• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.MATIJAŠEVIĆ

15.09.2024

10:38

Tijana je posle pet godina dobila najtežu borbu! Sud joj je vratio embrione njenog pokojnog supruga

Zoran Sinko

Društvo

Tijana je posle pet godina dobila najtežu borbu! Sud joj je vratio embrione njenog pokojnog supruga

Podeli vest

Tijana Prizrenac Nedeljković koja se godinama sudski borila da dobije embrione svog pokojnog muža i postane majke, nakon pet godina uspela je da pobedi i dobije, kako kaže, najtežu i najveću životnu borbu!

Nakon brojnih ročišta, osoporavanja, žalbi i molbi, Apelacioni sud u Nišu presudio je u Tijaninu korist i dao da koristi embrione koje su ostavili njen suprug i ona, pre nego što je on preminuo od leukemije.

- Presrećna sam i do poslednjeg dana verovala sam da će pravda biti na mojoj strani! I dalje ne mogu da verujem da se šetnja po sudovima završila i da sam pobedila. Ostalo je da se završi još neka papirologija i da sve bude zvanično - ističe Tijana za Informer.

Na pitanje kada ulazi u proces vantelesne oplodnje, otkriva:

- Prvo da završim dokumentaciju, pa da odem na godišnjih odmor. Nakon toga ide priprema tela za proces. Očekujem da negde tamo posle zime, sledeće godine sve počne.

Foto: prinstscreen

 

Podsetimo, Tijana Prizrenac Nedeljković u trenutku kada je ušla u postupak za vantelesnu oplodnju (VTO) i dobila deset embriona, njen suprug je preminuo od leukemije i tada je počela njena prava životna drama!

Zbog Zakona o biopotpomognutoj medicini ceo proces VTO je stopiran, jer pravilnici ne nalažu da se postupak nastavi i da se stvoreni embrioni iskoriste za trudnoću niti se njen slučaj "prepoznaje".

Prema Tijaninim rečima, rok za čuvanje embriona je pet godina, u njenom slučaju do 2024. godine. Tada rizikiju, kaže ona za Informer televiziju, da ostane bez svoje dece u epruveti i da joj sav materijal propadne, iako je to zaveštano čak i u testamentu.

- Mom suprugu je 2016. godine rečeno da ne može da ima decu zbog zračenja i hemioterapije, jer je bolovao od leukimije. Tada smo u dogovoru sa lekarima pokrenuli proces vantelesne i ostavili naš genetski materijal. Taman kada smo trebali da dođemo do kraja, njemu je pozlilo i nakon 20 dana, preminuo je. Tada počinje moja samostalna borba - rekla je tada Tijana za Informer.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Više od 30 žena u Srbiji vodi bitku za embrione! Udovicama ne daju embrione, već upućuju klinike da ih unište! (VIDEO)
Live TV

Više od 30 žena u Srbiji vodi bitku za embrione! Udovicama ne daju embrione, već upućuju klinike da ih unište! (VIDEO)

Prošlo je tri godine od kako je suprug Ane Mladenović Marković preminuo od posledica koronavirusa, a embrioni koje su njih dvoje zamrzli u jednoj privatnoj klinici u Beogradu su prema Zakonu o biomedicinski potpomognutoj oplodnji još 2022. bili spremni za spaljivanje. Ana Mladenović Marković je odlučila da se bori za svoje potomstvo i tužila je kliniku, jer joj je muž u nasleđe ostavio njihove embrione, a po Zakonu o nasleđivanju, ustanova je u obavezi da ih vrati. Na ovu temu u "Info jutru" govorli su Tijana Prizenac Nedeljković, žena koja vodi bitku za embrione i Aco Manojlović, advokat koji je dobio spor.

14.03.2024

12:58

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija