• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.10.2024

10:47

Pitanje koje muči vernike: Kada nikako ne smete otići na groblje? U hrišćanstvu postoji samo jedno pravilo

Informer

Društvo

Pitanje koje muči vernike: Kada nikako ne smete otići na groblje? U hrišćanstvu postoji samo jedno pravilo

Podeli vest

Srbija je bogata narodnim verovanjima i običajima, od kojih su neki, uticajem savremenog doba pali u zaborav, a neki su se očuvali do danas.

Smrt, kao večita misterija ljudskog roda, sa sobom nosi duboku tradiciju i verovanja, od kojih se mnogi vezuju za odlazak na groblje. 

Svi su se makar jednom zapitali, da li postoji određeno vreme kada se ne sme ići na groblje?

Prema verovanju pravoslavne crkve, dužnost svakog od nas je da čuva uspomenu na pretke, kroz molitve, uspomene i posete grobnih mesta. Uprkos nedoumicama, hrišćanstvo propoveda da se na groblje može otići uvek, čak i kada se u crkvi ne vrše verski obredi za upokojene. 

Dakle, verovanja da se tokom određenih praznika ne posećuju groblja, jesu pogrešna.

Tokom najvećih hrišćanskih praznika se takođe posećuju grobovi najmilijih.

Na najradosniji praznik, Božić, deli se jelo za pokoj duše umrlih i odlazi na groblje, dok se u davna vremena verovalo da je večera pripremljena za Badnje veče namenjena mrtvima.

Na praznik kada je Isus vaskrsao i podario svima večni život, drugi dan se posvećuje preminulima. Za ponedeljak nakon Vaskrsa, Pobusani ponedeljak, se kaže da treba otići na groblje i pobusati grobove najmilijih busenjem sa travom. Tada se na groblje nose jaja.

Naime, dan kada je Isus Hrist pobedio smrt i na taj način svim ljudima podario večni život slavi se nekoliko dana. Upravo je drugi dan po uskrsnuću posvećen preminulima. Prema običajima, za Pobusni ponedeljak treba “pobusati”  sa zelenom travom. U nekim krajevima Srbije on se obeležava kao zadušnice. Na groblje se iznose farbana jaja i pale sveće.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)
Live TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)

Ako postoji istorijski momenat kao prekretnica u istoriji jedne države, to je bio 5. oktobar. Slobodan Milošević se putem državne televizije obratio naciji. Nakon 5. oktobra okrenuta je nova stranica politike Srbije. 24 godine kasnije nameće se pitanje da li nam je trebao taj 5. oktobar! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su advokat Dragoljub Tomašević, Aleksandar Jerković iz pokreta "Nema nazad, iza je Srbija" i bivši načelnik odeljenja za krvne delikte Žarko Popović.

05.10.2024

10:55

Izrael najavljuje moćnu odmazdu! Nabhan: Evropljani su izvršili pogrom nad Jevrejima, a ne muslimani! (VIDEO)
Live TV

Izrael najavljuje moćnu odmazdu! Nabhan: Evropljani su izvršili pogrom nad Jevrejima, a ne muslimani! (VIDEO)

Dok se približava eskalacija sukoba na Bliskom istoku, narod se sve više buni. Dok je većina naroda na strani Libana, svetski lideri su na strani Izraela. Da li više iko sluša reč naroda? Na ovu temu u "Info jutru" govorili su bivši ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan, naučni savetnik, prof. dr Dragan Petrović i Srba O Filipović, analitičar.

05.10.2024

09:39

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija