• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

09.10.2024

10:18

Ispraćaji u vojsku kao veselja koja su se danima prepričavala

RINA

Društvo

Ispraćaji u vojsku kao veselja koja su se danima prepričavala

Podeli vest

Obavezni vojni rok se vraća od sledeće godine u Srbiju, a veliko je pitanje da li će se sa njim vratiti i oni čuveni ispraćaji koji su važili za omiljene fešte koje su se dugo prepričavale. Šatre su tu bile neizbežne, tetke su i tada donosile torte a muzika koja je svirala do dobuko u noć jedva se oporavljala nekon sezone ispraćaja.

- Bilo je to neko drugo vreme, kada su se svirali ispraćaji imali smo pune ruke posle. Sećam se jedne sezone da smo mi 14 dana uzastopno imali svirku. Tu je uvek bilo mnogo omladine, sjajna atmosfera i dobra hrana. Klasično jedno pravo srpsko veselje, na kojem bude 400/500 ljudi. Ja sam lično slućio vojni rok i svakome bih to posaveteovao. Imam dva sina, stariji se još nije izjasnio, a mlađi je rekao da će sigurno služiti vojsku - kaže za RINU Mirko Pejović.

 

Vojska je nekada bila svojevrsni ispit zrelosti i ponos, ali i tuga za svakog roditelja. Ispraćaji u vojsku bili su prepuni pomešanih emocija. Majka tužna i zabrinita, kako će se njeno dete snaći u kasarni, sa večitim pitanjima da li će mu biti hladno i šta će da jede, dok su očevi bili ponosni što imaju sina vojnika.

- Ja sam vojni rok služio sada već davne 1974. godine, znam da su se vremena promenila, ali ja bih svakom posavetovao da odradi taj test zrelosti. To je jedno lepo životno iskustvo, tu se verujte mi promeni pogled na svet i steknu prijatelji za čitav život - rekao je Dragiša Cvijović iz Čačka.

Mnogo je muzičkih hitova koji govore o tim nekim prošlim vremenima, kada je vojska bila sastavni deo života srpskih mladića. Jedan čuveni je "Vojsko moja, vojsko moja ne zovi me sada" koji će od septembra sledeće godine izgleda opet postati aktuelan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Kakav šamar Zelenskom iz Bele kuće! Ukrajinski predsednik nadao se pomoći, a Bajden se nije ni pojavio! (VIDEO)
Live TV

Kakav šamar Zelenskom iz Bele kuće! Ukrajinski predsednik nadao se pomoći, a Bajden se nije ni pojavio! (VIDEO)

Došlo je do 88 okršaja ruskih i ukrajinskih snaga na frontu. Situacija ostaje napeta. Ruska vojska nastavila je da granatira pojedine oblasti. U Feodosiji na krimu proglašeno vanredno stanje. Ruske snage ušle su u predgrađe Torecka. U ruskom napadu na Harkov povređeno je 11 osoba, uključujući i jedno dete. Na sve najvažnije svetske teme u emsiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Mitar Kovač, general i prof. dr Radomir Milašinović i prof. dr Radomir Milašinović, Evroazijski bezbednosni front. Uživo u program javili su se i politikolog Andreja Lović i Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost.

08.10.2024

21:21

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Ponovo zajedno: Zubin Mehta i Beogradska filharmonija
Kultura

Ponovo zajedno: Zubin Mehta i Beogradska filharmonija

Čuveni maestro, jedan od najvećih dirigenata svih vremena, Zubin Mehta, stigao je u Beogradsku filharmoniju na prvu probu sa orkestrom povodom koncerata koji su zakazni za 11. i 12. oktobar u Velikoj Sali Kolarčeve zadužbine.

08.10.2024

14:17

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Skovano iz zapadne i ustaške "kuhinje": Atentat na kralja Aleksandra potpuno promenio tok srpske istorije!
Srbija

Skovano iz zapadne i ustaške "kuhinje": Atentat na kralja Aleksandra potpuno promenio tok srpske istorije!

Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević nije želeo da umre u krevetu, od starosti. Maštao je da će život okončati boreći se za svoj narod. Tako je i bilo. Vođa, koji je sa srpskim ratnicima preživeo mnoge golgote u Prvom svetskom ratu, nastradao je u Marselju 9. oktobra 1934, tokom diplomatske posete Francuskoj. Ubili su ga zaverenici iz ustaškog pokreta Ante Pavelića.

09.10.2024

07:23

Nauka

Ostati ili otići?! Ovaj projekat oživeće ruralne sredine
Nauka

Ostati ili otići?! Ovaj projekat oživeće ruralne sredine

Projekat „OSTATI ILI OTIĆI – identifikacija migratornih namera stanovništva na ruralnim prostorima (RurSITU)” jedan je od izabranih projekata po Javnom pozivu za finansiranje projekata građanskih naučnih istraživanja u 2023. godini koji je raspisao Centar za promociju nauke pod okriljem Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

03.10.2024

13:09