• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.10.2024

17:02

Zatišje pred buru! Stiže nam pravi vremenski rolerkoster: Ovi datumi donose totalne obrte!

Shutterstock

Društvo

Zatišje pred buru! Stiže nam pravi vremenski rolerkoster: Ovi datumi donose totalne obrte!

Podeli vest

U Srbiji nas ove nedelje čeka pretežno sunčano vreme sa jutarnjim temperaturama od četiri do 11 stepeni dok će maksimalne dnevne ići od 17 do 22 stepena. U košavskom području biće vetra.

Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda do 21. oktobra će biti suvo i stabilno vreme uz sveža jutra i duže sunčane intervale tokom dana naročito u drugoj polovini sedmice, kada će doći do pojačanja jugoistočnog vetra.

Kako najavljuju meteorolozi,  posle 25. oktobra "modeli počinju da ukazuju na promenu", koja bi nas mogla uvesti u tipično kasno-jesenje dane. Do kraja naredne nedelje biće stabilno, a u njenom drugom delu malo hladnije.

Narednih nedelju dana, a verovatno i malo duže, vremenske prilike nad našim delom Evrope biće pod uticajem stabilnog i jakog anticiklona koji će uslovljavati suvo vreme. Od položaja tog sistema zavisiće i koliko će se nešto hladnije mase sa severoistoka Evrope infiltrirati ka nama. Tako na primer JMA, GFS i CFS modeli oko 19. oktobra vide položaj anticiklona koji bi omogućio manjoj količini suvog i svežijeg vazduha sa severoistoka da dođe do nas, dok ECMWF takvu opciju ne daje.

Foto: Tanjug

 

Bez obzira na moguće promene, do 25. oktobra očekuje stabilnost uz hladne noći i jutra, ponegde i pojavu magle, a na planina preko 1.500 metara nadmorske visine može biti i prizemnog mraza.

 

Uglavnom sunčani dani

U toku dana će u narednih skoro dve nedelje biti malo do umereno oblačno ili pretežno sunčano i vrlo prijatno uz maksimalne dnevne temperature vazduha, uglavnom od 17 do 23 stepena Celzijusa, na jugu regiona lokalno i oko 26 stepeni Celzijusa.

U periodu do 18. do 20. oktobra u košavskom delu regiona je moguć pojačan jugoistočni vetar. Oko 21. oktobra proračun ECMWF-a daje signal za postepeno narušavanje anticiklona uz formiranje nekoliko centara visinske ciklonske cirkulacije od kojih bi jedan oko 22. oktobra i nad nama, posebno na zapadu i severu regiona mogao doneti kišu povremeno.

 

Temperatura u skladu sa kalendarom?

Za razliku od prošle godine kada su temperature u oktobru bile znatno iznad proseka, sada će većinom jutarnje temperature, prema najavi i drugih meteorologa, narednih dana biti od 5 do 10 stepeni, dnevne od 16 do 21 stepen, što je u skladu sa prosečnim temperaturama za kraj prve i početak druge dekade oktobra.

Foto: Tanjug

 

 

Za treću dekadu oktobra prosečna temperature vazduha je u jutarnjim satima 4-8 stepeni, u toku dana maksimalna temperature je 12-15 stepeni Celzijusa.

Vremenska prognoza po danima

U ponedeljak nakon oblačnijeg jutra, tokom dana sunčano, uz novo povećanje oblačnosti prema večeri i noći, ali ne očekuju se padavine. Utorak će do doneti sunčano vreme, a sreda postepeno povećanje oblačnosti. Od četvrtka se očekuje nešto više oblaka, ali biće i sunčanih perioda.

Maksimalna temperatura u ponedeljak biće od 17 do 23°C, u utorak od 18 do 24°C, a u Beogradu do 20°C. Od srede se očekuje manji pad temperature vazduha, a maksimalna temperatura do kraja sedmice biće uglavnom od 15 do 20°C. Jutra će tokom tog perioda biti relativno hladna i maglovita uz temperature od 1 do 9°C.

Foto: Tanjug

 

Utorak će prolazno doneti jak severozapadni vetar koji će u sredu biti u slabljenju i u skretanju na jugoistočni. Od četvrtka do kraja sedmice u Srbiji će duvati jak jugoistočni vetar, u košavskom području sa olujnim udarima, a na jugu Banata i u Podunavlju i do 100 km/h. Košava će biti hladnijeg karaktera, odnosno anticiklonalnog, uz suvo vreme.

Srbija će se tokom tih dana nalaziti pod uticajem anticiklona i visokog vazdušnog pritiska, ali će on još viši biti istočnije, a nešto niži zapadnije, što će dovesti do izraženog gradijenta i vrlo vetrovitog vremena.

Inače, prosek maksimalne temperature za ovo doba godine u Srbije je od 14 do 18 stepeni i one će u narednih 10 dana biti uglavnom iznad prosečnih vrednosti.

Kada je reč o padavinama, u narednih desetak dana nema na vidiku da će biti značajnijih i obilnijih padavina i biće uglavnom suvo i to zahvaljujući visokom vazdušnom pritisku i anticiklonu, koji će sprečavati prodor ciklona, oblačnih i padavinskih sistema unutar evropskog kopna sa Atlantika.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Srbija za korak bliža Evropskoj uniji! Balkan ima ključne resurse koji nedostaju zapadnim zemljama! (VIDEO)
Live TV

Srbija za korak bliža Evropskoj uniji! Balkan ima ključne resurse koji nedostaju zapadnim zemljama! (VIDEO)

Danas je održan Samit Berlinskog kongresa. Region zapadnog Balkana trebalo bi što pre pripojiti Evropskoj uniji! Srbiju je na Samitu predstavljao premijer Miloš Vučević koji je imao brojne sastanke sa nekoliko lidera zemalja. Na ovu temu u "Info danu" govorili su analitičar Veljko Jovanović i dopisnik "Politike" iz Severne Makedonije Željko Šajn. Uživo u program javio se i politikolog Andreja Lović koji je komentarisao na koji način je nemačka javnost reagovala na ovaj samit.

14.10.2024

16:33

Hronika

Dačić dočekao naše spasioce iz BiH! Svi su se vratili živi i zdravi, čestitam im i zahvaljujem na humanosti i herojstvu! (FOTO/VIDEO)
Hronika

Dačić dočekao naše spasioce iz BiH! Svi su se vratili živi i zdravi, čestitam im i zahvaljujem na humanosti i herojstvu! (FOTO/VIDEO)

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić dočekao je večeras u Loznici pripadnike Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije MUP-a, koji su bili angažovani u Bosni i Hercegovini radi pružanja pomoći nakon katastrofalnih bujičnih poplava i klizišta u toj zemlji.

14.10.2024

19:08

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Šok plan Orbana! Mađarski premijer blokira milijarde za Ukrajinu zbog izbora u Americi: "Pomoći će republikancu po svaku cenu"
Planeta

Šok plan Orbana! Mađarski premijer blokira milijarde za Ukrajinu zbog izbora u Americi: "Pomoći će republikancu po svaku cenu"

Mađarski premijer Viktor Orban preti da će vršiti opstrukciju da Ukrajini ne bi bila upućena pomoć u vidu zajma u iznosu od 50 milijardi dolara koju su joj ponudile SAD, EU i lideri G7 dok se ne održe izbori u SAD da bi bivši američki predsednik i republikanski predsednički kandidat Donald Tramp mogao pred novembarske izbore da kaže svojim glasačima, da, ukoliko bude izabran, neće dati nikakvu pomoć Kijevu, objavio je danas Politiko.

14.10.2024

16:49 >> 16:54

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Nauka