• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. VUKČEVIĆ - M. DOBROMIROVIĆ

10.10.2018

22:55

PAPA U SRBIJI 2019?! Vatikan u diplomatskoj ofanzivi, Franja uporan u nameri DA ODRŽI MISU NA "MARAKANI"!

Politika

PAPA U SRBIJI 2019?! Vatikan u diplomatskoj ofanzivi, Franja uporan u nameri DA ODRŽI MISU NA "MARAKANI"!

Podeli vest

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja čvrsto je rešio da naredne 2019. godine poseti Srbiju. Papa uporan u nameri da održi misu na "Marakani"

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja čvrsto je rešio da već naredne 2019. godine poseti Srbiju, potvrđeno je juče Informeru u više diplomatskih izvora!

Kako saznajemo, papa Franja uveliko lobira da mu se dozvoli da tokom posete Beogradu organizuje veliku misu za katoličke vernike iz Srbije i regiona na 'Marakani' ili eventualno u 'Areni' na Novom Beogradu. Ovaj plan pape Franje, kažu upućeni, ne bi trebalo nikoga da iznenađuje jer je poglavar Rimokatoličke crkve u prethodne tri godine mise u većim evropskim gradovima držao upravo na stadionima.

Zaokruživanje regiona

Papa je prethodnih godina posetio sve države u našem regionu, izuzev Crne Gore, Srbije i Makedonije.

- Franji je izuzetno stalo da poseti Srbiju i pokuša da izgladi i popravi odnose sa SPC, koji su decenijama narušeni pre svega zbog toga što Vatikan nikada nije osudio ustaške zločine nad Srbima. Sporan je i proces kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca... - podseća jedan od Informerovih sagovornika.

Da u ovim informacijama i te kako ima istine, indirektno je juče potvrdio crnogorski predsednik Milo Đukanović, koji se u ponedeljak sastao sa papom u Vatikanu.

- Papa Franja posetiće naredne godine tri države Zapadnog Balkana... - rekao je Đukanović. Iako nije precizirao koje su to države, Đukanović je dodao da nije predviđena papina poseta Crnoj Gori, što ukazuje da su u opticaju upravo Srbija i Makedonija.

Niko u vrhu SPC nije hteo zvanično da komentariše naša saznanja. Patrijarh srpski Irinej je početkom ove godine za TV Hram rekao da još nije vreme za posetu pape, potvrdivši da takva ideja Vatikana postoji.

- Što se tiče želje rimskog episkopa da poseti Srbiju, to su dobre želje. Srbiji je stalo da se odnosi poprave i poseta pape sigurno bi tome doprinela. Međutim, baš zbog tih odnosa, zbog rana koje su još sveže, smatramo da još nije prilika za to... - naveo je patrijarh Irinej.

Komentarišući ove navode, verski analitičar Željko Injac kaže da Srbija ipak još nije u agendi poseta pape Franje.

Sve posete papa regionu

* Mađarska 1996. Jovan Pavle II
* Rumunija 1999. Jovan Pavle II
* Bugarska 2002. Jovan Pavle II
* Hrvatska 2011. Benedikt XVI
* BiH 2015. Franja

- Veliki, ako ne i presudni uticaj na odluku o poseti ima SPC. Zasad je i dalje stav SPC da papa nije dobrodošao. Od Vatikana se očekuje da se ogradi i osudi zločine nad Srbima u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata, a tu je pitanje kardinala Alojzija Stepinca, čijoj se kanonizaciji SPC žestoko protivi - ističe Injac, dodajući da je papina poseta proces koji zahteva ozbiljne pripreme.

- U SPC se o tome ne priča, niti je to pitanje bilo na dnevnom redu Sinoda ili Sabora. Ne verujem da će papa prihvatiti poziv srpskih vlasti da Srbiju poseti samo kao državnik, on insistira da u Beograd dođe kao verski poglavar... - naglašava Injac.

Očekivan dolazak

Njegov kolega Draško Đenović, na drugoj strani, ocenjuje da bi bilo očekivano i opravdano da zbog 350.000 katolika u Srbiji papa poseti našu državu.

- Bitniji je nama Vatikan i njihov stav prema lažnoj državi Kosovo nego papi poseta Srbiji. O tome treba jako voditi računa. Jer, kada bi Vatikan priznao Kosovo, usledila bi lavina priznanja ove lažne države. Uostalom, patrijarh Irinej je već primio kardinala Pjetra Parolina, pa ne vidim zašto ne bi i papu Franju... - zaključuje Đenović.

Papa Franja voli stadione

BiH - 6. juna 2015. održao molitvu na stadionu "Koševo"
Gruzija - 1. oktobra 2016. služio misu na stadionu u Tbilisiju
Egipat - 29. aprila 2017. misa na stadionu u Kairu
Mjanmar - 27. novembra 2017. održao misu na stadionu u Jangonu
Italija - 25. marta 2017. služio molitvu na stadionu u Milanu

 

SEKS JE DAR OD BOGA! Papa Franja poslao još jednu NEOČEKIVANU PORUKU MLADIMA!

 

PAPA SMENJUJE ZAGREBAČKOG NADBISKUPA! Josip Bozanić RAZOČARAO VATIKAN, previše podržava desničare!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Bane

pre 5 godina

TO CE BITI SLAG NA SVA SRANJA KOJA SMO PRETRPELI!TO DOZVOLITE I MOZEMO SVI KOLEKTIVNO U TRI LEPE PICKE MATERINE!

argamedon

pre 5 godina

pa sad kad su proglasili sve nacisticke zlocince poput stepinca , artukovica i pavelica za svece , sad samo jos da odrzi jezuisticku misu na marakani i proglasi Jasenovac za nacionalni park .

Pravoslavac

pre 5 godina

Jebo ih papa dodje kurac u srbiju koj ce mam kurac.Jebo ga onaj ko ga je zvao.A mi ce mo se postarati da uopste ne dodje.Sta on ima da drzi misu nama pravoslavcima.nek ide u crnu goru i tako su se dole prodali i poceli da se jebu u bulju.Pre ce se zaratiti nego sto ce on na marakani odrzati iki kurac a mozda i rikne do tada.Jebala vas i eu unija i ameri i vatikan.

sumadinac neprskani

pre 5 godina

pa ako je covek vec toliko zeljan bozje reci i hoce da cak iz rima zbog nje da dodje u srbiju , dajte mu tu priliku . neka porani i kao civil prisustvuje jutarnjoj molitvi u hramu svetoga save .u njegovu cast ce i one devojke i momci iz hora srpskih pravoslavnih pojaca da otpevaju nekoliko starih kosovskih pesama .posle ga vodite na rucak pa put pod noge .

eukaliptus

pre 5 godina

Moze moze i na Uscu ako zeli,kod hajducke cesme ,ceo svoj bend neka dovede,ludo cemo se provesti

gagom

pre 5 godina

Nema od toga ništa,ne zamajavajte srpski narod!

xxdet

pre 5 godina

Kakve sve gluposti se nece cuti, prica totalno nema veze sa stvarnoscu. Niti ce ta spodoba da dodje u Srbiju niti u Rusiju sve i da on hoce. Zna se dobro ko i sta stoji iza te kriminalne organizacije i sta su radili, sta rade i sta nameravaju da urade. Ta djavolja spodoba kao i njegovi predhodnici koji se kriju iza hriscanske odore u najboljem slucaju moze da zavrsi u zatvoru zbog sirenja nacisticke ideologije i stravicnih zlocina koje su ucinili nad neduznim stanovnistvom evrope a i sad ga cine. Oni i dalje ne odustaju od namere da preobrate ljude na Balkanu u katolike a Srbe da uniste. Sto dalje od nas.

pravoslavac

pre 5 godina

Sto nepustite komentare.Da se vidi koliko narod nije za jebenog paposlava.A drugo vi iz informera sve komentare cenzurisite.Jebo vas papa i onaj koji vam zabranjije da objavljujete komentare.nema razlike izmedju vas i kurira isto sranje drugo pakovanje.Vazda se krijete iza nekih zakona .Nesme ovo ili ono .To narod misli i to objavi a ovako vi nekog kritikujete ,pa gora je kriza slobodne reci nego za vreme Slobe.Trebao je sloba sve vas u isti kos.Ista bagra samo se podelila jedni za demokrate drugi za sns.A oni koji nisu ni jedno ni drugo ne mogu od vas svih da zive.A oni koji oce da slusaju papo/slava/mu neka ide u vatikan pa nek se moli.Ocu i ja da se uspostavi u srbiji ruska baza na marakani pa nedate.tako i mi necemo vatikan .a ta prica vatikan kosovo vidimo sta je bilo proslih 30 god.teraj ih u p.m.

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija