• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.10.2024

19:24

Bojana se sa mužem preselila u Norvešku i tamo dobila decu: Pelene su jeftinije od hleba, a ovo me potpuno iznenadilo!

Youtube printscreen

Društvo

Bojana se sa mužem preselila u Norvešku i tamo dobila decu: Pelene su jeftinije od hleba, a ovo me potpuno iznenadilo!

Podeli vest

Iskustvo Bojane koja se preselila u Norvešku veoma je pozitivno, a otkrila je i kakvi su Norvežani kao ljudi.

- Nikada neću zaboraviti taj dan, dolazimo i otključavamo kuću, a ključ nas čekao u sandučetu, a onda nasmejana lica - seća se Bojana koja je s mužem i četiri kofera svojevremeno došla u Norvešku, neki sasvim drugi svet, i zemlju koja mnogima odavde deluje veoma daleko i različito od nas i naših navika.

U međuvremenu se u toj zemlji i porodila, dobila ćerkicu pa je mnogo govorila i o tome kakvi su tamo uslovi za porođaj, odgajanje dece, cenama bebi-opreme i slično.

Bojana kaže da su ih sačekala nasmejana lica komšija koji su se odmah ponudili da im daju po stolicu viška, jer nisu imali doslovno ništa sem praznog stana, ponudili se da im kolima, jer ni to nisu imali, odnesu kartone od ambalaže na reciklažu, a kad su platili da im dostave veš-mašinu, naljutili su se što im nisu rekli da im je oni prevezu džabe.

- Norvežane je jako teško steći kao prijatelje, ali kad jednom stekneš njihovo poverenje, to je zauvek - kaže Bojana koja na svom Jutjub kanalu redovno deli utiske i korisne savete o životu u Norveškoj.

- Pravila sam im našu pitu i sa mesom i sa sirom, mnogo im se svidela, pa su tad prvi put probali i naš ajvar pa je komšija pitao šta je to, gde se to kupuje... A kad je neka utakmica kao Srbija - Norveška, svako navija za svoje, pa svako svoje zastavice donese...

Foto: EPA

 

- Oni nikad neće da vas dave, da vas smaraju, da vam kucaju, lupaju na vrata, vuku za rukav, ali su tu uvek za vas - objašnjava Bojana i dodaje da su im za svaku selidbu pomogli, a dinara nikad nisu uzeli, ali da su ona i muž uvek svima kupili ručak, picu, šta god da se poruči. - I oni su ljudi od krvi i mesa...

- Inače, vrlo su obzirni, ne dodiruju tuđu decu, ni vi njihovu i pitaju da li smeju da priđu, da pogledaju bebu.

- Da li verujete da su pelene u Norveškoj jeftinije od hleba, pakovanje od 24 komada, košta 450 dinara, a hleb 500 dinara. Imate i karticu, obavezno tražite u radnji, pa dobijete 2+1 pelene, uloške za dame pa onda dođe da su vam dva paketa pelena upola jeftiniji od hleba - objašnjava Bojana šta je doživela i videla otkad je postala mama. Vreme je inače fantastično, imam samo majicu i sako, a ko živi u Skandinaviji zna koliko sunce ovde jako peče - kaže Bojana.

Nepisana pravila za šetnju u Norveškoj

Bojana je ispričala i nepisana pravila za šetnju po prirodi u Norveškoj. Kad sam prvi put stigla u Norvešku i krenula sama da šetam pored reke, dolazi jedan dečko smeje se i viče hej-hej, ja ništa, dođe drugi, treći, sve sami muškarci, i oni hej-hej, jer to neki vaš način muvanja, udvaranja, objasnili su mi da se Norvežani kad god krenu u šetnju i sretnu bilo kog oni se svakom javljaju. To ne važi za centar grada, tržne centre, radnje gde se jedni drugima ne javljaju. A za šenju važi pravilo da se svakom javite, koga god sretnete.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Zoran Marijanović je nevin, u pitanju je organizovani zločin? Novi momenti oko ubistva pevačice isplivali na videlo! (VIDEO)
Live TV

Zoran Marijanović je nevin, u pitanju je organizovani zločin? Novi momenti oko ubistva pevačice isplivali na videlo! (VIDEO)

Zoranu Marijanoviću nastavljeno suđenje za ubistvo supruge Jelene Marijanović. Sudsko veće je pozvalo kao svedoka kumu, kao i Jeleninu tetku koja se nije pojavila u sudu. Kuma je svedočila da se sa Jelenom čula neposredno pre nego što je ubijena. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je kriminolog Dobrivoje Radovanović. Uživo u program javili su se i Nenad Šipka iz Centra za forenzička istraživanja kao i advokat Nebojša Milosavljević.

11.10.2024

13:01

Uvodi se novi zakon za kladionice i kockarnice? Evo koga će najviše pogoditi! (VIDEO)
Live TV

Uvodi se novi zakon za kladionice i kockarnice? Evo koga će najviše pogoditi! (VIDEO)

Estradne ličnosti po novom zakonu više neće moći da reklamiraju kockarnice i kladionice. Vlada Srbije svojim merama pokušava na ovaj način da smanji mogućnost zavisnosti od ove vrste zabave. Zavisnost od kockanja vrlo je opasna, a smatra se da je svaki treći tinejdžer zavisi od kockanja, a najmlađi zavisnik ima samo 7 godina. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su advokatica Slavka Babić i Olivera Sbutega Filipović iz Dnevne bolnice za patološko kockanje.

11.10.2024

12:29

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Po ovome se prepoznaje Topola!
Srbija

Po ovome se prepoznaje Topola!

Po uzoru na ostala mesta u Srbiji, čije trgove krase ogromna trodimenzionalna slova kojima je ispisano ime grada, omiljene lokacije za selfije mladih i gostiju, i Topola je dobila takav simbol!

11.10.2024

15:16

Nauka