• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.10.2024

20:39

Obeležena 183. godišnjica postojanja i rada Opšte bolnice Subotica

Grad Subotica

Društvo

Obeležena 183. godišnjica postojanja i rada Opšte bolnice Subotica

Podeli vest

Prigodnom svečanošću u bolničkoj velikoj sali za sastanke, danas je obeležen Dan Opšte bolnice Subotica i 183. godišnjica postojanja i rada ove zdravstvene ustanove.

Ovoj svečanosti, u okviru koje su uručena priznanja ljudima koji su dali doprinos unapređenju rada, razvoju i podizanju ugleda subotičke Opšte bolnice, prisustvovali su i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Milan Popov.

Gradonačelnik Bakić je, obraćajući se prisutnima, rekao da je Opšta bolnica Subotica značajna, strateška ustanova sekundarne zdravstvene zaštite i da je veoma važno da se u narednom periodu uslovi za rad u njoj maksimalno unaprede.

- Ovo je jedna izuzetno teška tema, u smislu da nam predstoji borba za početak rekonstrukcije Opšte bolnice. To je moj zadatak i već sam rekao da ću dati sve od sebe da to bude u što skorijem vremenu. Nažalost, kada je bilo vreme za to, kada smo stajali u tom redu kao u nekom marketu, na trenutak smo, kao da smo zaboravili nešto na nekoj polici, izašli iz tog reda...A, u međuvremenu, neki drugi su već stali u taj red... - kazao je Bakić.

U međuvremenu, dodao je, i svet se naopačke okrenuo, i sve je poskupelo.

- Nešto što je trebalo da košta nepunih 40 miliona evra, sada košta više od 80 miliona evra. Ali, nadam se da ćemo uspeti to da izguramo. Rekonstrukcijom Opšte bolnice steći će se uslovi za unapređenje stručnog nivoa pružanja medicinskih usluga i, u koordinaciji sa relevantnim državnim institucijama, podizanja Opšte bolnice na nivo savremenog i modernog Kliničkog centra - istakao je Bakić.

On je naglasio da će iskoristiti ovu priliku da izrazi zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na, kako je rekao, svemu što preduzima na unapređenju zdravstva – kao jednom od stubova razvoja našeg društva – i kvaliteta zdravstvene zaštite. I da medicinsko i nemedicinsko osoblje Opšte bolnice zamoli da svoj posao i dalje obavljaju profesionalno, posvećeno i savesno.

- Nadam se i da će u fokusu vašeg rada i ubuduće na prvom mestu biti pacijent i kvalitetno i pravovremeno pružena zdravstvena zaštita. Nadam se, takođe, i da će odnosi među zaposlenima u Opštoj bolnici biti kolegijalni, ljudski, kakvi, uostalom, i dolikuju lekarima, medicinskim sestrama, tehničkom i ostalom osoblju Bolnice. Ja ću i ovom prilikom da izrazim zahvalnost za sva herojska dela koja ste uradili, naročito u vremenu pandemije kovida 19. Tada ste, podsetiću, rizikujući svoje živote štitili zdravlje i živote naših sugrađana. I to ne sme da bude zaboravljeno i to treba uvek isticati - podvukao je gradonačelnik Bakić.

Uz isticanje da je Opšta bolnica Subotica jedan veliki sistem sa 1240 zaposlenih i da ka Opštoj bolnici gravitira oko 300.000 ljudi iz regiona, gradonačelnik Stevan Bakić je, na kraju svog obraćanja, kazao da veruje da će zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi u skorijoj budućnosti imati još bolje uslove za rad i kompletnom kolektivu Bolnice još jednom čestitao Dan Opšte bolnice i 183. godišnjicu postojanja i rada.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo, dr Milan Popov, je pozdrvljajući domaćine i goste rekao da prenosi divljenje Pokrajinske vlade i Sekretarijata za zdravstvo što se došlo do ovog jubileja 183. godišnjice.

- Vi ste stub zdravstva Severnobačkog regiona i šire. U poslednjih godinu dana ulaganje je bilo enormno, bile su i mogućnosti takve, nadamo se da će to moći da se nastavi. Gradonačelnik je rekao da mu je zadatak borba za rekonstrukciju bolnice. U borbi da se dođe do početka izgradnje nije sam. Sve je spremno, treba uspeti u nastojanjima da realizacija počne. Imaćemo zajedničku sednicu republičke i pokrajinske vlade u ovom mesecu i tu će od tri ključne stvari koje treba zajedno da se prezentuju između Ministarstva zdravlja i Pokrajinskog sekretara biti izgradnja Bolnice u Subotici - rekao je dr Milan Popov.

On se posebno zahvalio gradonačelniku Stevanu Bakiću i lokalnoj samoupravi na trudu i ulaganju u pripremu za realizaciju projekta rekonstrukcije Opšte bolnice Subotica.

Vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice Subotica dr Saša Dželebdžić se zahvalio pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo na ogromnim ulaganjima u subotičku Opštu bolnicu i gradonačelniku Stevanu Bakiću koji je uvek uz ovu ustanovu, nakon čega je izneo kratki istorijat Bolnice u Subotici.

 

On je naglasio da će misija i vizija Bolnice i dalje da bude skoncentrisana na onu centralnu
tačku, a to je pacijent.

- Subotička bolnica više nema listu čekanja za preglede skenera. Zahvaljujući sredstvima od
Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo popravljena su dva skenera, a imamo i novi
magnet. Za godinu dana imali smo 28.940 hospitalizacija, 8.109 operacija, 205.022
pregleda u specijalističkoj poliklinici. Naša laboratorija pokriva ceo Dom zdravlja i okolinu
i tu je učinjeno 1.890.320 laboratorijskih usluga, broj ambulantnih usluga je 1.139.716 -istakao je dr Saša Dželebdžić navodeći još mnoge brojke koje govore o uspešnosti ove izuzetno važne ustanove u Subotici.

Današnja svečanost u Opštoj bolnici Subotica počela je himnom Republike Srbije „Bože pravde“, koju je izvela ženska vokalna grupa „Mironosice“ iz Subotice.

Opšta bolnica Subotica otvorena je 1. oktobra 1841. godine za vreme gradonačelnika Josipa Sarića i glavnog gradskog lekara dr Antala Kovača.

Ona je svoj rad započela iste godine kao prva bolnica grada Beograda i spada među najstarije organizovane ustanove zdravstvene zaštite u našoj zemlji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Šta znači biti pametan Srbin? U savremenom društvu živimo kao bića bez svesti! (VIDEO)
Live TV

Šta znači biti pametan Srbin? U savremenom društvu živimo kao bića bez svesti! (VIDEO)

Kažu da je uporna manipulacija putem javnih glasila dovela do toga da se vrši ogroman uticaj na mozgove. Ako bismo se vratili u prošlost, setili bismo se Milana Grola koji je napisao da nikada nije želeo da bude ni veliki ni mali Srbin, već pamentan Srbin. Šta znači biti pametan Srbin u 21. veku? Na ovu temu u emisiji "Stav" govrili su istoričar Bojan Dimitrijević i Slavoljub Kačarević.

01.10.2024

13:39

Šiptari pretukli srpsku porodicu u Gračanici! Policija "ne zna ništa", a Kurti samo trlja ruke! (VIDEO)
Live TV

Šiptari pretukli srpsku porodicu u Gračanici! Policija "ne zna ništa", a Kurti samo trlja ruke! (VIDEO)

Na jučerašnji dan 1998. godine iz zasede su ubijena petorica srpskh vojnika, dok su dvojica teško ranjena. Odgovorni za ovo su pripadnici OVK kojima se još uvek sudi u Hagu. U Gračanici se dogodio još jedan napad na srpsku porodicu. Da li će pravda ikada biti zadovoljena? Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Lazar Stević, dopisnik Informera sa KiM, državni sekretar Nikola Vukelić i Demo Beriša, predstavnik Matice Albanaca u Srbiji.

01.10.2024

10:01

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Američki razarači gađali iranske projektile - neuspešno?! Teheran slavi, tvrdi da je uništio 20 aviona F-35!
Ako je ovo tačno...

Američki razarači gađali iranske projektile - neuspešno?! Teheran slavi, tvrdi da je uništio 20 aviona F-35!

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da su razarači američke mornarice pozicionirani u regionu Bliskog istoka ispalili desetak projektila presretača na rakete koje su ispaljene iz Irana na Izrael. Pentagon nije naveo da li su iranski projektili oboreni! Da sve bude još indikativnije, Agencija „Šafakna" tvrdi da u napadu uništeno više od 20 izraelskih aviona F-35. Najmanje 80 odsto lansiranih projektila navodno je pogodilo predviđene mete!.

01.10.2024

23:03

Izrael jasan, Iran će tokom noći zažaliti što nas je napao! Teheran strahuje da je meta vrhovni vođa Ali Hamnei, odmah ga prebacili na tajnu lokaciju!
Bliski istok gori

Izrael jasan, Iran će tokom noći zažaliti što nas je napao! Teheran strahuje da je meta vrhovni vođa Ali Hamnei, odmah ga prebacili na tajnu lokaciju!

Iran očekuje napad Izraela koji će prema informacijma beybednosnih službi uslediti već tokom noći! Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei smešten je na bezbednoj lokaciji nakon što je Teheran ispalio projektile na Izrael! Teheren ne želi da bilo šta prepusti slučaju, pogotovo posle ubistva vođe Hamasa Hasana Nasrarlaha iza kojeg stoji potpis Mosada!

01.10.2024

21:27

Zabava

Magazin

Da li će vam vegetarijanstvo zaista pomoći da duže živite i budete zdraviji?
Zdravlje

Da li će vam vegetarijanstvo zaista pomoći da duže živite i budete zdraviji?

Decenijama se govori o tome da je vegetarijanska ishrana dobra za zdravlje i verovatno ste više puta čitali o brojnim slavnim osobama koje su se odrekle mesa, a često i ostalih namirnica životinjskog porekla. Mada je meso glavni izvor proteina i obavezno ga treba jesti u detinjstvu i tokom rasta, da li njegovo kasnije odbacivanje automatski znači gubitak težine? Hoće li vam vegetarijanstvo zaista pomoći da duže živite i budete zdraviji?

01.10.2024

21:00

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija