• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.M.

19.10.2024

19:00

Zbog lepote možete dobiti rak krvi! Tetovaže su glavni uzrok, evo i zbog čega

Shuterstock

Društvo

Zbog lepote možete dobiti rak krvi! Tetovaže su glavni uzrok, evo i zbog čega

Podeli vest

Tetoviranje može da poveća rizik od razvoja limfoma - jednog od najčešćeg oblika raka krvi. Najnovije istraživanje otkriva da broj tetovaža ne utiče na ovaj rizik, što znači da i samo jedna tetovaža povećava rizik od limfoma.

Kada se govori o komplikacijama nakon tetoviranja, najčešće se pominju infekcije usled nesterilisane igle za tetoviranja, kao i alergijske reakcije na koži.

Međutim, novo istraživanje pokazuje da tetovaže mogu biti faktor rizika za maligni limfom - rak krvi koji počinje da se razvija u limfocitima (belim krvnim zrncima) i širi se po telu.

Osim toga, nedavna studija je otkrila da opasnost preti i iz mastila za tetoviranje. Naime, zapečaćene, neotvorene boce mastila za tetoviranje i trajnu šminku, uključujući pojedine koje su označene kao sterilne, sadržale su milione potencijalno opasnih bakterija, pokazalo je istraživanje američke Uprave za hranu i lekove (FDA).

Domaći stručnjaci upozoravaju da je tetoviranje veoma opasan tretman i da sa sobom nosi više štete nego koristi! Infektolog prof. dr Žarko Ranković objšanjava da je najveći problem igla koja može biti uzrok prenošenja virusa i zaraza, ukoliko higijena nije dobra.

- Tetoviranje je veoma rizično i opasno po zdravlje. Dovoljno je da se igla kojom se  radi ne zameni ili ne steriliše kako treba. Da se ne menja materijal za rad, da uslovi u kojima se to radi ne budu sterilni i da je loša higijena... Sve to je najkraći put do prenošenja bolesti. Tako lako, zbog nemara i nepažnje, može se dobiti i virus kao što je hepatitis i da se završi sa fatalnim posledicama. Infekcija koja ne daje simptome, koja se može otkriti samo putem testa, a koja do tada može u organizmu napraviti haos - upozorava prof. dr Ranković.

Na pitanje da li postoji adekvatan način da se zaštitimo prilikom tetoviranja, odgovara:
- Nažalost, ne postoji. Jedini je da idemo kod proverenih stručnjaka, na preporuku, ukoliko baš želite!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija