• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/ Alo.rs

17.09.2024

21:29

U Srbiju stiže još jači nalet polarnog vrtloga! Evo kad će nas stići hladan tuš sa Artika

Shutterstock

Društvo

U Srbiju stiže još jači nalet polarnog vrtloga! Evo kad će nas stići hladan tuš sa Artika

Podeli vest

Jako zahlađenje prethodnog vikenda Srbiji je donelo veoma niske temperature za ovo doba godine, ipak, već sada su vrednosti počele da rastu, a kako najavljuju meteorolozi, prvo zahlađenje je prošlo i temperature će da rastu sve više. U sredu i četvrtak nas ponovo čeka kiša, dok sledeće sedmice stižu temperaturni maksimumi i do 27 stepeni! Imaćemo i Miholjsko leto, a onda sredinom oktobra stiže još jači polarni vrtlog koji donosi ledeno vreme.

Kako je naveo meteorolog Ivan Ristić, počinje topliji period, ali će temperature biti u skladu sa kalendarom.

"Do subote ćemo biti pod uticajem visinskog ciklona koji se prebacio sa Balkanskog na Apeninsko poluostrvo.Od sutra ponovo više oblaka i kiše naročito u južnoj polovini Srbije. Granica slabe kiše u četvrtak biće oko Beograda. Najviša temperatura u zavisnosti od oblačnosti biće od 20 do 25 stepeni uz slab do umeren, a u Podunavlju i Pomoravlju pojačan istočni i jugoistočni vetar", najavljuje Ristić.

"Najviša temperatura od 23 do 27 stepeni", dodaje.

Stiže nam još jači nalet polarnog vrtloga

Ipak, nova promena stiže nam već 25. septembra, kada će doći do naoblačenja praćenog kišom i padom temperature.

"U prvoj polovini oktobra stiže Miholjsko leto, a novo jače zahlađenje prema sadašnjem prognostičkom materijalu tek u drugoj polovini oktobra. Prema ECMWF modelu ide sličan nalet polarnog vrtloga u drugoj dekadi oktobra ali ovaj put će biti još hladnije pratimo i prognoziramo. Na mapama se vidi jak blok na Atlantiku i direktna veza Evrope sa Arktikom, što i jeste uslov za jaku zimu do kada će takva cirkulacija trajati i da li će opstati videćemo u oktobru", najavljuje meteorolog.

Ristić navodi i da je dobra vest to što je kiša prestala u poplavljenim delovima Evrope, tako da se očekuje vrlo brzo smirivanje bujičnih poplava.

"Ipak, posledice će ostati još dugo, nije lako, setite se Obrenovca oporavak je jako dug", naveo je on.

Gde će padati kiša u sredu i četvrtak

Prema mapama koje je objavio Ivan Ristić, kiša će početi sutra oko 18 sati u južnim delovima zemlje, ali neće biti jakog intenziteta.

Ipak, već u četvrtak poslepodne proširiće se na šire područje Srbije, dok će najmanje kiše biti u Vojvodini.

Najjači intenzitet pljuskova biće na zapadu i jugoistoku Srbije.

Već u petak oko ponoći, kiša će slabiti, a na kraju i prestati.

Prognoza RHMZ za sutra

U Srbiji će, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, na severu zemlje biti pretežno sunčano, a u ostalim krajevima umereno do potpuno oblačno. Kiša i lokalni pljuskovi očekuju se uglavnom na jugu i jugozapadu Srbije, dok će u ostalim predelima biti retka pojava.

Vetar slab i umeren, u donjem Podunavlju pojačan, istočni.

Najniža temperatura od 8 do 13, najviša od 17 na jugu i jugozapadu Srbije do 24 stepena Celzijusa na severu Vojvodine i u Negotinskoj Krajini.

U Beogradu sutra ujutro u pojedinim delovima grada kratkotrajna magla. U toku dana malo do umereno oblačno sa sunčanim intervalima. Vetar slab i umeren, istočni. Najniža temperatura od 9 do 13, najviša oko 22 stepena.

Od četvrtka do subote na severu i severoistoku Srbije suvo, a u ostalim krajevima nestabilno, mestimično s kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. U Podunavlju, Pomoravlju i Banatu duvaće umeren, povremeno jak istočni vetar, košava, koji će u subotu oslabiti.

Od nedelje do utorka u Srbiji će biti pretežno sunčano. Maksimalne temperature do kraja nedelje od 20 do 25, a početkom naredne sedmice od 24 do 29 stepeni Celzijusa.

Košava će se ponovo pojačati krajem dana u utorak, a u sredu postepeno naoblačenje sa juga koje će uveče i tokom noći usloviti kišu i pljuskove, najavljuje RHMZ.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Amerika više ne može tehnološki da parira zemljama istoka! Narod u zapadnoj Evropi počinje da se osvešćuje! (VIDEO)
Live TV

Amerika više ne može tehnološki da parira zemljama istoka! Narod u zapadnoj Evropi počinje da se osvešćuje! (VIDEO)

Stotine pripadnika libanske militantne grupe Hezbolah koju podržava Iran povređeno je u utorak u napadu na pejdžere članova ove grupe, rekao je libanski bezbednosni izvor za strane medije. Ovaj događaj, ali i mogući frontalni sukob Rusije i NATO pakta, komentarisali su bivši dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija i potpredsednica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta tokom svog gostovanja u "Otvorenom studiju".

17.09.2024

19:58

Hronika

Dačić nakon ministarskog sastanka u okviru Berlinskog procesa: Pohvaljen rad srpske policije u suzbijanju iregularnih migracija!
Hronika

Dačić nakon ministarskog sastanka u okviru Berlinskog procesa: Pohvaljen rad srpske policije u suzbijanju iregularnih migracija!

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je na današnjem 10. jubilarnom sastanku ministara unutrašnjih poslova u okviru Berlinskog procesa, istaknut značajan doprinos srpske policije u suzbijanju iregularnih migracija i u borbi protiv organizovanog kriminala, kao i da je ovom prilikom evropskim kolegama ukazao na neophodnost poštovanja Briselskog sporazuma kako bi se prekinuo teror nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

17.09.2024

20:39

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Liverpul okrenuo Milan! Neviđena blamaža Dinama, primili devet golova
Fudbal

Liverpul okrenuo Milan! Neviđena blamaža Dinama, primili devet golova

Završeno je prvo veče nove sezone Lige šampiona, a mečeve u drugom terminu obeležlie su spektakularne pobede Liverpula nad Milanom od 3:1 (2:0), kao i surovi Bajern, koji je na svom terenu ponizio Dinamo iz Zagreba sa nestvarnih 9:2. Šampion Evrope, Real Madrid slomio je Štutgart sa 3:1, dok je Sporting matirao Lil rezultatom 2:0.

17.09.2024

23:03 >> 23:20

Planeta

Hitno! Oglasio se IDF! "Budite na oprezu!"
Planeta

Hitno! Oglasio se IDF! "Budite na oprezu!"

Izraelska vojska je saopštila da su viši komandanti, uključujući načelnika štaba generala Hercija Halevija, izvršili procenu situacije "fokusirajući se na spremnost i za napad i za odbranu u svim arenama", ali bez navođenja detalja.

17.09.2024

21:21

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija