• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

01.10.2024

10:26

Roditelji na mukama zbog ekskurzija, uveden novi trošak! Svako dete mora da ponese novac i za ovo

Shutterstock

Društvo

Roditelji na mukama zbog ekskurzija, uveden novi trošak! Svako dete mora da ponese novac i za ovo

Podeli vest

Kao da roditeljima nije dovoljan udar na džep paprena ekskurzija, izlet i rekreativna nastava koje poskupljuju dva puta godišnje, nego sad neki od njih koji žele da pošalju dete na đačko putovanje moraju dodatno da iskeširaju novac za depozit u hotelu koji će dete priložiti na recepciji kako bi u slučaju štete hotel mogao da nadoknadi istu.

Taman kad su pomislili da su isplatili rate i odvojili novac za džeparac došla je i nova stavka na spisku troškova - hotelski depozit. Neki roditelji smatraju da su ovi novi zahtevi hotela opravdani, ali ima pak i drugih koji negoduju, ali ipak mora da plate...

Majka učenika osmog razreda koji pohađa osnovnu školu u centru Beograda bila je šokirana ponudom za trodnevnu ekskurziju do Bajine Bašte sa obilaskom Mećavnika i Mokre gore koja ih je koštala 26.300 dinara. Inače cena aranžmana iznosi 23.059 dinara, dok je bruto nadoknada po đaku 3.240 dinara. Ekskurziju plaćaju na četiri rate i u cenu su pored troškova puta i dnevnica za nastavnike, lekare i licencirane vodiče uključena i dva puna pansiona sa doručkom, ručkom i večerom i smeštajem u dvokrevetnim, trokrevetnim i četvorokrevetnim sobama u hotelu sa četiri zvezdice. U programu, međutim, stoji i napomena ispisana velikim boldovamnim slovima:

- Hotel u kojem borave učenici zahteva polaganje depozita na recepciju u iznosu od 500 dinara po učeniku u slučaju štete u hotelu izazvane radnjama učenika ista se naplaćuje iz depozita u suprotnom depozit se vraća prilikom napuštanja hotela ili u punom iznosu ili umanjen na načinjenu štetu. Molimo vas o ovome obavestite roditelje i učenike - glasi zahtev hotela.

Zbunjena majka tvrdi da do sada nikada nisu imali ovu stavku prilikom plaćanja ekskurzije, a sada im je naglašena oznakom "Važno!"

- Đaci su na putovanju bili prošle nedelje od 25. do 27. septembra. Svaki učenik je prilikom ulaska u hotel morao da plati dodatnih 500 dinara. Nastavnici su ih pred put upozorili da povedu računa pošto se ovde bukvalno sve naplaćuje. Dogodilo se da su u jednoj sobi dečaci malo ispljali zid i depozit im nije vraćen, pošto je četvorokrevetna soba čak 2.000 dinara. Ako nas oderu više od 26.000 dinara za tri dana, mogli su vala i tih 500 negde da uračunaju - smatra besna majka.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne organizacije turističkih agencija Juta, kaže za Kurir da su naši hoteli uveli ovu relativno novu meru ugledajući se na hotele u inostranstvu gde borave deca na ekskurzijama koji su uzimali od 10 do 20 evra po sobi.

Foto: Masha Bandjur

 

Deca umeju da naprave ozbiljnu štetu. Valjda misle da su to platili i da mogu da rade šta hoće. Hoteli koji imaju tri ili četiri zvezdice počeli su da traže depozit iz tog razloga i većina njih je verovatno već imala neka loša iskustva. Ovo je nešto na šta će roditelji morati da se naviknu. Iznos nije veliki, ali u slučaju da hotel zadrži novac nastavnici i vodič moraju da uzmu zapisnik iz hotela u kome stoji koja šteta je načinjena. Hoteli od gostiju koji dolaze komercijalno ne uzimaju depozit, ali imaju našu ličnu kartu i podatke i imaju puna prava da naplate štetu - navodi Seničić. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Šiptari pretukli srpsku porodicu u Gračanici! Policija "ne zna ništa", a Kurti samo trlja ruke! (VIDEO)
Live TV

Šiptari pretukli srpsku porodicu u Gračanici! Policija "ne zna ništa", a Kurti samo trlja ruke! (VIDEO)

Na jučerašnji dan 1998. godine iz zasede su ubijena petorica srpskh vojnika, dok su dvojica teško ranjena. Odgovorni za ovo su pripadnici OVK kojima se još uvek sudi u Hagu. U Gračanici se dogodio još jedan napad na srpsku porodicu. Da li će pravda ikada biti zadovoljena? Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Lazar Stević, dopisnik Informera sa KiM, državni sekretar Nikola Vukelić i Demo Beriša, predstavnik Matice Albanaca u Srbiji.

01.10.2024

10:01

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Godišnjica smrti slikara Ratka Lalića obeležena  otvaranjem izložbe  “Sećanje - zapisi iz prirode” u galeriji Sanjaj
Kultura

Godišnjica smrti slikara Ratka Lalića obeležena otvaranjem izložbe “Sećanje - zapisi iz prirode” u galeriji Sanjaj

Izložba dela akademskog slikara Ratka Lalića pod nazivom "Sećanje - Zapisi iz prirode" otvorena je u galeriji "Sanjaj" na inicijativu vlasnice galerije Sanje Janković, a autor izložbe je umetnikov sin Vladimir Lalić. Na izložbi povodom godišnjice smrti slavnog slikara je izloženo 15 radova, a većina su po prvi put predstavljeni javnosti. Izložba će biti otvorena do 10. novembra.

01.10.2024

11:52

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija