• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.10.2024

14:37

Neverovatan podvig: Nišlija donirao organe i spasao 5 života!

D.K.

Društvo

Neverovatan podvig: Nišlija donirao organe i spasao 5 života!

Podeli vest

Veliku ljudskost je pokazala porodica jednog pacijenta koji je donirao organe.

Pet pacijenata Univerzitetsko kliničkog centra u Nišu je proteklog vikenda dobilo novu šansu za život, a nakon transplantacije doniranih organa jednog pacijenta, rečeno je u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Nakon skoro petogodišnje pauze, na koju je uticala i pandemija korona virusa, u UKC Niš uspešno je urađena kadaverična eksplantacija organa, nakon koje je tim lekara ove zdravstvene ustanove, u svojim operacionim salama, odmah obavio i transplantaciju dva bubrega, dok su srce i rožnjače uspešno transplantirani u beogradskim zdravstvenim ustanovama.

- Pacijenti kojima su transplantirani bubrezi, dva muškarca, starosti 65 i 55 godina, trenutno su stabilnih vitalnih parametara i potrebno je određeno vreme, da vidimo konačni ishod, a koji će, iskreno se nadam, biti povoljan za obojicu, nakon čega će moći da imaju normalan i kvalitetan život. Sem transplantiranih bubrega u niškom UKC, pacijentu Instituta "Dedinje" uspešno je transplanirano srce, pacijentu druge zdravstvene ustanove rožnjača dok bi druga rožnjača, kako je planirano, trebalo da bude presađena detetu - rekli su nam u UKC Niš.

U eksplantaciji organa, učestvovali su kardiohirurzi IKVB " Dedinje", oftalmolozi UKC Srbije, kao i urolozi, vaskularni hirurzi i anesteziolozi UKC Niš, a nakon obavljene transplantacije bubrega, pacijenti će neprekidno biti praćeni od strane niških nefrologa.

- Zahvaljujući ogromnoj hrabrosti, ljudskosti i empatiji porodice donora, neprekidnom radu čitavog tima za transplantaciju, počev od obrade i pripreme pa sve do realizacije i odlične organizacije i logistike Uprave UKC Niš, pet osoba dobilo je šansu za novi, kvalitetniji život - saopšteno je iz UKC Niš.

Veliku ljudskost je pokazala porodica jednog pacijenta koji je donirao organe.

Pacijent, koji je ovde bio hospitalizovan zbog jako teških višestrukih povreda zadobijenih nakon pada sa visine, a koji je na žalost bio bez ikakvih izgleda za oporavak, nakon pristanka porodice da se obavi kadaverična transplantacija, donirao je srce, oba bubrega i rožnjače - saopšteno je u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Iako je, kako navodi, koordinator niškog tima za transplantaciju, specilalista anesteziologije, dr Goran Milošević, doba korone dosta usporilo, ako ne i zaustavilo obavljanje kadaveričnih transplantacija, ističe da je ovo dokaz da se situacija polako normalizuje, kao i da je čitav tim uvek spreman.

- Moram da naglasim i da posebnu pažnju skrenem upravo na čitav proces obrade i pripreme, od čega su najbitnije porodice potencijalnih kadaveričnih donora i razgovor sa njima, koji su u ovakvim trenucima naravno jako emotivni. Potrebno je da im uz potpuno razumevanje za njihova osećanja, objasnite, da će njihov pristanak za doniranje organa člana porodice, koji se u tom trenutku nalazi u jako teškom stanju i bez šansi za oporavak, za nekog drugog biti možda jedina šansa za preživljavanje, pojašnjava koordinator doktorr Milošević i dodaje da je pristanak porodice, naravno, najbitniji.

I prvi čovek niškog UKC-a, prof. dr Zoran Perišić kaže da je ponosan na ceo transplantacioni tim, koji je, u ovom slučaju, činilo preko šesdesetak zaposlenih lekara, sestara i tehničara i pomoćnog osoblja.

- Ponosan sam što smo kao Ustanova pokazali spremnost i ozbiljnost da reagujemo u trenutku i srce mi je puno što je porodica donora pokazala ljudskost, empatiju i dobročinstvo u najtežim trenucima za njih. Sve što je bilo potrebno, vezano za ovu, tako bitnu, kadaveričnu transplantaciju, koju smo iz već znanih razloga, nakon gotovo pola decenije, ponovo obavili u niškom Univerzitetskom kliničkom centru, ali i za samog pacijenta- donora, ja sam, odnosno mi kao Uprava, učinili i želim da izrazim ogromnu zahvalnost i porodici i svim zaposlenima koji su učestvovali u procedurama, kako eksplantaciji, tako i transplantacijama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija