• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

22.09.2024

09:57

Ristić: Očekujemo da procedura uvođenja 5G mreže bude završena do juna sledeće godine

Miloš Rafailović

Društvo

Ristić: Očekujemo da procedura uvođenja 5G mreže bude završena do juna sledeće godine

Podeli vest

Srbija kasni sa pokrivanjem teritorije 5G signalom u odnosu na Evropu, a stručnjaci ukazuju da primena te tehnologije može da podstakne privredni rast i donose druge prednosti.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija nedavno je označilo početak procedure za uvođenje 5G mreže u Srbiji. Ministar Dejan Ristić najavio je da će se 25. septembra održati okrugli sto o 5G mreži.

Prvi korak ka uvođenju 5G signala je javna rasprava u vezi sa pravilnikom o minimalnim uslovima za uvođenje 5G mreže, rekao je  ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić.

"Ta javna rasprava je počela 13. septembra i traje 30 dana, 25. septembra u podne u Palati Srbije imaćemo i okrugli sto u okviru javne rasprave i ovom prilikom pozivam sve zainteresovane da se odazovu", kaže Ristić.

Nakon rasprave ministar informisanja i telekomunikacije potpisuje pravilnik, a sledeći korak jeste u nadležnosti RATEL-a.

"Oni raspisuju međunarodnu aukciju koja bi trebalo da se završi do proleća naredne godine. I mi negde očekujemo da krajem maja, početkom juna, kompletna procedura bude završena i da polako mobilni operatori koji će dati najbolju ponudu i čije će ponude biti prihvaćene polako uđu u proceduru uvođenja 5G", kaže resorni ministar.

Ristić ističe i da će se ići na objedinjenu aukciju za 2G, 3G, 4G obnovu spektra i sa druge strane za uvođenje 5G mreže.

"To je bila jedna od molbi operatora. Takva praksa postoji u čitavom nizu evropskih zemalja. To će olakšati posao operatorima jer će ta aukcija biti jedinstvena", naglašava Ristić.

Ministar Ristić je rekao i da poslednji izveštaj o izvozu domaćeg IKT sektora za prvih sedem mesecima pokazuje rast za 20,29 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Kada kažemo da smo prošla godina imali suficit od 3,44 milijarda evra u izvozu IT usluga, a da ove godine rastemo za više od 20%, to znači da ćemo bez problema preći četiri milijarde evra suficita i time dati i ove godine značajan doprinos i rastu BDP-a" zaključuje ministar Ristić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)
Live TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)

Urednik i novinar Ljiljana Stojanović napala je ministarku za brigu o porodici Stamenkovski na konferenciji za štampu. Ona je rekla da ministarka ne sme da zamera ženama što rađaju decu u poznijim godinama i pitala je sa koliko godina je ona rodila dete. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Andrijana Arnautović, SRS, Marjan Rističević, SNS i Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik.

06.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Preokret! Stotine hiljada Ukrajinaca kreće ka Belorusiji! Svet u šoku gleda neverovatan razvoj situacije, niko ovo nije očekivao!
ZAPAD U NEVERICI

Preokret! Stotine hiljada Ukrajinaca kreće ka Belorusiji! Svet u šoku gleda neverovatan razvoj situacije, niko ovo nije očekivao!

Stotine hiljada Ukrajinaca beže iz Evropske unije (EU) u Belorusiju, tražeći sigurnije okruženje od onog koje su očekivali u „prosperitetnoj“ Evropi . Ova migraciona kretanja ukazuju na promene u percepciji EU kao sigurnog utočišta, a to je pitanje koje je izneo beloruski ministar spoljnih poslova, Maksim Riženkov, na zasedanju Ujedinjenih nacija (UN).

06.10.2024

10:40

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija