• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic

07.10.2024

21:46

Afrička kuga svinja ne jenjava! Žarišta trenutno u 10 opština: Bitno je prijaviti prve simptome

Rina

Društvo

Afrička kuga svinja ne jenjava! Žarišta trenutno u 10 opština: Bitno je prijaviti prve simptome

Podeli vest

Afrička kuga svinja, već neko vreme hara Srbijom i zadaje muke stočarima, a iz Ministarstva poljoprivrede su saopštili kako ona trenutno vlada u 6 okruga i 10 opština.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede potvrdili su da je AKS trenutno prisutna na našem području i otkrili su sve o novim žarištima, kao i koliko je ljudski faktor bitan kada je reč o ovom problemu.

- Afrička kuga svinja (AKS) je zarazna bolest domaćih i divljih svinja, koja se u Republici Srbiji pojavila 2019. godine, a od 2020. godine prisutna više manje na širem području zemlje. Imajući u vidu prirodu bolesti i njenu mogućnost pojave zbog raznolikosti načina širenja, kao i otpornosti i perzistentnosti virusa uzročnika, nova žarišta ne predstavljaju u doslovnom smislu i dodatna žarišta, s obzirom da su već evidentirana na istom području u prethodnom periodu - rekli su iz ministarstva za Blic.

 

Afrička kuga svinja je trenutno aktivna u 6 okruga i 10 opština, od kojih je najveći broj žarišta zabeležen u Kolubarskom upravnom okrugu. Poslednji slučajevi su međutim potvrđeni na dva gazdinstva u Sremskom i Mačvanskom okrugu, što predstavlja poseban rizik zbog obima svinjarske proizvodnje u ovim okruzima i rizika od pojave bolesti na komercijalnim farmama. Ipak do sada u 2024 godini, AKS je evidentirana samo na malim seoskim gazdinstvima.

Kao i u drugim zemljama gde je bolest prisutna u lancu širenja AKS čovek ima veoma bitnu ulogu. Zbog nemogućnosti lečenja i vakcinacije ovu zaraznu bolest veoma je teško iskoreniti.

Iz ministarstva kažu da je oprez vrlo važan kada se radio o ovoj bolesti, jer je vrlo nepredvidiva i postoji velika mogućnost naglog pogoršanja i širenja.

- Prisustvo AKS u zemlji, njen nepredvidiv karakter i mogućnost nagle promene i pogoršanja epizootiološke situacije sa velikim ekonomskim posledicama upućuje na dalju i stalnu opreznost i mobilnost svih činioca u društvu - dodaju iz ministarstva.

Iz ovih razloga i ovom prilikom Uprava za veterinu apeluje na javnost i svest proizvođača i farmera da primenjuju sve potrebne biosigurnosne i propisane mere i preporuke. Svaku promenu zdravstvenog stanja svinja potrebno je odmah prijaviti veterinaru ili veterinarskom inspektoru, kako bi blagovremeno otkrili i sprečili širenje ove zarazne bolesti, piše Blic.

- Prepoznavanjem ozbiljnosti situacije kada je kontrola AKS u pitanju, Uprava za veterinu u sklopu raznih stručnih edukativnih skupova aktivnosti, kao i svojih redovnih i vanrednih aktivnosti preko formiranih kriznih centara na centralnom i regionalnim nivoima, organizuje i sprovodi edukacije za veterinare, vlasnike/držaoce životinja i lovce, istovremeno ukazujući na značajnu ulogu u efikasnosti sprovođenja preventivnih i biosigurnosnih mera na gazdinstvima i u lovištima.

- U okviru planskih aktivnosti, sprovodi se u kontinuitetu nadzor i dijagnostičko ispitivanje kod domaćih i divljih svinja u svrhu određivanja epizootiološkog statusa područja i kontrole prometa svinja i svinjskog mesa na celokupnom državnom području, koje ima za cilj dokazivanje prisustva i odsustva virusa u cilju rane detekcije i pravovremenog sprečavanja širenja Afričke kuge svinja, u skladu sa stručnim aspektima i zakonskim propisima - zaključuju iz ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Evo zašto arapski svet ne reaguje na strahote u Gazi! Velikom kuvaru rata ne odgovara da Iran podrži Palestince! Suština svega je novac!
Live TV

Evo zašto arapski svet ne reaguje na strahote u Gazi! Velikom kuvaru rata ne odgovara da Iran podrži Palestince! Suština svega je novac!

Godinu dana rata u Pojasu Gaze, borbe ne staju ni dan! Izrael potvrđuje da je izveo ciljani napad na Bejrut. Ulične borbe u Torecku. Veliki sajber napad na ruske medije. Oslobođena Grodovka. Predsednik Putin proslavlja 72. rođendan! Iz Kremlja poručuju: Provešće ga radno! Na sve najvažnije svetske teme u emsiji "Rat uživo"govorili su Marko Lakić, urednik digitalnog izdanja lista "Politika" i Ibro Ibrahimović, član predstavništva SPS.

07.10.2024

21:49

Iran neosvojiv, Rusija nepobediva! Ko je izazvao rat i kome on odgovara? (VIDEO)
Live TV

Iran neosvojiv, Rusija nepobediva! Ko je izazvao rat i kome on odgovara? (VIDEO)

Danas je 7. oktobar 2024. a samo pre godinu dana počeo je početak kraja sveta. U tom trenutku desio se napad Hamasa na Izrael. Da li je centrala slučajno pogrešila? Da li tu ima i izraelske ruke ili je sve to samo teorija zavere? Danas je u Srbiji vođena izuzetno važna sednica o litijumu koji bi mogao da odluči budućnost na še države. Sa druge strane, upravo danas predsednik Rusije Vladimir Putin slavi 72. rođendan. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su advokat Nebojša V. Perović i prof. dr Dragan Petrović ispred Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

07.10.2024

20:04

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Beogradska filharmonija modnim defileom predstavila novu koncertnu garderobu: Filharmoničari priredili modnu reviju za svoju publiku (FOTO)
Kultura

Beogradska filharmonija modnim defileom predstavila novu koncertnu garderobu: Filharmoničari priredili modnu reviju za svoju publiku (FOTO)

Posebnim modnim defileom Beogradska filharmonija je predstavila novu koncertnu garderobu koju je kreirao Modni studio Zabunović, a izradila fabrika Luss tekstil. Uoči filharmonijskog koncerta u petak 4. oktobra, filharmoničari su priredili modnu reviju za svoju publiku koja je ogromnim aplauzom pozdravila novo izdanje muzičara.

07.10.2024

19:48

Magazin

Poznati koji su odrasli u siromaštvu - sada se kupaju u luksuzu! Njihov put je od pakla do zvezda
Lajfstajl

Poznati koji su odrasli u siromaštvu - sada se kupaju u luksuzu! Njihov put je od pakla do zvezda

U svetu glamura i bogatstva, često zaboravljamo da su iza mnogih uspešnih ličnosti priče o teškim počecima i borbi protiv siromaštva. Ove priče inspirišu, podsećajući nas da su mnogi od današnjih ikona, koje uživaju u luksuzu, nekada živeli u skromnim uslovima. U nastavku predstavljamo samo neke od poznatih koji su uspeli da prevaziđu teške okolnosti i ostvare svoje snove.

07.10.2024

21:00

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija