• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: bakarec.com

10.05.2020

08:29

NEBOJŠA BAKAREC uporedio epidemije 2009. i 2020: VUČIĆ JE MAJKA - TADIĆ I ĐILAS NAJGORE MAĆEHE!

Kolumne

NEBOJŠA BAKAREC uporedio epidemije 2009. i 2020: VUČIĆ JE MAJKA - TADIĆ I ĐILAS NAJGORE MAĆEHE!

Podeli vest

Javnost Srbije u opravdanom strahu od tekuće strašne pandemije, zaboravila je da je svet pre 11 godina doživeo još jednu pandemiju. Doduše, virus svinjskog gripa je bio mnogo manje zarazan od koronavirusa, i izazivao je manje zdravstvenih posledica po organizam. Uz to, a najvažnije, postojala je i vakcina. Međutim korisno je uporediti ključne podatke iz te dve pandemije

 

I tada i sada u Srbiji je proglašena epidemija. Po zvaničnim podacima broj zaraženih u epidemiji 2009/2010, u Srbiji je bio 6021. Broj umrlih  je bio 137 (procenat smrtnosti 2,27%). Trenutno je u Srbiji do  9.5.2020. registrovano 10.032 zaraženih, a preminulo je 213 ljudi (procenat smtrnosti 2,12%). U Srbiji je tokom epidemije 2009/2010 vakcinisano ciljanih 150.000 građana, a sada ni jedan, zbog toga što ne postoji vakcina!

Vidimo drastične razlike u korist sadašnje vlasti. Tadićev i Đilasov režim nije sproveo adekvatne mere i nije znao da se nosi sa epidemijom. Stručnjaci u to doba nisu donosili glavne odluke kao sada. Tada 2009. glavne odluke je donosio Tadićev i Đilasov štetočinski režim. Stručnjaci su i tada 2009. i sada 2020. bile iste ličnosti. Vučićeva vlast ih sluša, a Tadićev i Đilasov režim ih nije slušao. Tadićev i Đilasov štetočinski režim je i pored dve drastično povoljnije činjenice (postojanje vakcine i manja virulentnost) uspeo da ima veći procenat smrtnosti (2009/2010 – 2,27%) nego što ga Srbija ima danas (2020.-2,12%). To govori da se današnje vlasti Srbije neuporedivo bolje bore protiv epidemije, u mnogo težim okolnostima (velika virulentnost i nepostojanje vakcine).

Uz to Tadićev i Đilasov pljačkaški režim nije mogao ni vakcine da nabavi bez nanošenja ogromne štete Srbiji, i to po dva osnova (nabavljeno je 655.000 vakcina više nego što je bilo potrebno, i vakcine su nabavljene po 25% višoj ceni nego u zemljama okruženja – ukupna šteta – 5, 9 miliona evra)! Danas Tadić i Đilas i ostale SZS štetočine nastupaju kao peta kolona virusa Korona, i deluju kao zastupnici virusa. Pri tome osporavaju sve korisne mere države i daju smrtonosne predloge. Takođe, oni i njihove sadašnje strančice, masovno krše propisane zaštitne mere protiv epidemije. Štetočine su bili onda 2009., štetočine su i sada 2020. godine. Vučić je majka građanima Srbije, a Tadić i Đilas su i tada 2009. i danas 2020. kao najgora maćeha Srbiji. I setimo se - tada 2009., Dragan Đilas je vodio računa samo kako će da „zaradi“ onih 619 miliona evra. I setimo se, pripadnici Tadićevog i Đilasovog režima su tada 2009. prvi stali u red za vakcinu. Prvo su spašavali svoje žute guzice, a građanima šta preostane. Danas bi bilo sasvim drugačije. Da postoji vakcina, Vučić bi je kao nesebična ličnost, primio poslednji. Da je to tako svedoči i slučaj Vučićevog sina Danila, koji je nesebično radio kao volonter koji pomaže penzionerima, pri čemu se zarazio opakim virusom. A tokom ove epidemije prebogati tajkun Đilas nije građanima, deci, penzionerima, donirao ni jedan evro, ni jednu masku, a kamoli respirator. I to je dokaz koliko je pogan Đilas.

Pandemija 2009.

Pandemija gripa A (H1N1) 2009. predstavljala je širenje zarazne bolesti, uzrokovane do tada neotkrivenim sojem virusa gripa (tip A, podtip H1N1). Iako su tačno vreme i mesto izbijanja pandemije nepoznati, smatra se da se bolest prvo pojavila u Meksiku, a novi soj virusa je klinički identifikovan 24. aprila 2009. Izolovani slučajevi bolesti su se ubrzo pojavili širom Meksika i SAD. Zbog ovakvog razvoja događaja Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je 29. aprila 2009. podigla nivo pandemijskog stepena pripravnosti na 5. stepen, dok je pandemija zvanično proglašena 11. juna iste godine. Neverovatno zvuči da su samo dan nakon proglašenja pandemije, farmaceutske kompanije objavile da poseduju vakcinu protiv svinjskog gripa! Do dana današnjeg je ostalo nerazjašnjeno kako su farmaceutske kompanije uspele da proizvedu vakcinu protiv novog soja virusa koji je klinički identifikovan 24. aprila 2009. i da to objave baš dan nakon proglašenja epidemije? Jedino što je poznato je da su farmaceutske kompanije postupak rada na vakcini protiv svinjskog gripa započele još 2007. godine. I tu se postavlja pitanje, kako, s obzirom da je virus klinički identifikovan tek 24. aprila 2009.?

Farmaceutske kompanije su tada samo na zalihama vakcina protiv H1N1, zaradile više od sedam milijardi dolara. Postoji i drugi podatak da je samo kompanija GSK - Glakso Smit Klajn (jedan od 4 proizvođača vakcine), imala 4 milijarde profita od H1N1 virusa u 2009. godini.

Procena je da je u svetu distribuirano i kupljeno oko milijardu vakcina, koje su koštale najmanje šest milijardi dolara. Upotrebljeno je oko deset posto! Države sveta su bacile gotovo pet i po milijardi dolara na neupotrebljene vakcine koje su postale medicinski otpad.

U januaru 2010. dr. Volfgang Vodarg, nemački evroposlanik i predsedavajući zdravstvenog komiteta Saveta Evrope, inače lekar, javno i zvanično je tvrdio da su glavne farmaceutske kompanije organizovale kampanju panike da bi izvršile pritisak SZO da proglasi (lažnu) pandemiju, da bi prodali već proizvedene vakcine. Vodarg je tvrdio da je (lažna) pandemija, koju je proglasila SZO, jedan od najvećih medicinskih skandala u poslednjih sto godina. Prevaru veka, kako je to nazvao Volfgang Vodarg, je osudila Rezolucija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, gotovo jednoglasno, pre svega zahvaljujući izveštajima samog dr. Vodarga. U Rezoluciji se navodi da su SZO i evropske zdravstvene institucije preuveličale rasprostranjenost virusa i izazvale bespotrebno trošenje velikih iznosa javnih sredstava i strahove evropske javnosti. U svetu niko nije odgovarao, niti u vladama, niti u zdravstvenim organizacijama. U junu 2010., Fiona Godli, glavni urednik uglednog BMŽ - Britanskog medicinskog žurnala („BMJ“ - British Medical Journal) je u svom uvodniku kritikovala SZO, tvrdeći da su istraživanja BMŽ obelodanila da su mnogi eksperti koji su savetovali SZO u vezi pandemije 2009., u tesnim finansijskim vezama sa farmaceutskim kompanijama koje su prozvele vakcinu protiv svinjskog gripa.

Vakcinacija u mozak

Po izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ (Odrednica 3) Tadićev i Đilasov režim je nabavio 855.000 doza monotipne vakcine (vakcina „Focetrija“, proizvođač „Novartis“) protiv gripa A-H1N1 po ceni od 745.356.763,36 dinara ili 6,8 miliona evra. U periodu 17.12.2009 do 31.3.2010. godine (15 nedelja) vakcinisane su 149.882 osobe. Ukupno je utrošeno oko 200.000 doza vakcine (broj uključuje jednom i dva puta vakcinisane, i tzv. rastur). Broj hospitalizovanih koji je tada izjednačen sa brojem zaraženih je bio 6021. Broj umrlih  je bio 137 (2,27%).

Vakcine je nabavila „Jugohemija“ Miroslava Miškovića i kompanije „Delta“. Jedna vakcina je koštala 8 evra. Šteta, samo na neupotrebljenim vakcinama iznosi 4,2 miliona evra. Da li je potrebno da pomenem da su Dragan Đilas i Miroslav Mišković i danas veliki prijatelji i poslovni partneri. Krajem oktobra 2010. istekao je rok trajanja 655.000 neupotrebljenih vakcina koje je nabavio Tadićev i Đilasov režim.

Tadićev i Đilasov štetočinski režim nije mogao da sakrije dve kriminalne činjenice. Prvu da je ostalo neupotrebljeno 655.000 vakcina, koje su ubrzo postale otpad (šteta 4,2 miliona evra) i  drugu, da je Srbija vakcinu platila 200 dinara skuplje nego susedna Hrvatska (Srbija - 800 dinara po vakcini, Hrvatska - 600 dinara po vakcini- šteta oko 1,7 miliona evra). U javnosti su počela da se nagomilavaju pitanja. Sve to je dovelo do izbijanja „Afere vakcina“.

"Afera vakcina"

Akteri afere su bili Vlada Republike Srbije, ministar zdravlja Tomica Milosavljević, direktorka RZZO Svetlana Vukajlović, direktor firme "Jugohemija" Vladimir Gravar, Ljubomir Pavićević, osnivač valjevske firme "Detap" (te dve kompanije su učestvovale u nabavci "Novartisovih" vakcina protiv gripa) i bivša direktorka "Jugohemije" Smiljka Mileusnić Adžić (rođena sestra bivše potpredsednice kompanije "Delta" Milke Forcan) i Miroslav Mišković.

Vlada Republike Srbije, predvođena Mirkom Cvetkovićem, je, naravno, svoju ulogu prikrila. Upravo je Vlada donela odluku o nabavci vakcina, do detalja. Da bi prikrila svoju krivicu u aferi, Vlada je neminovno morala da prikrije i ulogu, tj. krivicu ministra Milosavljevića. Tu je podvučena crta. Kao žrtvena jagnjad označeni su ostali akteri afere. Oni su pušteni niz vodu - Svetlana Vukajlović, Vladimir Gravara, Ljubomir Pavićević i Smiljka Mileusnić Adžić. Miroslav Mišković, kao tada nedodirljiv, je takođe izuzet iz afere. U suštini, vrh režima (Tadić, Cvetković, Milosavljević) se vrlo verovatno, dogovorio sa Miškovićem da „Jugohemija“ uveze vakcine (i naravno ostvari profit). Stoga je dat nalog ostalim akterima da sprovedu dogovoreno. Kako pisanih tragova o pomenutom dogovoru nema, nema ni krivice Tadića, Cvetkovića, Milosavljevića. Krivica je svaljena na već pomenutu četvorku. Vukajlovićeva, Pavićević i Gravar uhapšeni su 19. septembra 2011, a Mileusnić Adžićeva, , tri meseca kasnije. U pritvoru su držani do kraja maja 2012. (Gravara je pušten ranije).

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je krajem februara 2012., optužnicu protiv Vukajlovićeve, Mileusnić Adžićeve, Gravara i Pavićevića zbog sumnje da su nelegalnom nabavkom vakcina protiv svinjskog gripa krajem 2009. oštetili državni budžet za oko 1,25 miliona evra. Svi su terećeni za krivično delo zloupotreba službenog položaja, za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora. Optužnicom im je stavljeno na teret da je u novembru 2009. u postupku javne nabavke vakcina protiv svinjskog gripa za najboljeg ponuđača izabrana kompanija "Jugohemija farmacija", iako nije posedovala pismo o autorizaciji proizvođača vakcina švajcarske kompanije "Novartis", niti je bila njen ovlašćeni distributer za Srbiju. Na taj način su u postupku nabavke vakcina neposredno uvedeni posrednici - preduzeća "Jugohemija farmacija" i "Detap", koji su po osnovu uvezenih 855.000 doza vakcina ostvarili ukupnu imovinsku korist od oko 132 miliona dinara, za koliko je istovremeno oštećen i budžet Srbije.

Više tužilaštvo u Beogradu je 05.12.2016., odustalo od krivičnog gonjenja Svetlane Vukajlović, Vladimira Gravare, Ljubomira Pavićevića i Smiljke Mileusnić Adžić, zbog nedostatka dokaza. Tako je okončana „Afera vakcina“.

Javnost nikada nije saznala odgovore na dva pitanja. Ko je kriv što je nabavljeno četiri puta više vakcina nego što je bilo potrebno, tj. ko je kriv za štetu nastalu po tom osnovu, koja iznosi oko 4,2 miliona evra? I, ko je kriv zbog toga što je Srbija svaku vakcinu platila 200 dinara skuplje nego susedna Hrvatska (Srbija - 800 dinara po vakcini, Hrvatska - 600 dinara po vakcini), odnosno ko je kriv za štetu nastalu po tom osnovu, koja iznosi oko 1,7 miliona evra? Odgovor je jasan, krivi su Boris Tadić, Mirko Cvetković i Tomica Milosavljević.

Svetlana Vukajlović je 20.09.2012., iznela istinu - izjavila je da je bila žrtva predizborne kampanje Demokratske stranke ( čitaj Tadića i Đilasa). Ona je protiv Republike Srbije u martu 2018. podnela tužbu zbog neosnovanog pritvaranja i vođenja postupka. Tužba za naknadu materijalne i nematerijalne štete iznosi nešto više od 14 miliona dinara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 3 godine

Visedecenijsko odsustvo pravne drzave..samo defiluju politicari sa svojim falangama i jurisnicima...demokratija ne stanuje odavno

zoki

pre 3 godine

Koje novinarstvo. Imali su vakcinu jer je to poznat virus za koji je vakcina razvijena 70tih godina prosolg veka.

Izbori 2024

TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)
Live TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)

Vladimir Putin biće na čelu Rusije do 2030. godine. Ruska vojska počela vežbe za upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja. Kineski predsednik Si Điping u poseti Beogradu. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Duško Šljivančanin i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije. Uživo u program uključio se i analitičar Andreja Lović koji je komentarisao današnju posetu Si Đipinga Beogradu.

07.05.2024

19:55

Evo kakva simbolika se krije u datumu posete kineskog predsednika Srbiji! Ugovori i sporazumi koje donosi Si Điping unaprediće srpsku privredu! (VIDEO)
Live TV

Evo kakva simbolika se krije u datumu posete kineskog predsednika Srbiji! Ugovori i sporazumi koje donosi Si Điping unaprediće srpsku privredu! (VIDEO)

Vest dana je dolazak kineskog predsednika u Beograd. On će posetiti Francusku, Mađarsku i Srbiju. Zapadnim medijima najinteresantnija je njegova poseta Srbiji. Za osam godina ovo je njegova druga poseta našoj zemlji. Na današnji dan bombardovana je kineska ambasada u Beogradu, tako da ova poseta ima određenu simboliku i nimalo nije slučajno što je baš ovaj dan izabran. Na ovu temu u emisiji "Info dan" govorio je Ibro Ibrahimović, član GO SPS i advokat Pavle Staničić.

07.05.2024

16:29

JOŠ TV VESTI

Hronika

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!
rafal u prvog škaljarca

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!

U postupku koji se pred sudom u Turskoj vodi protiv 18 optuženih za organizaciju i učešće u ubistvu Jovana Vukotića, među kojima su Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera vođe "kavačkog klana", kao i Milan Vujotić izveden je novi dokaz, izveštaj veštaka o GPS uređaju koji je postavljen ispod belog "opela" u kom je 8. septembra 2022. u Istanbulu ubijen navodni vođa "škaljarskog klana".

07.05.2024

17:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija