vladavina jednog naroda! Oni određuju šta su ljudska prava! (VIDEO)

Troškovi servisiranja ogromnog američkog saveznog duga sada su veći od budžeta za odbranu, izjavio je izvršni direktor Tesle i Spejks Iksa Ilon Maks u popularnom podkastu. On je dodao da zemlja „izuzetno brzo bankrotira“. Američko ministarstvo finansija objavilo je krajem jula da je državni dug premašio 35 biliona dolara, što je skočilo za trilion u periodu od šest meseci. Profesor dr Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka govorio je na ovu temu u "Info jutru" Informer televizije.

13.09.2024

12:42

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Preokret na pomolu? Aleksa: Nadam se da Kari ostaje
Košarka

Preokret na pomolu? Aleksa: Nadam se da Kari ostaje

Srpski košarkaš Aleksa Avramović (29) još ne može da poveruje da je Svetislav Pešić (75) napustio funkciju selektora Srbije, ali smatra da možda čak postoji šansa da dođe do preokreta! Harizmatični Čačanin, koji je ovog leta sa "orlovima" osvojio bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, poručio je u intervjuu za "Mocart sport" da se, poput svih reprezentativaca, nada ostanku legendarnog stratega.

13.09.2024

09:54

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Kad ministarka zavrne rukave i prione na posao!
Srbija

(VIDEO) Kad ministarka zavrne rukave i prione na posao!

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski posetila je Pirot, gde je posle razgovora sa gradonačelnikom i obilaska Doma zdravlja i vrtića "Crvenkapa" posetila i porodicu Kostić u u pirotskom prigradskom selu Krupac.

12.09.2024

17:49