• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.10.2024

10:25

EXPO 2027 menja Beograd: Umetnost na neočekivanim mestima

Expo2027

Društvo

EXPO 2027 menja Beograd: Umetnost na neočekivanim mestima

Podeli vest

Da li ste primetili da se u Beogradu nedavno pojavila nova ulična umetnost, bilo da ste prošli pored neke zanimljive umetničke intervencije ili o njima čitali?

Beograd je postao galerija na otvorenom. Obični prostori i predmeti transformisani su u zapanjujuća umetnička dela, zahvaljujući posebnoj inicijativi EXPO 2027.

Renomirani svetski ulični umetnici pozvani su da se „poigraju“ gradskim pejzažom, spajajući svoje jedinstvene stilove sa bogatom tradicijom i duhom Srbije.

Foto: Expo2027

 

U srcu Beograda, umetnost nalazi svoj najživlji izraz na ulicama grada. Dok se pripremamo za EXPO 2027, kreativnost cveta kao nikada do sada, stavljajući u centar pažnje lepotu i značaj umetničkih urbanih intervencija. Ove javne umetničke forme — smele, maštovite i transformativne — nisu samo ukrasi; one su odraz identiteta i duha Beograda.

Foto: Expo2027

 

Urbane intervencije imaju jedinstvenu moć da transformišu urbane pejzaže u interaktivne prostore koji podstiču na razmišljanje.

Umetnici kao što su Ememem, koji stvara fenomenalne mozaike na mestima rupa i pukotina, i LeCyklop, koji obične predmete pretvara u razigrane likove, svojim intervencijama stvaraju nove narative u javnim prostorima, pozivajući ljude da primete lepotu u svom svakodnevnom životu. Svi ovi radovi, s obzirom na to da nisu ograničeni zidovima galerije, čine umetnost pristupačnijom, upletenom u život grada i građana.

Baš kao što sport i muzika okupljaju ljude, javna umetnost ujedinjuje zajednice pozivajući na kolektivno učešće i interakciju, odražavajući razigranost, kreativnost i inkluzivnost, koje duboko rezonuju sa EXPO vrednostima.

Foto: Expo2027

 

Kroz ove umetničke transformacije, EXPO 2027 Beograd postaje više od međunarodne izložbe — postaje živo platno koje diše, na kojem umetnost i kultura napreduju. Svaki mural, skulptura i instalacija pričaju priču, dodajući slojeve značenja gradskim ulicama i slaveći globalni i lokalni duh Beograda.

Foto: Expo2027

 

Urbane intervencije pružaju priliku da se grad doživi na nove načine, gde svaki kutak može otkriti novo iznenađenje, a svaka ulica može ispričati novu priču.

U tom kontekstu, EXPO 2027 neće samo prikazati kulture sveta, najsavremeniju tehnologiju i globalne inovacije, već će takođe proslaviti moć umetnosti da redefiniše prostor, stvara veze i inspiriše razigranu interakciju.

Foto: Expo2027

 

Ove intervencije predstavljaju suštinu EXPO događaja – kreativnost, jedinstvo i transformativnu moć ljudskog izražavanja u oblikovanju budućnosti naših gradova.

Ova umetnička dela samo su početak većeg kulturnog pokreta koji vodi do Specijalizovane izložbe EXPO 2027, pokazujući otvorenost Beograda za nove umetničke izraze uz poštovanje gradskog nasleđa. Pratite nas dok grad nastavlja da se razvija, jedan po jedan umetnički potez, a u narednom periodu kroz konkurse pozvaćemo lokalnu umetničku scenu da se uključi u uređivanje gradova širom Srbije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija