• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika

28.12.2015

18:59

MILOŠEVIĆU IZA LEĐA? Jovica Stanišić bio prvi čovek CIA u Beogradu!

Politika

MILOŠEVIĆU IZA LEĐA? Jovica Stanišić bio prvi čovek CIA u Beogradu!

Podeli vest

Nezabeleženo je u istoriji američke tajne službe CIA da načini takav presedan time što će Haškom tribunalu poslati poverljiv dokument garantujući za Jovicu Stanišića kako bi mu pomogla da dobije privremeni otpust iz pritvora u Ševeningenu
AP PHOTO

Zahvaljujući američkoj štampi, javnost je saznala da je Stanišić osam godina bio glavni čovek CIA u Beogradu. U članku „Los Anđeles tajmsa“, napisanom 2009. na osnovu brojnih intervjua agenata CIA, uz saglasnost agencije, što je za ovu tajnu službu krajnje neočekivano, navodi se kako je CIA Hagu dostavila tajni dokument iz koga je proizašlo da je Stanišić radio za američku obaveštajnu agenciju, „pomažući napore da se u regionu sklopi mir”, kao i da za svoje „usluge” nikad nije primio nijedan dolar od Amerikanaca.

To je dovelo do brojnih spekulacija da je CIA zapravo bila zaslužna za oslobađanje Jovice Stanišića i Franka Simatovića Frenkija iz pritvora u Hagu. Čini se da je CIA tim potezom Jovici Stanišiću vratila dug.

Greg Miler, novinar koji je ovo obelodanio, i sam je bio iznenađen informacijama koje je dobio. Godinama je pratio rad CIA i izjavio je da mu se u karijeri nije desilo da agenti te tajne službe budu tako otvoreni kao u ovom slučaju.

„U noći kada su travnjaci prazni i lampe duž pešačkih staza jedini izvor svetlosti, Topčiderski park u Beogradu je idealno mesto okupljanja špijuna“, reportažno i poetično počinje ovaj obiman članak.

Te večeri 1992, u vreme građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji, Stanišić se sastao s oficirom CIA Vilijamom Lofgrenom. Tada su „dva špijuna sklopila tajno partnerstvo za koje niko nije saznao“, navodi se u tekstu.

Miler piše da su Miloševićevog šefa službe Državne bezbednosti Jovicu Stanišića mnogi smatrali mozgom režima „zahvaljujući kome je svet dobio zastrašujući novi termin ‘etničko čišćenje’“, ali oficiru CIA Vilijamu Lofgrenu bila je potrebna pomoć jer CIA nije znala šta da radi kada je u Jugoslaviji izbio građanski rat.

Telegraf.rs

Po izbijanju sukoba u Bosni i Hercegovini, američka tajna služba je želela da dođe do obaveštajnih podataka iznutra, piše list, navodeći kako su Stanišić i Lofgren na tajnim sastancima na brodovima i u bezbednim kućama duž Save razmenjivali detalje o funkcionisanju Miloševićevog režima.

Jovica Stanišić se pred Haškim sudom pozvao na svoje američke saveznike. Bivši oficir CIA Lofgren rekao je da je CIA sastavila dokument da bi pokazala kako je „ovaj navodno zli čovek učinio mnoge dobre stvari“.

„Los Anđeles tajms“ je naveo da se Stanišićeva odbrana u Hagu zasnivala na razgovorima sa zvaničnicima američkih i srpskih obaveštajnih agencija. Američki list je imao uvid u dokumenta među kojima se se nalazili zvanični dosijei srpske obaveštajne službe i izveštaji na sedam strana o periodu građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji. Takođe, objavljeni su i delovi dokumenata koje je Stanišić napisao dok se nalazio u pritvoru u Hagu.

Telegraf.rs

Stanišić sebe predstavlja kao čoveka koji je pokušao da utiče na Miloševića da bude umereniji i koji je intenzivno sarađivao sa CIA kako bi zaustavio krizu, navodi se u tekstu.

- Ja sam institucionalizovao saradnju s američkim obaveštajcima, uprkos tome što su odnosi između naše dve zemlje bili veoma loši, ta saradnja je u velikoj meri doprinela deeskalaciji sukoba - napisao je Stanišić, a preneo „Los Anđeles tajms“.

Tužilac Dermot Grum je na suđenju u Hagu pokazao fotografije Stanišića s pripadnicima specijalnih jedinica kao i video snimak na kojem se vidi kako pripadnici paravojne formacije „škorpioni“ ubijaju muslimane.

Bivši pripadnici DB-a osporavali su svoj udeo u ovim zločinima. „Nikada nismo počinili genocid. Naprotiv, pokušavali smo da ga zaustavimo“, kazao je Vlado Dragićević, koji je godinama bio Stanišićev zamenik, navodi se u tekstu.

Oficiri CIA koji su radili u tom regionu rekli su da nikada nisu videli dokaz da je Stanišić umešan u ratne zločine.

Agenti američke tajne službe Stanišića su smatrali ključnim saveznikom.

„Los Anđeles tajms“ je otkrio i da je Stanišić na jednom od sastanaka s Lofgrenom, predao fasciklu s dokumentima među kojima su bili i dijagrami skloništa i drugih objekata koje su srpske kompanije izgradile u Iraku za Sadama Huseina.

Međutim, Stanišić nikada nije uzeo ni dolar od CIA, nije učestvovao u njenim operacijama, niti je činio bilo šta što je smatrao izdajom svog šefa, piše američki list.

Posle mnogobrojnih tajnih sastanaka, Stanišić je, kako piše list, ubedio Slobodana Miloševića da mu dozvoli da uspostavi kontakt s CIA.

U pismu dostavljenom 2004. Haškom tribunalu CIA piše kako je Stanišić pokušao da spreči neke od ratnih događaja u Bosni i da je u proleće 1993, na nagovor CIA, izvršio pritisak na Ratka Mladića, načelnika Generalštaba Vojske RS, da nakratko prekine granatiranje Sarajeva, piše list.

„On je pomogao u oslobađanju 388 vojnika NATO-a kojima su skinuli uniforme i vezali ih za stabla da bi služili kao ljudski štit od bombi NATO-a. Stanišić je napisao kako je pregovarao o oslobađanju talaca uz podršku rukovodilaca CIA“, navodi se u tekstu. Dodaje se i da je pokušao da interveniše 1993. kada su oboreni i zarobljeni francuski piloti.

Telegraf.rs

„Mladić nije hteo da prizna da je zarobio pilote, ali moja služba je uspela da otkrije okolnosti i mesto njihovog zarobljavanja i dostavila je te informacije CIA i francuskim vlastima“, napisao je Stanišić.

Dag Smit, šef stanice CIA u Bosni, počeo je redovno da se sastaje sa Stanišićem. Jednom prilikom sreli su se na nekom brodu na Savi, piše u tekstu.

Tadašnji direktor CIA Džon Dojč pozvao je Stanišića u sedište agencije 1996. Šefa srpske tajne službe Amerikanci su ugostili u džez klubu „Bluz eli“ u Džordžtaunu. Sutradan, vodili su ga u lov na ptice u Merilendu.

Tada su, piše „Los Anđeles tajms“, Dojč i Stanišić pucali iz Parker puške izrađene 1937, oružja kome se dive kolekcionari.

 

PROČITAJTE JOŠ:

BIVŠI AGENT KGB: Miloševića su u Hagu otrovali Iluminati, isto čeka i Stanišića!

FRENKI I STANIŠIĆ STIŽU IZ HAGA U SRBIJU! Sud im dozvolio da se brane sa slobode!

OPTUŽNICA JE LAŽNA! Stanišić i Frenki tvrde da nisu krivi za ratne zločine!

SELAKOVIĆ OPTUŽUJE TRIBUNAL: Dvostruki aršini Haga i u slučaju Stanišića i Simatovića!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
srbo

pre 8 godina

stanišić je spasao po dogovoru američke vojnike u bosni.bila je to udbina igra al je i to odgovaralo amerima da bi bili sigurni da će izvući vojnike,a udbaš ostaje udbaš.

UFOLOG

pre 8 godina

Dobro je da za ovo nije znao general Mladić. Da je znao ovome se ne bi sudilo u Hagu nego bi bio "razdužen". Ko zna šta je sve i koga izdao Amerima.

aca

pre 8 godina

stanisic je spasio srbe u bosni ,tokom "oluje" hrvati i muslimani su bili pred banja lukom a srbi spremni za evakuaciju ali stanisicev dogovor sa amerikancima uticao je na zaustavljanje ofanzive i spasio srbe u posledni cas potpunog kolapsa i jos jednog exodusa

Bane

pre 8 godina

Miloseviceva greska je bila to sto je imao apsolutno poverenje u neke ljude na celnim funkcijama koji nisu bili pod nicijim nadzorom, tako je bilo i sa generalom Pavkovicem u kojeg je takodje imao neograniceno poverenje i koji ga je izdao 5 oktobra. Predsednik mora da za svaku celnu funkciju ima i rezervnog coveka i da onaj celni to zna, da je stalno pod nadzorom i da moze biti smenjen u svakom trenutku.

ajaj

pre 8 godina

Još uvek veruješ u veličinu koju nam serviraše Ameri? No comment.

Bane

pre 8 godina

Jesam li ja tebe pozvao ili prozvao mojim komentarom? Pa sta se onda javljas? Nisi ni razumeo moj post a komentarises ? Kad sam napisao predsednik, tu se misli na bilo kojeg predsednika, uostalom to je bio provereno uspesan princip vladavine turskih vladara, u nikoga nije imao apsolutno poverenje, svaki je imao zamenu i svilen gajtan sto su svi dobro znali i zbog toga i nisu ni pomisljali na izdaju ili bilo koje kombinacije vezano za vladara.

rudy56

pre 8 godina

Pogledaj dokumentarni film "Tezina Lanaca" onda mozes de vidis ko je sta servirao, bez ikakivih daljih komentarasve sve je izaslo u javnost sa nepobitnim dokazima.

xxx

pre 8 godina

Sta reci, pravi patriota !! "" Ziveo i radio "" za "svoju" Srbiju !!! Boze, oprosti mu, znao je sta radi !!!

izdan

pre 8 godina

O njemu i svima koji danas vode i  ubijaju sopstveni narod i njegovu privredu za podle interese lihvarčina sa zapada prodajući se za smrdljivi novac i privilegije sve je rekao Petar Božović u filmu "Noć u kući moje majke".Nas i našu decu vode ko ovce na klanje ili pustaju da na nama vrše eksperimente i testiranja novih biolških i meteoroloških oružija i svoju propast vezuju za propast nacije.n

bosa

pre 8 godina

znači vikiliks iznosi sve tačne podatke iz depeša.

Advisor

pre 8 godina

Ništa novo.U "Aeroinženjering"-u , Beograd su bili odloženi projekti naših preduzeća koja su izvodila radove i u Iraku Sve je bilo na dohvat ruke.Tako smo negovali prijateljstvo sa Irakom. Toliko o nama i našem poštenju.

Dragon

pre 8 godina

Da verovatno je Sloba "pokusao"atentat na ono djubre vuka,namerno malim slovom,koji je razbijao uvek opoziciju,ubio Ivana Stambilica,koji je vec odustao od izbora i gomilu drugih nelogicnih poteza,koji su ga samo a i nas kostali...vernici u peti oktobar stavite posle ovog texta prst na celo...

MILE

pre 8 godina

OVO SAMO DOKAZUJE ONO STO SVAKI SRPSKI PATRIOTA ODAVNO ZNA SLOBODAN MILOSEVIC JE BIO AGENT CIA ZATO SU GA I UBILI DA SE NE BI SAZNALO...

Dragon

pre 8 godina

To ti je rekao.ko?vuk..danica..perisic..djindjic..ceda...?glupost vas iz kruga dvojke i sklonost ka izdaji i kvislinstvu je opste poznata

Pavle

pre 8 godina

Steta sto nema vise UDBA ili SDB, ne bi vise bilo potrebno sudjenje. Ako se ovaj vrati i samo palcem noge kroci na tlo Srbije cela Vlada treba da da ostavku a mi Srbi na izbore, SLOBODNE IZBORE! Bez Amerikanacai drugih ambasadora.

zoran vukasinovic

pre 8 godina

Velika varka maloga Marka.Za Irak general Kadijevic je kupio kartu da nebi bio osudjen u Hagu.Sve rasprodao i duboku starost docekao u Moskvi.Setajuci parkovima moskovskim u drustvu predsednice Markovic-Milosevic uzivao di poslednjeg dana ovozemaljskog zivota.p.s.kapetanu Sljivancaninju u Vukovaru general general staba Kadijevic je bio komadant kao i admiralima i generalu Pavlu Strugaru na dubrovackom ratistu.Najveca sramota sto su drugi odlezali pa pre vremena otisli u vecna lovista a glavni se sepurio u svili i kadifi do poslednjeg dana.

PAKETIC PROVIDAN

pre 8 godina

Ovo je neko pakovanje da bi ga ovde diskreditovali, Da je stvarno radio za njih ovo ne bi uhledano svetlost dana do isteka istorijske distance. Takodje niko se ne bi usudio da im u Hagu napravi onakvu namestljku kao pre neki dan. I Stanisic i Simatovic su profesionalci ciji je jedini greh sto su voleli i branili svoju zemlju . Ovo sto im se desava je zaista strasno . Da su oni sve to sto im se imputira ,oni nikada ni kao turisti ne bi stigli u Hag.To su nasi junaci i nasa svetlost koju smo trebali vise da cenimo i bolje da cuvamo i branimo.Ne zbog njih,jer oni ce izdrzati ovo,nego zbog nas samih.

male glave

pre 8 godina

To je mnogo goreg oblika "saradnje" nego što se ovde zamotano saopštava... I toga je svojevremeno bilo svesno oko 2 % gradjana Srbije... Svaki dvadeseti gradjanin, suviše malo... I ta "saradnja" nije mogla ići iza ledja velikog šefa, glavni je bio on... Posle CIA...

Lala iz Banata

pre 8 godina

Dvojni agent , koji je umislio, da je mnogo - "pametan" ... (?!)

zare

pre 8 godina

Pa sta Dacic sta je sve uradio pa i danas tavori ito bez znanja enfleskog

Djoka

pre 8 godina

Shvatam da DB nije mogla svog Šefa da "stavi na mere", jer to je logično.Trebalo je, znači, on sam sebe. I to je OK. Ali, pitam se, šta je za svo to vreme radila vojna KOS??!! Zar nisu znali, ili su previše bili zaokupljeni sakrivanjem Mladića i Karadžića ? Velika sramota i blam za tu službu.

Lala iz Banata

pre 8 godina

Чим се врати у Србију - СУЂЕЊЕ ПРЕД НАШИМ СУДОМ...!!

sibin

pre 8 godina

Cista izmisljotinja i glupost,i igranju nema kraja! Da je to tako,to nebi bilo nikada otkriveno, a nikako sada,nego mnogo ranije kada je to imalo upotrebnu vrednost i tezinu! Nelogicno!

Saša

pre 8 godina

Stanisic, bogati sta mi naprica!!!... A, ucenici?... \n

Laki

pre 7 godina

Stanišić kao bio agent CIA a Sloba nije znao! A Sloba bio bankar u Americi pa napravio prevrat u SK i postao predsednik Srbije...Bora Milošević Slobin brat u jednom intervjuu tvrdio kako je Sloba tokom službovanja u Americi sklopio poznanstvo i prijateljstvo sa porodicom Rokfeler, te da mu je lično dejvid Rokfeler poklonio pištolj! E Srbijo...

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hteo sam da izludim! Sa Zvezdom u Bariju osvojio Evropu, a onda maler! Više ih nikada nije video!
Crvena zvezda

Hteo sam da izludim! Sa Zvezdom u Bariju osvojio Evropu, a onda maler! Više ih nikada nije video!

- Od tog finala sa Zvezdom i osvajanja Kupa šampiona nijedanput više nisam otišao u Bari, a voleo bih da prošetam do stadiona „Sveti Nikola“, pogledam neku utakmicu, zašto da ne, i evociram prelepe uspomene koje nosim iz tog italijanskog grada. Ukoliko mi se u skorije vreme ukaže prilika svakako ću to da uradim – priča za Informer Slobodan Marović, član legendarne generacije Crvene zvezde koja je 1991. godine protiv Olimpika iz Marselja pokorila Evropu i otkriva šta mu je sve u tim poslednjim trenucima finala prolazilo kroz glavu, šta mu se dogodilo na dočeku u Beogradu.

30.04.2024

14:00

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija