• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Antidot

25.07.2018

11:23

ANTIDOT OTKRIVA: NAPADI NA VUČIĆA ODVIJAJU SE PO ISTOM OBRASCU KAO I NAPADI NA ĐINĐIĆA!

Politika

ANTIDOT OTKRIVA: NAPADI NA VUČIĆA ODVIJAJU SE PO ISTOM OBRASCU KAO I NAPADI NA ĐINĐIĆA!

Podeli vest

Zapanjujuće identični mehanizmi rušenja Vlade Srbije 2001-2003 koji se ponovo primenjuju od 2014. godine

Medijska mreža Antidot objavila je prvi deo istraživanja u kome se dokazuje da se napadi, kojima je izložena politika koju sprovodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i koaliciona vlada koju predvodi SNS, odvijaju po istim mehanizmima i obrascima kao i napadi kojima je bila izložena politika vlade Zorana Đinđića, zbog pokušaja da se u Srbiji učine suštinske reforme.

- Iako po mnogo čemu različiti i na politički suprotnom polu od Zorana Đinđića, Aleksandar Vučić imao je jednu, kobnu, zajedničku osobinu sa Đinđićem. Najpre kao premijer, a potom i kao predsednik Republike, pokazao je želju i odlučnost da reformiše Srbiju, priključi je modernim evropskim nacijama, stvori od nje savremenu, bogatu i uglednu državu. Čim je tu svoju nameru u praksi i demonstrirao, mehanizmi korišćeni u satanizaciji njegovog reformskog prethodnika počeli su da deluju - navodi se u dosijeu Antidota.


Analizirajući mehanizme kojima je rušena prva reformska vlada Zorana Đinđića, istraživački tim Antidota ustanovio je da su se oni odvijali po određenom šablonu, pravilu kroz 9 osnovnih tematskih oblasti etiketiranja i optuživanja: kriminalizacija; diktatura i cenzura; napadi na članove porodice, bliske saradnike, prijatelje i kumove; izdaja nacionalnih interesa; osporavanje ekonomske politike; nekompetentnost nosilaca državnih funkcija; kontrola i pritisci na pravosuđe; krađa izbora i manipulacije izbornim sistemom i, na kraju, širenje opšteg beznađa, defetizma i nihilizma svake vrste koje se ogleda u vođenju kampanja "Srbija na dnu" i "nikada nam nije bilo gore". Identični mehanizmi primenjeni su i u rušenju Vlade Aleksandra Vučića kada je započeo suštinske reforme.

U istraživanju se navodi da izbor tema pomoću kojih su rušene reformske vlade nije bio nimalo slučajan, već je smišljeno bio koncentrisan na one oblasti na koje su građani posebno osetljivi i u kojma je, lepljenjem etiketa, najlakše diskreditovati i diskvalifikovati političke protivnike.

Pored identično primenjenih matrica i obrazaca, karakteristično je da su u napadima na reformske vlade i njihove čelne ljude, u značajnoj meri učestvovali čak i isti društveno-politički akteri čiji je cilj da se, sprečavanjem reformi, na račun razvoja društva kao celine zadrže ranije stečene privilegije i zaštite partikularni interesi. Pomenuti napadi, po pravilu dolaze iz redova konzervativnih delova Akademje i crkve, otuđenih delova duboke države, ekstremno desničarskih i anarho-liberalnih delova takozvane inteligencije, identičnih predstavnika nevladinih organizacija, samoproglašenih medijskih eksperata, delova obaveštajno-kriminalnih struktura, ratnih profitera, medijskih magnata i finansijskih tajkuna.

U istraživanju se tabelarno podseća na brojne primere iz kojih se vidi da su u tim napadima neretko učestvovale iste javne ličnosti i mediji. Tako su u difamaciji Đinđića i Vučića učestvovali pojedinci poput Velimira Ilića, Olje Bećković, Teofila Pančića, Amfilohija Radovića, Gorana Markovića, Bože Prelevića, Matije Bećkovića, Dragana Maršićanina, Slaviše Lekića, Marka Jakšića, Nebojše Medojevića,  Zorana Ivoševića, Gordane Suše, Gordane Igrić, te medija poput Blica, Vremena, BIRN-a (IWPR), B92, NIN-a, Vijesti, Peščanika, Radija Slobodna Evropa, Nacionala, Kurira....

- Počev od aprila 2014. godine, kada je Aleksandar Vučić preuzeo premijersku funkciju i kada je postalo jasno da je njegova vlada spremna da se upusti u ozbiljne društvene reforme, već viđena matrica napada na reformske napore vlade Zorana Đinđića počela je da se ponavlja. Tako je, preko noći, Vučić takođe postajao diktator okružen kriminalacima, a kako je vreme odmicalo težište optužbi pomeralo se i ka optužbama za cenzuru medija, kontrolu pravosuđa, lošu ekonomsku poltiku, krađu izbora, nekompetentnost, te kriminalizaciji najbližih saradnika, prijatelja, kumova i, posebno, članova porodice, da bi sve po pravilu na kraju se povezalo sa izdajom nacionalnih interesa - stoji u dosijeu.

Da se u navedenim slučajevima ne radi o građanskoj kritici koja se upućuje svakoj vlasti, dokazuje obimno istraživanje da su najglasniji protagonisti kritike reformskih vlada upadljivo ćutali u periodu od 2004. do 2012, a većina njih je i hvalila tadašnje vlasti. Svi ekonomski pokazatelji govore da je upravo u tom periodu urađena najveća pljačka i devastacija Srbije - 24 kriminalne privatizacije, neodgovorna kosovska politika koja je rezultirala jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i paljenjem zapadnih ambasada, kada je neodgovorno političko kockanje dovelo do sudske odluke da je proglašenje Kosova bilo zakonito i, uz izvlačenje ove teme iz UN, potpuno usmerilo dalji proces osamostaljenja južne srpske pokrajine, ali i periodu kada je u Srbiji uspostavljena najveća kontrola nad medijima od strane marketinških agencija bliskih kabinetu tadašnjeg predsedika Srbije Borisa Tadića...

Zapanjujući primeri i sličnosti mehanizama i afera potvrđuju se i kroz medijsku relativizaciju pretnji kojima je bio izložen Zoran Đinđić tokom "slučaja Bagzi" i pokušaja atentata kod hale Limes, što se gotovo do detalja poklopilo sa relativizacijom slučaja pronađenog oružja u blizini porodične kuće roditelja Aleksandra Vučića u Jajincima. U tekstu se navodi i gotovo identično poklapanje obrazaca kriminalizacije nosilaca vlasti u slučajevima ubistva Momira Gavrilovića iz avgusta 2002. godine i slučaja ubistva Olivera Ivanovića u januaru 2018. godine za šta je u delu javnosti, po već viđenom sistemu etiketiranja, odgovornost pripisana državnom vrhu Srbije.

U istraživanju se navodi da nedavna otovrena pretnja, koju je Slaviša Ristić, poslanik sa Kosova i Metohije, uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, samo potvrđuje da su pomenuti  mehanizmi identični i da je mantra "proći ćeš kao Điđnić" pretnja svima u Srbiji da se okanu reformi i puta u Evropi jer ovde važi pravilo "ne talasaj brale, Srbija je ovo".

Ceo tekst možete pročitati na OVOM LINKU!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sneza

pre 5 godina

Svako ko se bori za Srbiju i narod, smeta onima koji su protiv Srbije i onima koji nista nisu uradili za Srbiju, nadamo se da ce takvi da ostanu gde im je i mesto, u proslosti

maja

pre 5 godina

Pa ovo je strašno!Nadamo se da neće biti isti epilog.

Lea

pre 5 godina

Istina je da je mnogo spekulativnih vesti na dnevnom nivou usmereno direktno protiv predsednika Srbije. Bez konstruktivne kritike ili neke legitimne borbe za ono sto je navodno uskraceno. Ali sve to ukazuje samo na slabosti aktera takvih dogadjaja,. Brine samo to sto postoje i ozbiljne pretnje na koje ipak moramo biti oprezni.

Alhemičar

pre 5 godina

Вучић има апсолутну и безрезервну подршку грађана Србије.

Ur Nino sar Serbule

pre 5 godina

Могу они да га нападају и да причају лоше о њему , али он излази још јачи из те борбе .

Lola

pre 5 godina

Predsednik Vucic sprovodi sustinske reforme, radi na jacanju ekonomije nase zemlje, predano radi na borbi protiv kriminala i korupcije. Zbog toga je i trn u oku nesposobnima i kriminalcima. Podrska predsedniku, nemoj nikada odustati.

Gaga

pre 5 godina

Coveka koji daje sve od sebe za Srbiju i srpski narod napadaju kao da je kriminalac!Sramota,jadno i bedno!!Ali nece Vucica zaustaviti tako lako!!

ljilja

pre 5 godina

Ne sme vise nikad da se ponovi,sto se dogodilo sa Djindjicem.

pettar

pre 5 godina

ne bi ja pravio ovakva namestena poredjenja, Djindjic je bio kriminalac i plaćenik a Vučić je rodoljub i pošten porodični čovek...

bata

pre 5 godina

pretnja svima u Srbiji da se okanu reformi i puta u Evropi ....strasno

Vojvodina

pre 5 godina

Vucic sprovodi reforme, zbog kojih je Srbija na dobrom putu. A, tome se protive kriminalci i tajkuni.

SS

pre 5 godina

Korov ili ti go.na društva treba saseći u korenu,za sva vremena.Kod hrvata i ostalih,kad su interesi države u pitanju složni su kao jedan,ugledajmo se malo na njih,možda nešto i naučimo iz toga.

lili

pre 5 godina

Vec imamo iskustvo da nam je ubijen premijer. Nadam se da je nasa policija i bezbedonisne sluzbe u pripravnosti da sacuvaju svig i naseg predsednika i nasu drzavu jer u drugim slucaju ide Srbija pod led.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija