• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.09.2024

15:26

Ko ne dostavi jedan papir Fondu PIO ostaje bez penzije: Rok ističe za nekoliko dana, nemojte da ga propustite, evo i za koga važi!

printscreen

Društvo

Ko ne dostavi jedan papir Fondu PIO ostaje bez penzije: Rok ističe za nekoliko dana, nemojte da ga propustite, evo i za koga važi!

Podeli vest

Svake godine Fond PIO podseća srednjoškolce i studente koji su korisnici porodične penzije, da su početkom školske godine u obavezi da Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje dostave potvrde o školovanju.

Krajnji rok do kada učenici koji koriste porodične penzije, a stariji su od 15 godina, moraju da dostave potvrde o školovanju da im ne bi bila privremeno obustavljena isplata prinadležnosti je 20. septembar.

Učenici srednjih škola imaju pravo na porodičnu penziju do završetka školovanja, a najkasnije do 20. godine života. Ovo pravo mogu koristiti i kasnije, ukoliko upišu i pohađaju visokoškolske ustanove, a najkasnije do 26. godine života.

Foto: Shutterstock

 

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju ne pravi razliku između redovnog i vanrednog školovanja, kao ni između privatnih i državnih srednjih škola.

Ukoliko deca, učenici srednjih škola, osim porodične penzije ostvarene po domaćim propisima, koriste i porodičnu penziju inostranih nosioca socijalnog osiguranja, podsećamo ih da bi i tim institucijama trebalo da dostave potvrde o školovanju, ako je to predviđeno propisima druge države.

Potvrde moraju sadržati podatak o identitetu učenika, podatak o školi koja izdaje potvrdu, na koju školsku godinu se odnosi i status koji učenik ima u toj školskoj godini. Osim toga, na potvrdama je potrebno navesti jedinstveni matični broj roditelja po kome se koristi pravo na porodičnu penziju. Potvrde se mogu predati lično, na šalteru filijale koja isplaćuje porodičnu penziju ili poslati poštom, na adresu filijale, kao preporučena pošiljka, navodi se u saopštenju Fonda PIO.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Putin pravi lek za besmrtnost? Isplivala strogo čuvana tajna! (VIDEO)
Live TV

Putin pravi lek za besmrtnost? Isplivala strogo čuvana tajna! (VIDEO)

Kremlj je čitavoj vojsci lekara i naučnika naredio da podnesu izveštaje o napretku u borbi protiv starenja ćelija, što bi produžilo životni vek do neslućenih granica. O tome su u Vikend Info jutru govorili Drina Pešić, balerina i Miodrag Đokić, doktor stomatologije i antiejdžing medicine.

15.09.2024

15:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija