• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mondo

18.09.2024

15:08

Prebacivanje klime sa hladnog na toplo, nemoguća misija! Majstor otkriva "caku"

Shutterstock

Društvo

Prebacivanje klime sa hladnog na toplo, nemoguća misija! Majstor otkriva "caku"

Podeli vest

Posle visokih temperatura, nastupile su niske temperature za koje naši organizmi nisu bili spremni. S obzirom na to da još uvek nije počela grejna sezona mnogi su posegli za brzim rešenjem kako bi zagrejali svoj životni prostor. Posle visokih temperatura, nastupile su niske temperature za koje naši organizmi nisu bili spremni. S obzirom na to da još uvek nije počela grejna sezona mnogi su posegli za brzim rešenjem kako bi zagrejali svoj životni prostor.

Klima uređaji su bili spas tokom leta, a sada služe da nas zagreju, ali i tu postoji problem. Mnogi se žale da ne mogu da prebace "program" sa hlađenja na grejanje. Ako niste znali kako da podesite klimu da greje, evo nekoliko korisnih saveta.

Kako da podesite klima uređaj na grejanje?

Na svakom daljinskom postoji dugme na kojem piše MODE. Pritiskom na to dugme tražite opciju grejanja. Kod nekih klima na displeju daljinskog grejanje pronalazite tako što se pojavljuje ikonica sunca, natpis HEAT. Mala strelica treba da bude usmerena ka HEAT.

Sledeći korak je podešavanje temperature na daljinskom. Poželjno je zadati na daljinskom temperaturu dva stepena veću nego što želite da bude u prostoriji koju grejete. Ako želite da temperatura u prostoru bude 24 C, zadajmo 26 C pošto unutrašnja jedinica klime meri temperaturu kod sebe gde je temperatura za dva stepena veća nego u prostoru koji se klimatizuje.

Nije poželjnjo dok klima radi da na daljinskom tražite grejanje, već to treba uraditi pre paljenja klime, dok promenu temperature možete nesmetano menjati dok klima radi. Kada klimu upalite potrebno je od 2 do 10 minuta da klima počne da greje.

Brzinu duvanja vazduha iz klime podešavate pomoću dugmeta FAN SPEED na daljinskom. Postoje u većini slučajeva tri ili četri brzine za izbacivanje vazduha. Preporučuje se prva brzina ili LOW, zato što se ventilator sporije okreće i vazduh više zadržava u isparivaču unutrašnje jedinice.

Ako i dalje klima uređaj neće da vam prebaci na grejanje, onda treba da je resetujete. Ako se ne radi redovan godišnji servis klime, ponekad se dogodi da klima neće da se upali ili na displeju ispiše grešku. Kada je u pitanju ova vrsta problema resetovanje klime je neophodno.

Postupak za resetovanje klime  je majstor Zoran Ilić.

- Prvo isključite klimu preko daljinskog upravlja, a zatim izvucite kabl iz utičnice. Nek stoji van utičnice nekoliko minuta, a potom ga vratite u struju. Potom priđite unutrašnjoj jedinici klime i podignite poklopac, sa desne ili leve strane u donjem uglu se nalazi dugme za resetovanje.Pritisnite ga na oko desetak sekundi, a zatim pustite. Klima bi trebala da bude resetovana, uključite je putem daljinskog i pustite na režim grejanja - objasnio je majstor.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Kakav je dres kod u školama bez klime tokom toplotnog talasa? Markov: Prema pravilima, učenici ne bi smeli ni da piju vodu na času
Društvo

Kakav je dres kod u školama bez klime tokom toplotnog talasa? Markov: Prema pravilima, učenici ne bi smeli ni da piju vodu na času

Dok se učenici osnovnih i srednjih škola u Srbiji i njihovi roditelji pitaju da li zbog vrućina moraju striktno da poštuju dres kod ili postoji, barem ove sedmice dok ne stigne zahlađenje, „gledanje kroz prste“ kada je oblačenje u pitanju, s obzirom da škole nisu klimatizovane i da sparina i visoke temperature otežavaju nastavu, u Bosni i Hercegovini je odložen početak školske godine.

03.09.2024

14:07

sledeća vest

TV

Britanska služba MI6 planira da ubije Vulina?! Spremni su i na fizičku likvidaciju, a ne samo političku! (VIDEO)
Live TV

Britanska služba MI6 planira da ubije Vulina?! Spremni su i na fizičku likvidaciju, a ne samo političku! (VIDEO)

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, koji je najproruskiji političar na Balkanu, mora da snosi posledice za svoje proruske stavove, tvrdi albanski portal "Insajderi". Oni tvrde da britanska služba MI6 planira da njega smeni. Ove navode za Informer su u "Info jutru" komentarisali penzionisani pukovnik Kontraobaveštajne službe (KOS) Ljuban Karan, profesor dr Zoran Milosavljević sa Instituta za političke studije i Perko Matović iz Centra za nacionalnu politiku.

18.09.2024

10:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija