• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/ Blic.rs

17.09.2024

18:04

Ovo su pravila za putovanje u EU od 10. novembra! Aleksandar Seničić objasnio kako će aplikacija funkcionisati, kome ne treba dozvola i ko je neće plaćati

Pexels, Informer

Društvo

Ovo su pravila za putovanje u EU od 10. novembra! Aleksandar Seničić objasnio kako će aplikacija funkcionisati, kome ne treba dozvola i ko je neće plaćati

Podeli vest

Nova pravila za ulazak u zemlje Evropske unije donose značajne promene koje će uticati na sve putnike. Evropski sistem putnih informacija i autorizacija (ETIAS) predstavlja novi način prijavljivanja za ulazak, ali kako se on razlikuje od tradicionalnih viza? O ovim ključnim pitanjima i njihovim praktičnim implikacijama razgovarali smo u emisiji "Blic Dan" sa Aleksandrom Seničićem, direktorom Nacionalne asocijacije turističkih agencija.

Seničić je detaljno objasnio kako će nova pravila pojednostaviti putovanja, ali i šta sve putnici trebaju znati pre nego što krenu na put ka zemljama EU.

"Ne uvode nam se vize iako liči na to. Ovo važi za sveukupno 60 zemalja. Pravila imaju dva koraka, prvi korak kreće 10. novembra. Ostavljamo osnovne podatke i biometrijske", rekao je Seničić.

Procedura prijavljivanja

Procedura prijavljivanja putem ETIAS aplikacije je jednostavna. Putnici će skinuti aplikaciju, napraviti profil i uneti osnovne podatke.

"Aplikacija će imati softver gde ćemo moći sami da unesemo sve podatke. On ne košta ništa. Ako putujemo, unosimo podatke gde želimo da putujemo i kada se vraćamo. To mora najmanje tri dana ranije da uradimo", kaže Aleksandar Seničić.

Jednom kada su podaci uneti u profil, kasnije je dovoljno prijaviti svaki put gde idemo i kada se vraćamo, čime se dobija potvrda.

"To služi isključivo za kontrolu boravka. Ne smemo više od 90 dana u šest meseci da boravimo u EU. Isključeni su oni sa boravištem u EU i radnom dozvolom", rekao je Seničić.

Na aerodromima procedura ostaje ista, s tim da se neće udarati pečati u pasoše

"Ono što može biti potencijalan problem, to je da nam aplikacija ne dozvoli da sami unesemo svoje podatke, jer će to morati kasnije da se radi. Videćemo sve sredinom oktobra kad nam stigne aplikacija. Dakle, od 10. novembra pa do maja meseca traje prvi korak, moraćemo svako putovanje da prijavimo. Ovaj korak je uvod u ETIAS, on više nije kontrola boravka već dozvola boravka. 98 odsto ljudi neće biti odbijeno, ali uvek postoji mogućnost.

Naknada za ovu uslugu iznosi 7 evra, a nakon dobijanja odobrenja ulaska sa QR kodom, dozvola važi tri godine.

"Moja molba je da to odmah u maju uradimo, mlađi od 18 i stariji od 70 neće plaćati takse", rekao je Seničić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

Dačić se sastao sa ministarkom Ujedinjenog Kraljevstva i državnim sekretarom Mađarske! Bilateralna policijska saradnja na visokom nivou! (FOTO)
Hronika

Dačić se sastao sa ministarkom Ujedinjenog Kraljevstva i državnim sekretarom Mađarske! Bilateralna policijska saradnja na visokom nivou! (FOTO)

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić sastao se danas, na marginama Berlinskog procesa, sa ministarkom za bezbednost granice i azil Ujedinjenog Kraljevstva Anđelom Igl i državnim sekretarom u Ministarstvu unutrašnjih poslova Mađarske Zoltanom Bolčikom, sa kojima je razgovarao o unapređenju saradnje u oblasti unutrašnjih poslova.

17.09.2024

19:36

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija