• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.10.2024

11:45

Evo kako možete da zaobiđete služenje vojnog roka! Ovo su jedini uslovi koji pružaju tu mogućnost

mod.gov.rs

Društvo

Evo kako možete da zaobiđete služenje vojnog roka! Ovo su jedini uslovi koji pružaju tu mogućnost

Podeli vest

Obavezni vojni rok će u Srbiji od naredne, 2025. godine, ponovo postati svakodnevica.

Iako zakonski okviri još nisu zvanično doneti, izvesno je da će ova obaveza trajati gotovo tri meseca. Najavljeno je da bi služenje obaveznog vojnog roka trebalo da traje 75 dana, odnosno dva meseca i 15 dana, za sve punoletne muškarce do 30 godina.

Šta to znači za studente ili za one koji su pri kraju studija?

Za studente, posebno one koji su u dobi od 27 godina, situacija može biti složena. Prema trenutnim pravilima, studenti mogu odložiti služenje vojnog roka dok su aktivni na studijama, ali postoji i vremensko ograničenje. Kada studenti završe osnovne ili master studije, vojska može zatražiti njihovo angažovanje.

Za 27-godišnjake, koji su često na pragu završetka ili su već u toku master ili specijalističkih studija, mogućnost da budu pozvani na vojnu obavezu može predstavljati značajan problem. Mnogi studenti se pitaju kako bi potencijalno uvođenje vojnog roka moglo uticati na njihove akademske i profesionalne planove.

Upišete fakultet i odložite svojni rok?

Svaki čovek je u mogućnosti da upiše fakultet kad god hoće, pa tako možete, ukoliko želite po svaku cenu da izbegnete odlazak u vojsku, da upišete fakultet i sa 27, 28 ili više godina. U tom slučaju, potencijalno bi mogli da izbegnete obavezno služenje vojnog roka, međutim potrebno je sačekati određene regulative države koje će posebno definisati to polje.

Foto: www.mod.gov.rs

 

 

Studenti se često pitaju na koji način mogu da izbegnu služenje vojnog roka. Prema trenutnim zakonima, studenti imaju mogućnost da odlože vojnu obavezu dok traju njihovi studijski programi. Ovo odlaganje može trajati sve do završetka osnovnih ili master studija, a dodatno se može produžiti za one koji nastavljaju sa specijalizacijama ili doktorskim radovima. Takođe, razmatra se i mogućnost produženja odlaganja zbog različitih vrsta obrazovnih programa ili razmena. 

U Srbiji, upis na određene fakultete može omogućiti odlaganje vojnog roka. Obično se to odnosi na:

Fakulteti sa dužim studijskim programima: Upis na master ili doktorski program često pruža mogućnost odlaganja vojnog roka.

Tehnički i prirodno-matematički fakulteti: Mnogi studenti ovih fakulteta često imaju duže trajanje studija zbog specifičnih kurikuluma.

Umetnički fakulteti: Neki umetnički programi, koji zahtevaju duže školovanje i vežbanje, mogu takođe omogućiti odlaganje.

Medicinski fakulteti: Studenti medicine često imaju duže studijske cikluse, što im omogućava odlaganje vojnog roka.

Svi fakulteti koji nude obrazovne programe od pet ili više godina: Svaki fakultet koji zahteva duže od osnovnih studija može omogućiti izbegavanje vojnog roka.

Važno je napomenuti da se pravila mogu menjati, pa je preporučljivo konsultovati se s nadležnim institucijama ili fakultetskim savetnicima za najnovije informacije.

Pozitivna strana služenja vojnog roka koja može biti privlačna nekim studentima. Služba u vojsci može pružiti vredno iskustvo, razviti veštine i naučiti mladog čoveka disciplini i timskom radu. Takođe, neki studenti mogu videti vojsku kao potencijalnu karijeru, što im može omogućiti lakše snalaženje u obavljanju vojnih obaveza tokom školovanja.

Medicinski razlozi mogu takođe poslužiti kao osnov za izuzeće. U slučaju zdravstvenih problema, studenti bi trebali da prikupe potrebnu dokumentaciju i lekarske izveštaje kako bi dokazali svoju nesposobnost za služenje vojnog roka. Takođe, neki studenti se suočavaju s porodičnim okolnostima koje ih mogu osloboditi vojne obaveze, kao što su briga o bolesnom članu porodice.

Takođe, religijski razlozi mogu biti, u nekim slučajevima, osnov za izuzeće.

Na kraju, važno je naglasiti da studenti trebaju biti dobro informisani o svojim pravima i mogućnostima vezanim za vojni rok. Preporučljivo je da se konsultuju sa savetnicima na fakultetima i prate zvanične informacije kako bi imali jasnu sliku o tome kako eventualne promene mogu uticati na njih.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Mrzitelji bi opet da vrše ekonomski genocid nad Srbijom! Spasić: Oni bi ubili nekoga, samo da dođu na vlast! (VIDEO)
Live TV

Mrzitelji bi opet da vrše ekonomski genocid nad Srbijom! Spasić: Oni bi ubili nekoga, samo da dođu na vlast! (VIDEO)

Nebojša Zelenović, predstavnik opozicije i kopredsednik stranke "Zajedno", rekao je da treba stupiti u generalni štrajk i da treba sve da stane, na taj način pozivajuću na haos i rušenje svega onoga za šta se Vučić gotovo deceniju i po bori. O tome su u Info jutru govorili prof. Goran Puzić i predsednik centra za bezbednosnu i međunarodnu politiku, Zoran Spasić.

03.10.2024

10:25

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Filharmonijski koncert uz dela Prokofjeva i Šostakoviča
Kultura

Filharmonijski koncert uz dela Prokofjeva i Šostakoviča

Beogradska filharmonija nastupa prvi put pod dirigentskom palicom Haime Martina i predstavlja mladog violinistu Johana Dalenea, u petak 4. oktobra (Kolarac, 20č). Koncert nosi naziv “Živeti sa neprijateljem”, a orkestar izvodi dela Prokofjeva i Šostakoviča.

03.10.2024

14:31

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija