• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.10.2024

09:17

Ako ovo budete sanjali na Svetu Petku, stižu lepe vesti! Evo šta kažu običaji za ovaj veliki praznik

Tanjug

Društvo

Ako ovo budete sanjali na Svetu Petku, stižu lepe vesti! Evo šta kažu običaji za ovaj veliki praznik

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva i vernici u nedelju, 27. oktobra obeležavaju praznik posvećen Svetoj Petki, za koju veruju da je zaštitnica žena.

Praznik se naziva Prepodobna mati Paraskeva, a poštuje se vekovima, a slave je i neki narodi koji ne pripadaju hrišćanskoj veri.

Prema narodnom verovanju ukoliko vam se Sveta Petka ukaže u snu, to može da znači dve stvari, ili ćete biti nagrađeni ili je to opomena i poziv da se promenite.

Narodna verovanja kažu da na dan praznika ne sme da se pere veš, da se šije, da se radi težak posao, a pogotovo to ne treba da rade žene.

Mnogi koji veruju u Svetu Petku, tvrde da se ona uvek odazove molitvama, posebno za zdravlje i sreću porodice.

Ali, kad je neko jednom prizove u svoj dom, ona kasnije dolazi i nepozvana, kad god porodici preti neka nesreća.

Javlja se i upozorava svoje vernike uglavnom kroz snove.

Svetu Petku, na njen dan, 27. oktobra mnogi prizivaju u pomoć, paleći tamjan i zalivajući slavski hleb crvenim vinom, pominjući u molitvama Petkovicu ili Pejčindan. Potom popiju vodu sakupljenu s izvora iz manastira posvećenih njoj. Ta se voda naziva adžijama.

Njome u ponoć treba ugasiti i sveću koja se taj dan, drži upaljena 24 sata. Sveća se čuva do sledeće slave jer ima svojstvo zaštitnika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija