• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

19.09.2022

14:13

Nebojša Bakarec: Odvratni marš ustaške crne legije u Milanu!

nebojša bakarec

Kolumne

Nebojša Bakarec: Odvratni marš ustaške crne legije u Milanu!

Podeli vest

U Milanu je 14.9.2022. odigran meč Lige šampiona, između Milana i Dinama iz Zagreba, pred više od 60.000 hiljada gledalaca. Milano je pobedio sa 3:1. Na meču u Milanu bilo je prisutno oko 10.000 navijača Dinama. Navijače Dinama zovu „modri“ zbog Dinamove plave klupske boje i dresova

 

 Italijanski, svetski i regionalni mediji su začuđujuće slabo propratili ogroman skandal koji su izazvali navijači Dinama. Video snimci tog skandala prodiru u javnost u poslednja dva dana. Njih 10.000 je na putu ka stadionu San Siro, promarširalo kroz centar Milana, pevajući ustaške pesme, pozdravljajući nacifašističkim pozdravom, kličući ustaški pozdrav „za dom spremni“! Svi navijači su bili obučeni u crno, od glave do pete. Nisu bili obučeni u „modro“, u plavo što su boje Dinama. Nosili su ustaška znamenja i obeležja. Ustašku zastavu su razvili i na stadionu. Ličili su na crnu ustašku legiju. Njihov fašistički i nacistički defile je delovao zastrašujuće.

Foto: nebojša bakarec

Hrvatska je da podsetim, član EU, i navodno baštini evropske vrednosti. Jedna od osnovnih evropskih vrednosti je antifašizam. U Hrvatskoj je proustaški, dakle nacistički i fašistički sentiment u porastu od 1990. Najmanje 30 odsto Hrvata ima pozitivan odnos prema ustaškom pokretu. Jedino tako je moguće da crna legija od 10.000 mladih Hrvata, muškaraca, ode u Milano, obučena u crno, sa ustaškim zastavama i drugim znamenjima, da promaršira centrom Milana, pevajući ustaške pesme, pozdravljajući nacifašističkim pozdravom, kličući ustaški pozdrav „za dom spremni“! Ovaj užasavajući marš ustaške crne legije, govori o tome da su mladi Hrvati, uveliko zadojeni ustaštvom. To možete videti u snimku marša crne ustaške legije.

Kada ustaška crna legija maršira Milanom, nije teško zamisliti da maršira Zagrebom, Splitom, Osjekom. Sam ovaj događaj je dovoljan da zaista zaključimo da neofašizam ozbiljno drma Hrvatsku. Međutim, postoje mnogi drugi dokazi koji potvrđuju da su nacizam i fašizam duboko ukorenjeni u Hrvatskoj. Prvo, Hrvatska je bila jedan od glavnih saveznika nemačkih nacista i italijanskih fašista u Drugom svetskom ratu, i tada je osnovana Nezavisna država Hrvatska, ustaška država. Drugo, ustaška dakle, nacistička NDH je počinila genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima koje je ubijala u koncentracionim logorima u NDH, na prvom mestu u konclogoru Jasenovac.

Foto: nebojša bakarec

Treće, Hrvatska nikada nije denacifikovana posle drugog svetskog rata. Četvrto, posle raspada SFRJ, hrvatska država je nastala na sentimentu prema ustašama, na pogromu nad Srbima i na etničkom čišćenju nad Srbima. Hrvatska je ratom i pogromom proterala oko 250.000 Srba, svojih građana, pre svega zločinačkim vojnim akcijama Oluja i Bljesak. Peto, Hrvatske vlasti predvođene HDZ-om, podržavaju ustaški sentiment. Šesto, Hrvatska već decenijama slavi svoje zločine počinjene u Oluji i Bljesku. Sedmo, Hrvatska praktično ne dozvoljava povratak prognanim Srbima. Podsetiću opet, Hrvatska je član EU!?! Osmo, ubedljivo najpopularniji pevač u Hrvatskoj, najmanje deceniju, je Marko Perković Tompson, apologeta ustaštva. Deveto, Hrvatska sve više negira zločine počinjene u Jasenovcu i Drugom svetskom ratu. Deseto, širom hrvatskih gradova imamo ulice posvećene ustašama.

Reakcije na ovaj skandal su bile blage. EU nije reagovala. Italija nije reagovala. Grad Milano nije reagovao. UEFA nije reagovala. FIFA nije reagovala. Hrvatska nije reagovala. Niko od njih nije osudio marš ustaške crne legije, sastavljene od 10.000 mladih Hrvata, obučenih u crno, koji su nosili ustaška znamenja, pevali ustaške pesme, pozdravljali nacističkim pozdravom, i klicali ustaški pozdrav „za dom spremni“. Na ovom mestu ću pomenuti dvostruke aršine. Srbija vodi uravnoteženu politiku. U Srbiji je snažan antifašizam. U Srbiji ne postoji neofašistički sentiment, niti slavljenje zločinaca iz Drugog svetskog rata. U Srbiji nema slavljena ljotićevaca, koji su i za vreme Drugog svetskog rata, bili marginalna pojava. Zamislite sada situaciju da ulicama Milana promaršira 10.000 srpskih navijača, simatizera Ljotića i „Zbora“ (koji naravno ne postoje) obučenih u crno, koji nacistički salutiraju, i pevaju pesme „Zbora“. Usledile bi oštre reakcije EU, ali i SAD, i UN. Sigurno bi se oglasile FIFA i UEFA. Posledice – kazne bi bile višestruke, drakonske i po naš fudbal, i po državu. Zapadni mediji bi brujali o srpskom fašizmu. U slučaju 10.000 hrvatskih simpatizera ustaša, praktično muk. Zbog čega?

Foto: nebojša bakarec

Pojedini mediji i organizacije su ipak oštro osudili ovaj skandal. Reagovao je „Evropski jevrejski kongres“ (European Jewish Congress- EJC), krovna organizacija koja predstavlja evropske Jevreje, i koja ujedinjuje 42 nacionalje jevrejske zajednice i dva i po miliona Jevreja širom Evrope. EJC je uz snimak ustaškog marša, u svom saopštenju, čiji je deo objavljen i na Tviteru, objavio: „Apsolutno odvratno. Navijači zagrebačkog Dinama izvode nacistički pozdrav na ulicama Milana. Svetski fudbal mora da se oslobodi od fašista i nosilaca mržnje, i mržnje koja se sa fudbalskih terena širi na trgove“. Svi oni koji nisu reagovali na ovaj skandal, a morali su, očigledno se baš ne slažu sa stavom Evropskog jevrejskog kongresa. Odabrali su da ćute, da se prave kao da se ništa nije dogodilo i da ne učine ništa.

Opštepoznata mudrost kaže: „Jedina stvar potrebna za pobedu zla, je da dobri ljudi ne učine ništa“ („The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing“)

Autor je poslanik i član predsedništva SNS


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nebojša Bakarec: Kako obmanjuje Vjosa Osmani?
Politika

Nebojša Bakarec: Kako obmanjuje Vjosa Osmani?

Ko o čemu, baba o uštipcima, kaže narodna poslovica. Tako i „predsednica“ lažne države Kosovo, Vjosa Osmani. U Potsdamu kod Berlina, 16.9.2022. na konferenciji o demokratiji i slobodi medija, u razgovoru sa Volfgangom Išingerom, bivšim ambasadorom Nemačke u SAD, i bivšim predstavnikom EU (2007.) u pregovorima o statusu KiM, Osmanijeva je rekla:„Bili smo žrtve agresora čiji cilj je bio da istrebi naš narod, piše narodni poslanik i član Predsedništva SNS Nebojša Bakarec

17.09.2022

17:35

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)
Live TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)

Vladimir Putin biće na čelu Rusije do 2030. godine. Ruska vojska počela vežbe za upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja. Kineski predsednik Si Điping u poseti Beogradu. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Duško Šljivančanin i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije. Uživo u program uključio se i analitičar Andreja Lović koji je komentarisao današnju posetu Si Đipinga Beogradu.

07.05.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!
rafal u prvog škaljarca

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!

U postupku koji se pred sudom u Turskoj vodi protiv 18 optuženih za organizaciju i učešće u ubistvu Jovana Vukotića, među kojima su Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera vođe "kavačkog klana", kao i Milan Vujotić izveden je novi dokaz, izveštaj veštaka o GPS uređaju koji je postavljen ispod belog "opela" u kom je 8. septembra 2022. u Istanbulu ubijen navodni vođa "škaljarskog klana".

07.05.2024

17:36

Sport

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)
Fudbal

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)

Nemački velikan Borusija iz Dortmunda prvi je finalista Lige šampiona! Popularni "milioneri" večeras su savladali kao gosti Pariz Sen Žermen sa 1:0 (0:0) na "Parku Prinčeva" i sa ukupnih 2:0 plasirali su se u finale najjačeg klupskog takmičenja na Starom kontinentu, gde će im rival na londonskom "Vembliju" biti ili madridski Real ili minhenski Bajern!

07.05.2024

22:51

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija