• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.10.2024

08:09

Sneg stiže brže nego što mislite! Meteorolog Ristić najavio: Ovaj datum će biti najtopliji, a onda minus!

Zoran Sinko

Društvo

Sneg stiže brže nego što mislite! Meteorolog Ristić najavio: Ovaj datum će biti najtopliji, a onda minus!

Podeli vest

Nestabilno, oblačno vreme sa padavinama potrajaće do kraja ove nedelje, a od ponedeljka 7. oktobra uslediće stabilizacija, a sa njom i ulazak u najtopliji period ove jeseni – Miholjsko leto. A prema najavi meteorologa Ivana Ristića, baš na Miholjdan, u subotu 12. oktobra, biće i najtopliji dan u oktobru prema sadašnjem prognostičkom materijalu. U Mačvi dnevne maksimalne temperature vazduha biće oko 27 stepeni Celzijusa tog dana!

- Sledeća nedelja će, prema trenutnoj vremenskoj prognozi, biti topla, temperature će biti između 25 i 30 stepeni Celzijusa. Najtopliji dan očekujem da bude subota 12. oktobar. Nakon toga će da usledi postepeni pad temperature, odnosno, vraćamo se na normalu. To znači na prosečne vrednosti, na 15 do 20 stepeni s tim što može ponovo da dođe do jačeg prodora hladnog vazduha, što mi trenutno pokazuje Pacifik. To još uvek ne pokazuju modeli, tako da ćemo videti – kaže Ristić.

Zašto će miholjsko leto biti kraće i drugačije?

Druga polovina oktobra biće sigurno znatno hladnija u odnosu na period koji sledi od ponedeljka sve do sledećeg vikenda, a “miholjsko leto” ove godine, iako sigurno stiže biće drugačije u odnosu na prošlogodišnje i druga prethodnih godina.

Foto: Zoran Sinko

 

Ristić objašnjava da će “letnji dani” u oktobru biti ove godine znatno kraći, biće ih manje, a razlog tome je što polarni vrtlog i dalje ne popušta i utiče na stabilnost vremenskih prilika.

- Najtopliju nedelju, to je sledeća nedelja, i najtopliji dan, 12. oktobar, uslovno možemo nazvati Miholjsko leto. Polarni vrtlog se ove godine ustremio na Evropu i zato nećemo imati klasičnu varijantu Miholjskog leta, jer neće biti dugotrajne stabilizacije koja je karakteristika tog perioda – kaže Ristić.

Karakteristike miholjskog leta

Podseća da su karakteristika miholjskog leta jutarnja magla, sunce, suvo vreme uz maksimalne dnevne temperature od 22 do 27 stepeni Celzijusa, što znači da će temperaturni uslov biti ispunjen, ali to će kratko trajati.

- Za miholjsko leto je karakteristično sedam do deset dana stabilnog vremena, a ove godine je najveći problem što nam stalno dolaze cikloni i oblaci zato ćemo imati skraćenu verziju letnjih dana. Moguće da bude lokalno i padavina tokom takozvanog miholjskog perioda – kaže Ristić.

Foto: Zoran Sinko

 

Sneg u Beogradu?

Ristić podseća da je u prognozi za jesen i zimu 2024/2025., koju je uradio zajedno sa prof. dr Aleksandrom Valjarevićem, objavljeno da će u drugoj polovini oktobra i prvoj polovini novembra biti hladnije. Jutarnje temperature će biti od 5 do 10 stepeni, dnevne maksimalne između 10 i 15 stepeni, u pojedinim danima biče maglovito pogotovo u kotlinama i rečnim dolinama, gde se magla može zadržati veći deo prepodneva.

- Očekuje se kiša povremeno, na planinama po neka pahulja. U drugoj polovini novembra, sa jačim prodorom hladnog arktičkog vazduha biće i puno padavina uglavnom kiše, na planinama snega. Sneg se krajem novembra očekuje i u nižim predelima južnije od Save i Dunava, ali nije isključeno prema trenutnim modelima da bude tako i u Beogradu. Najniže temperature krajem novembra biće od -2 do 5 stepeni, a maksimalne od 3 do 8 stepeni – kaže Ristić za “Blic”.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Izrael vodi borbe na četiri fronta! Za Netanjahua 7. oktobar bio je kao poklon! (VIDEO)
Live TV

Izrael vodi borbe na četiri fronta! Za Netanjahua 7. oktobar bio je kao poklon! (VIDEO)

Svi ruski, ali i veliki broj svetskih medija preneo je danas snimak iz Kurske oblasti gde se vidi uništeno NATO oružje. Izrael je nastavio napade na Liban i Gazu. Visoki zvaničnik Hamasa ubijen je u izraelskom napadu. IDF je naveo da je imao precizne obaveštajne podatke gde se nalaze visoki zvaničnici Hamasa. Izrael već godinama izvodi napade na Siriju, ali sada ih je pojačao. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije i prof. dr Dragan Petrović, naučni savetnik.

03.10.2024

21:10

Izrael napao bazu u Siriji! Severna Koreja jedva čeka da napadne Južnu Koreju i Japan! Sveopšti rat kuca na vrata! (VIDEO)
Live TV

Izrael napao bazu u Siriji! Severna Koreja jedva čeka da napadne Južnu Koreju i Japan! Sveopšti rat kuca na vrata! (VIDEO)

Svi govore o onome što se dešava na Bliskom istoku i smatraju da to nije toliko daleko od Kosova i Metohije. Na granici smo sveopšteg rata. Izraelski napadi na ruske baze daju novu dimenziju. Čeka se reakcija Rusije jer su ipak napadnuta njena vojna postrojenja u oblasti Sirije. Na ovu temu u emisiji "Otvoreni studio" govorio je društveni analitičar Saša Boriojević i pukovnik u penziji Srbobran Radić.

03.10.2024

20:33

Mrzitelji bi opet da vrše ekonomski genocid nad Srbijom! Spasić: Oni bi ubili nekoga, samo da dođu na vlast! (VIDEO)
Live TV

Mrzitelji bi opet da vrše ekonomski genocid nad Srbijom! Spasić: Oni bi ubili nekoga, samo da dođu na vlast! (VIDEO)

Nebojša Zelenović, predstavnik opozicije i kopredsednik stranke "Zajedno", rekao je da treba stupiti u generalni štrajk i da treba sve da stane, na taj način pozivajuću na haos i rušenje svega onoga za šta se Vučić gotovo deceniju i po bori. O tome su u Info jutru govorili prof. Goran Puzić i predsednik centra za bezbednosnu i međunarodnu politiku, Zoran Spasić.

03.10.2024

10:25

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Sramota! Borac ispisao istoriju, a tribine bile prazne!
Fudbal

Sramota! Borac ispisao istoriju, a tribine bile prazne!

Fudbaleri Borca iz Banjaluke su u prvom kolu Lige konferencija odigrali su nerešeno sa Panatinaikosom rezultatom 1:1, ali uprkos tome što je ovo bio njihov prvi evropski meč, na tribinama "Gradskog stadiona" u prestonici Republike Srpske nije bilo mnogo ljudi.

04.10.2024

08:51

Planeta

Zabava

Filharmonijski koncert uz dela Prokofjeva i Šostakoviča
Kultura

Filharmonijski koncert uz dela Prokofjeva i Šostakoviča

Beogradska filharmonija nastupa prvi put pod dirigentskom palicom Haime Martina i predstavlja mladog violinistu Johana Dalenea, u petak 4. oktobra (Kolarac, 20č). Koncert nosi naziv “Živeti sa neprijateljem”, a orkestar izvodi dela Prokofjeva i Šostakoviča.

03.10.2024

14:31

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija