• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

14.09.2024

13:15

Prvim pacijentima sa liste čekanja stižu pozivi! Ministar Lončar otkrio ko je prvi na redu

Peđa Milosavljević

Društvo

Prvim pacijentima sa liste čekanja stižu pozivi! Ministar Lončar otkrio ko je prvi na redu

Podeli vest

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da će svi koji su na listi čekanja za skener, a ima ih oko 3.000, biti pozvani na ovaj pregled sledećeg vikenda.

- Radićemo celu subotu i nedelju od sedam ujutru do sedam uveče. Radićemo skener na svim aparatima koje imamo i koji su trenutno u funkciji i očekujem da u ponedeljak nemamo listu čekanja na skener - rekao je on.

Pojasnio je da će pacijenti biti pozvani, da će biti napravljen raspored i da će se raditi tri do četiri pregleda na sat vremena.

- Do kraja meseca liste čekanja da budu krajnje transparentne - dodao je.

Govoreći o tome šta će se u narednom periodu raditi na rešavanju problema lista čekanja što je juče najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Lončar je rekao da je plan da do kraja meseca liste čekanja budu krajnje transparentne i dostupne svim građanima Srbije.

- Plan je da budu dostupne i onima koji čekaju i onima koji ne čekaju, i da oni mogu u realnom vremenu da prate gde se nalaze na toj listi čekanja. Ali ne da prate, a da ne znaju šta se dešava, nego da prate tako da se u realnom vremenu zna koliko se kojih operacija uradilo u kojoj zdravstvenoj ustanovi. Mi ćemo u naredne dve nedelje izaći sa tim, koji je plan, koliko koja ustanova mora da uradi operacije na dnevnom nivou, koliko na nedeljnom nivou - naglasio je on.

Rekao je da se sada sagledava koliko ima lekara, koliko ima operacionih sala, da li imaju svu opremu koja im je neophodna i da će se rešavanje problema liste čekanja raditi tako da ostali pacijenti ne trpe zbog toga.

- Onda će građani Srbije u realnom vremenu gledati sve to, koliko se gde obavila operacija, da li neko radi više, da li neko radi manje, znaće se koliko je kome zadato operacija. Mislim da je to najpoštenije i onda ne mogu ni doktori ni sestre da nalaze opravdanja - rekao je Lončar.

Istakao je da će se ovaj problem temeljno rešavati, da ljudi iz bolnica treba da kažu šta im nedostaje a država će im to nabaviti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da na listama čekanja ima više od 68.000 pacijenata i da većina njih ne može da se kreće i dodao da je taj problem u zdravstvu lociran i da se radi na rešavanju, kao i da u najkraćem roku, za godinu dana, očekuje da se liste smanje za 5.000 do 10.000.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!
Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!

U okviru akcije preventivnih pregleda koji se svakog vikenda održavaju u većini zdravstvenih ustanova u Srbiji, u Čačku će u nedelju primati pacijente lekari Opšte bolnice i Doma zdravlja.

13.09.2024

15:45