• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug.rs/ informer.rs

22.12.2017

13:00

VUČIĆ ZA BLUMBERG: Završiću posao sa EU do kraja mandata i to je to!

Politika

VUČIĆ ZA BLUMBERG: Završiću posao sa EU do kraja mandata i to je to!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić planira da do kraja svog mandata, 2022. godine, završi posao potreban da Srbija uđe u Evropsku uniju i zato se verovatno neće kandidovati za drugi mandat, piše danas Blumberg


Vučić je u intervjuu za američku agenciju rekao da će do početka aprila objaviti predloge za rešavanje pitanja Kosova.
Takođe je ponovio da se Srbija neće pridružiti članicama EU u uvođenju sankcija Rusiji, ali je dodao da "ne može da garantuje šta će se dogoditi pošto ode sa te funkcije".

- Da li ću biti predednik 2025? Neću - rekao je Vučić Blumbergu u biblioteci Predsedništva u centru Beograda.

Tanjug


On je naveo da je verovatnoća da se povuče "99 odsto" i da se neće vratiti na mesto premijera.- Moja ideja je da završim posao u ovoj kancelariji u naredne četiri i po godine i to je to - rekao je Vučić.On je obećao da će učiniti Srbiju spremnom za ulazak u EU do početka sledeće decenije uz istovremeno očuvanje snažnih veza sa Rusijom.

SRBIJA NA METI PENTAGONA ZBOG PUTINA: Hoće da znaju šta nam je sve Rusija dala od naoružanja i vojne tehnologije!

- Kad me u Briselu pitaju o našim vezama sa Rusijom, kažem da smo mi tradicionalno dobri prijatelji, da imamo dobre odnose i da ćemo ih zadržati i to je to - i mi smo na našem evropskom putu - rekao je Vučić.

On napominje da je Moskva podržala Beograd u debati o Kosovu koje je jednostrano proglasilo nezavisnost 2008. godine.

- Uvek kažem šta je naša politika i kažem iste stvari u Vašingtonu, Briselu, Moskvi - naglasio je srpski predsednik.

Povodom najave predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera o mogućem ulasku Srbije u EU do 2025. godine, Vučić kaže da on, a ni drugi Srbi "nisu baš ushićeni" tajmingom, ali ocenjuje pozitivnim to što se iz EK čuo datum.

- Ne mislim da je najvažnije pitanje da li će to biti 2023. ili 2025. godine - pitanje je da li ćemo biti u stanju da se pridružimo ili ne - rekao je on.

Iako on verovatno neće biti na vlasti ako to bude kasnije, Vučićevo političko nasleđe će biti jasno, navodi Blumberg.

- Ako uradimo posao do 2022, sve će se znati 2022. godine - rekao je Vučić.

Najveća prepreka će, ocenjuje Blumberg, biti normalizacija odnosa sa Kosovom. Vučić koji je pokrenuo unutrašnji dijalog o Kosovu, kaže da će predlog predstaviti sledeće godine, prvo Srbima, a onda i međunarodnoj zajednici, ali ne želi da iznosi konkretne detalje.

VUČIĆ: DOBILI SMO POTVRDU PUTINA! Rusija spremna da se uključi u DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE!

Prema njegovom mišljenju, ključne stvari će biti poboljšanje veza sa Albancima, ali obe strane moraju da naprave ustupke.

- Mislim da nije moguće rešenje u kojem jedna strana sve dobija, a druga sve gubi. Ovo je jedna od poslednjih šansi da prevaziđemo jedan od najvećih problema u ovom regionu, za sva vremena - zaključio je srpski predsednik.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mihajlo

pre 6 godina

Rezultati Srbije na putu ka Evropi su veoma visoki

Igor

pre 6 godina

Vucic zna da Srbija samo radom moze napraviti rezultate koji ce joj doneti bolju buducnost

Gordana

pre 6 godina

Ozbiljan je vredan uporan i pametan verijem da ce Srbija progledti sa njim na celu

miki

pre 6 godina

Necemo mi nikada da udjemo u EU,zato sto treba da priznamo KiM kao drzavu a mi ,bar narod Srbije to nece nikad uciniti a nadam se i politicari koji su na vlast.Namerno sam izostavio politicare iz opozicije po pitanju priznanja ,jer oni ovakvi kakvi su danas i oni od pre koji su bili tesko da ce doci nekada na vlast.Licno sam protiv ulaska u uniju jer ona je pocela da se raspada i trsko da ce da opstane ovakva kakva je danas,mozda je reformisu ali i tada ce biti tesko.

Nikola

pre 6 godina

To bi bio veliki uspeh za predsednika i Srbiju.

Dzoni

pre 6 godina

Predsednik Vucic sta obeca to i ispuni... Siguran sam da ce u tome i uspeti... Srecno predsednice...

kiki

pre 6 godina

Nas predsednik najbolje zna sta radi i kakve odluke donosi. Nasa zemlja jeste sve bliza EU ali ima jos da se radi na tom pitanju. Postujemo svaku odluku naseg predsednika i podrzavamo i gradjani su uz njega.

Anja

pre 6 godina

Nikad bolje odnose nismo imali ni sa Rusijom ni sa EU i to je za svaku pohvalu! Treba uspeti izbalansirati sve to!

Filip

pre 6 godina

Mozemo biti ponosni na napredak koji smo postigli po pitanju ulaska u EU. Nema razloga da se taj tempo ne nastavi!

Bojan

pre 6 godina

Predsednik Vučić nas je bezbroj puta uverio da nismo pogrešili što smo mu poklonili naše poverenje, nije nas izigrao kao prethodni što su radili i ispunjava svako svoje obećanje.

Anja

pre 6 godina

Uz ovako dobrog predsednika mozemo da ocekujemo veoma dobru buducnost .

Anja

pre 6 godina

Nadamo se da cemo istrajuati na toim putu ka EU , jer se svi mnogo trude .

Jaramaz

pre 6 godina

Vucic je dosledan politicar. Sve sto obeca, to i uradi.

marija

pre 6 godina

Covek ne treba da se povlaci iz politike dok ima podrske svojih gradjana.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hteo sam da izludim! Sa Zvezdom u Bariju osvojio Evropu, a onda maler! Više ih nikada nije video!
Crvena zvezda

Hteo sam da izludim! Sa Zvezdom u Bariju osvojio Evropu, a onda maler! Više ih nikada nije video!

- Od tog finala sa Zvezdom i osvajanja Kupa šampiona nijedanput više nisam otišao u Bari, a voleo bih da prošetam do stadiona „Sveti Nikola“, pogledam neku utakmicu, zašto da ne, i evociram prelepe uspomene koje nosim iz tog italijanskog grada. Ukoliko mi se u skorije vreme ukaže prilika svakako ću to da uradim – priča za Informer Slobodan Marović, član legendarne generacije Crvene zvezde koja je 1991. godine protiv Olimpika iz Marselja pokorila Evropu i otkriva šta mu je sve u tim poslednjim trenucima finala prolazilo kroz glavu, šta mu se dogodilo na dočeku u Beogradu.

30.04.2024

14:00

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija