• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.09.2024

16:56

Alarmantno! Vodostaj Dunava u velikom porastu - Potop u Evropi, evo da li sličan scenario čeka Srbiju

Shutterstock/Reuters

Društvo

Alarmantno! Vodostaj Dunava u velikom porastu - Potop u Evropi, evo da li sličan scenario čeka Srbiju

Podeli vest

U centralnoj Evropi obilne padavine napravile su pravi haos. Poplave su odnele već prve žrtve ali, na sreću, u Srbiji situacija nije tako dramatična. Prema najavi meteorologa, u utorak nam se vraćaju suvi i topliji dani. Međutim, danas je na planinama kod pao i prvi sneg, prošarao je Kopaonik, Rudnik i Goliju.

Meteorolog Slobodan Sovilj rekao je za RTS da su temperature znatno ispod proseka zbog priliva hladnog vazduha.

- Od utorka se očekuje postepeni porast temperatura, a krajem sledeće sedmice vratiće se u prosek. Može se očekivati susnežica na nadmorskoj visini iznad 1.500 metara. U Evropi se očekuje da intenzitet padavina postepeno slabi, a od utorka i prestanak. Padavine su uslovile porast Dunava, a kod nas su dobrodošle posle sušnog perioda i neće napraviti veće probleme. U ovim sistemima nema toliko superćelija i to je drugi tip oblačnosti. Ulazimo u hladniji period, jesen i zima biće malo toplije od uobičajenih, ali ne tople kao prošle godine - rekao je Sovilj.

Međutim, zbog velike količine padavina u centralnoj Evropi vodostaj na Dunavu je u porastu i tendenciju rasta imaće naredna četiri dana. Trenutno je najveći vodostaj kod Apatina 175 centimetara, a na ovom mestu se u četvrtak prognozira 592 centimetara, dok je granica redovne odbrane od poplava 600 centimetara. Kod Bezdana vodostaj je trenutno 99 cm dok će u četvrtak biti 521.

Foto: E stock

 

Vodostaji ostalih takođe reka u porastu

Informacija o stanju voda Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda "vodostaj Tise je u stagnaciji sa tendencijom stagnacije i manjeg porasta naredna četiri dana".

- Vodostaj Save je u porastu sa tendencijom većeg porasta naredna četiri dana. Vodostaj Velike Morave je u stagnaciji sa tendencijom stagnacije i manjeg kolebanja naredna dva dana. Vodostaji na Dunavu i Savi su u domenu srednje niskih, na Tisi u domenu srednjih, a na Velikoj Moravi u domenu niskih vrednosti za ovo doba godine - navodi se na sajtu RHMZ.

Foto: EPA

 

Inače, redovna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj na reci dostigne propisanu granicu (koja je određena za svaki rečni sektor) i ima tendenciju daljeg porasta. Redovnu odbranu od poplava proglašava nadležni vodoprivredni centar i ona podrazumeva neprekidno osmatranje i praćenje stanja odbrambenih nasipa i objekata.

- Vanredna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj dostigne propisanu granicu i ima tendenciju daljeg porasta, ili kada to zahtevaju drugi razlozi (dugo trajanje vodostaja iznad granice redovne odbrane, stanje nasipa i objekata, nastupanje opasnosti od nagomilavanja leda i dr.). Vanrednu odbranu proglašava nadležni vodoprivredni centar i ona podrazumeva neprekidno praćenje stanja odbranbenih nasipa i objekata i otklanjanje negativnih pojava na njima. U slučaju da dođe do prelivanja ili nekontrolisanog proboja nasipa kao i kontrolosanog prosecanja nasipa, proglašava se vanredno stanje - navodi se na sajtu RHMZ i dodaje:

-Vanredno stanje proglašava nadležna ugrožena opština, a podrazumeva izgradnju lokalizacionih nasipa, evakuaciju stanovništva i dr. U vreme trajanja odbrane od poplava Hidrološka služba Republičkog hidrometeorološkog zavoda uvodi vanredna hidrološka osmatranja, dodatno dostavljanje podataka, hidroloških i meteoroloških informacija i prognoza subjektima odbrane od poplava i javnosti.

Foto: RTK

 

Upozorenje RHMZ

Republički hidrometeorološki zavod izdao je najnovije upozorenje povodom porasta vodostaja Dunava.

- Na Dunavu narednih dana vodostaji će biti u većem porastu. Dostizanje i prevazilaženje granica redovne odbrane od poplava očekuje se: kod Bezdana 19/20. septembra, kod Apatina 20/21. septembra, a kod Bogojeva i Novog Sada 21/22. septembra sa tendencijom daljeg porasta - navodi RHMZ.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Putin pravi lek za besmrtnost? Isplivala strogo čuvana tajna! (VIDEO)
Live TV

Putin pravi lek za besmrtnost? Isplivala strogo čuvana tajna! (VIDEO)

Kremlj je čitavoj vojsci lekara i naučnika naredio da podnesu izveštaje o napretku u borbi protiv starenja ćelija, što bi produžilo životni vek do neslućenih granica. O tome su u Vikend Info jutru govorili Drina Pešić, balerina i Miodrag Đokić, doktor stomatologije i antiejdžing medicine.

15.09.2024

15:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija