• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.10.2024

17:29

Više od 50 simptoma se vezuju za produženi Kovid! Kod Srba su ovi najčešći - svi zabrinuti!

Shutterstock, Pexels

Društvo

Više od 50 simptoma se vezuju za produženi Kovid! Kod Srba su ovi najčešći - svi zabrinuti!

Podeli vest

Godinama nakon pandemije, dugi kovid je ono od čega strahuju svi koji su uspešno preležali koronu, čak i oni koji nisu imali nikakve simptome.

Svaki zdravstveni problem, čudan osećaj ili neobjašnjiva senzacija - možda se može povezati s tim, a dr Danilo Bulatović, lekar opšte prakse, objasnio nam je s kakvim se slučajevima najčešće susreće.

Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije (SZO), dugotrajni kovid se javlja kod osoba sa kojima je ranije potvrđena infekcija SARS-CoV-2 (ili se sumnjalo na to). Simptomi se obično pojavljuju tri meseca nakon pojave COVID-19 i traju najmanje dva meseca. SZO je navela više od 50 simptoma dugog kovida, uključujući dispneju, malaksalost, ansomiju i kašalj.

Međutim, mnogi od ovih simptoma mogu se preklapati sa drugim virusnim infekcijama ili medicinskim stanjima, što dovodi do novih dijagnostičkih izazova, napominje News medical. Ovo otežava razlikovanje dugog kovida, što izaziva zabrinutost u vezi sa njegovom dijagnostičkom specifičnošću.

Foto: Foto: Shutterstock, PngWing

 

Zanimljivo je i to da su pacijenti zaraženi tokom perioda kad je dominantan bio Omikron prijavili više problema sa pamćenjem, koncentracijom i vrtoglavicom nego oni zaraženi ranije.

Rezultati ove studije, posebno oni koji ukazuju na simptome dugog kovida i kod ljudi koji nikad nisu pozitivno testirani na bolest, mnogim stručnjacima znak su da treba redefinisati, ili bar suziti listu simptoma postkovida, a dr Danilo Bulatović otkriva kakva je situacija u Srbiji.

- Takozvani dugi COVID javlja se kod otprilike 10-20% onih koji su preležali COVID-19 - kaže dr Bulatović i daje detaljniji opis.

- Obično traje od nekoliko nedelja do nekoliko meseci.

Takođe, važno je za porodicu i prijatelje obolelog da znaju da osoba u periodu tzv. dugog kovida nije zarazna i ne može preneti virus na druge. Dominantni simptomi, zbog kojih najčešće posumnjamo na njega su: hronični umor, disfunkcija disanja, poremećaji spavanja, problem sa koncentracijom i "magla u mozgu" i drugi - kaže dr Bulatović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Amerika i Srbija potpisale istorijski važan ugovor! SAD vidi našu zemlju kao lidera u regionu! (VIDEO)
Live TV

Amerika i Srbija potpisale istorijski važan ugovor! SAD vidi našu zemlju kao lidera u regionu! (VIDEO)

U proteklih 10 godina Srbija je sprovela 10 reformi koje su nas je dovele do stabilne ekonomije, a na kraju i do toga da naša zemlja prvi put u istoriji dobije investicioni rejting. Cilj je da prosečna plata bude 1400 evra, a prosečna penzija 600 evra. O potpisivanju energetskog ugovora u "Info jutru" govorili su ekonomista Mihajlo Rabrenović i Zoran Milosavljević sa Instituta političkih studija.

12.10.2024

10:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Kraj! Zoran Cvijanović odlazi u penziju
Kultura

Kraj! Zoran Cvijanović odlazi u penziju

Pozorište “Boško Buha” obeležiće sutra 74 godine od svog osnivanja. Tim povodom u nedelju, 13. oktobra u 20.00 časova u Teatru Vuk, biće održana predstava “Tvoje i moje”, autorski projekat Borisa Liješevića.

12.10.2024

13:46

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Nauka