• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.10.2018

23:54

ZAEV POKLANJA MAKEDONIJU ŠIPTARIMA: Albanski plaćenik učinio sve PROTIV SVOJE DRŽAVE I SVOG NARODA!

Politika

ZAEV POKLANJA MAKEDONIJU ŠIPTARIMA: Albanski plaćenik učinio sve PROTIV SVOJE DRŽAVE I SVOG NARODA!

Podeli vest

Makedonski premijer Zoran Zaev namerava da pokloni zemlju Šiptarima, upozoravaju analitičari u Skoplju.

Oni navode da će Zaev, nakon što je ucenama i pretnjama uspeo da iznudi dvotrećinsku većinu u parlamentu za promenu ustava, u tom najvišem pravnom dokumentu Albance umesto kao manjinu predstaviti kao konstitutivni narod Republike Severne Makedonije sa pravima potpuno jednakim kao Makedonci.

Rusija ne priznaje novo ime

Rusija neće priznati Makedoniju pod novim imenom.
- Rusija je priznala Makedoniju pod njenim ustavnim imenom pre više od 26 godina i svoj stav neće menjati - navela je Ambasada Ruske Federacije u Skoplju na Tviteru.

Nova harmonija

Lider šiptarskog Pokreta Besa Biljal Kasami već je najavio da će novim ustavom Albanci praktično biti izjednačeni sa Makedoncima.

- Obezbeđivanje dve trećine glasova u parlamentu kako bi se otvorio put za promene ustava važan je korak ne samo za integraciju zemlje u NATO i EU već i prilika da se kroz logične argumente i konkretne predloge interveniše na razjašnjenju i jačanju prava Albanaca u Makedoniji, ukidanjem uvredljivih procentnih stopa. Amandmani na ustav će biti generator mira, stabilnosti i harmonije između Makedonaca, Albanaca i drugih etničkih zajednica - naveo je Kasami.

MOSKVA ZELEDILA ZAEVA I NATO: GLASANJE za promenu imena U MAKEDONIJI - PRLJAVA MANIPULACIJA!

On je dodao da sada postoji mogućnost da se donese ustav sa vrednosnim parametrima evropskih država i da se dokaže da je ulazak u veliku porodicu NATO i EU odraz prozapadnog opredeljenja građana Makedonije.

Nakon te njegove izjave, Makedonci strahuju da će im Šiptari preuzeti čitavu državu.

Analitičari u Skoplju podsećaju na to da Albanci već dugo sebe nazivaju konstitutivnim narodom u Makedoniji, a da su sada očigledno dobili priliku da svoj san i ostvare.

PRIORITET ZA MOSKVU JE UKRAJINA, A NE SVETA GORA I JERUSALIM: Ruska crkva žestoko odbrusila raskolnicima u Carigradu!

- Albanci sebe uopšte ne vide kao manjinu, naročito nakon rata 2001, kad su ušli u sve institucije. Tvrde da ih u Makedoniji ima čak 40 odsto, a prema zvaničnim podacima ih je između 17 i 19 procenata. Jako im smeta to što u ustavu piše da svaka manjina mora da ima najmanje 20 odsto stanovništva da bi ostvarila veća prava - objašnjavaju analitičari.

Oni dodaju da je Zaev Šiptarima očigledno obećao da će biti izjednačeni sa Makedoncima ako daju podršku njegovoj vladi i promeni imena zemlje.

Nedovoljno 80 glasova,
potrebmo je minimum 81

Za ustavne promene u Makedoniji glasalo je 80 od ukupno 120 poslanika, mada neki pravnici kažu da to nije dovoljno. Oni tvrde da je trebalo da glasa 81 poslanik jer u ustavu piše da je za bilo kakve izmene tog dokumenta potrebno više od dve trećine glasova u parlamentu. 

- Zaev je, čim je došao na vlast, dopustio da albanski postane drugi zvanični jezik u celoj zemlji, čak i u mestima gde Albanci nisu u većini, i tako ga izjednačio sa makedonskim. Sada vidimo da im je obećao izjednačavanje sa Makedoncima i u ustavu zemlje. Praktično im je poklonio Makedoniju - kažu stručnjaci.

Jedva izglasane izmene

Inače, Zaev je na prevaru progurao izmene ustava, neophodne za promenu imena zemlje u Republika Severna Makedonija, što je dogovoreno s Grčkom, a što su Makedonci na referendumu 30. septembra odbili. Nakon pet dana rasprave o tome u Sobranju, glasalo se tek u petak uveče. Budući da vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije Zorana Zaeva i četiri šiptarske partije koje su s njim u koaliciji nemaju dvotrećinsku većinu u parlamentu, potrebnu za promenu ustava, premijer je ucenama i pretnjama pridobio osam glasova iz opozicione VMRO-DPMNE. Tako je jedva uspeo da skupi 80 glasova, što je dve trećine u parlamentu od 120 poslanika. Članovi VMRO-DPMNE, koji su glasali protivno stavu te partije, koja se oštro protivi promeni imena zemlje, odmah su isključeni iz stranke. 

Foto: Ilustracija

Ustavne izmene treba da budu gotove do januara, kad se očekuje da Makedonija uđe u NATO i da budu odblokirani njeni pregovori o priključenju EU.

Poslanici kupljeni za 16 miliona evra

Osam poslanika opozicione VMRO-DPMNE koji su glasali suprotno od stava stranke i podržali izmene ustava za to su dobili po dva miliona evra, spekulišu makedonski mediji. Oni se pozivaju na izjavu grčkog ministra odbrane Panosa Kamenosa, koji je to sugerisao u jednom svom tvitu.
- Ko bi pomislio da će u evropskom sistemu vrednosti i demokratiji oni koji nisu glasali po naredbi biti uhapšeni, a da će poslušnici za glasanje dobiti bonus u visini od dva miliona evra "prljavog novca". Sramota me je - napisao je Kamenos.
On je krajem prošle nedelje otkrio da je američki milijarde Džordž Soroš dao 45 miliona evra za promenu imena Makedonije. Te pare su dobili novinari, političari, biznismeni i grčko ministarstvo spoljnih poslova kako bi progurali sporazum s Makedonijom o imenu. 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
deni mk

pre 5 godina

Zaev je po babi i pra babi- shiptar - to je sam izjavio - tako da ne cudi sto se ulizuje shiptarima i usa i cia bandi.2016 god. prije izbora bio je u Cirihu i sa naj okorelijim balisticko shiptarskim ekstremnim glavesinama dogovorio predaju Makedonije shiptarima - dobio je 30 mil.eura i otvorenu kart blans poziciju da pljacka i krade iz budjeta Makedonije - za 18 meseci - Zaevisti su ukrali 1,5 milijardi eura - preko tendera i javnih nabavki.Bojkotiranjem referenduma od 1.800.000 glasaca - 1.250.000 Makedonca odbacio je nameru Zaeva da preko promene imena Makedonija udje u clanstvo EU i NATO.Nakon toga sledi jos jedan protiv ustavni i kriminalni dogadjaj u Sobranju - 19.10.2018 - posto bandi zajkovista i shiptara nije uspelo sa Referendumom - namestio je Zaev glasanje u Sobranju - od 117 prisutnih , ZA je glasalo 80 , a PROTIV 39 , a to je u stvari 119 , a ne 117 poslanika- Znaci i glasanje je namesteno u sali je bilo 117 poslanika od 120. A zajkovisti neznaju niti da nameste kriminalno glasanje. Ucenili su 8 poslanika opozicije da glasaju za Zaeva , stim sto su 3 poslanika vmro dpmne pustili prethodnog dana iz zatvora da bi glasali za predaju Makedonije.Ovo sto se radi u Makedoniji je maslo USA i CIA bande - zato Srbi otvorite oci - Narod Makedonije je uvek bio uz bratsku Srbiju - a banda Zaeva je prodala Makedoniju shiptarima i NATO zlocincima - ima zdravih sila u Makedoniji - bice rata uskoro.

znalac

pre 5 godina

sto rusi nisu dali vise para od sorosa ako su vec zeleli da ocuvaju uticaj u makedoniji?ako zele da pariraju americi rusi moraju i finansijski da se otvore kao sto to rade kinezi. od pozivanja na bratstva i ponose nema vajde,otkad je sveta i veka uvek je vazilo ono "zlata zlata gospodaru". to je znao i milos obrenovic pa je na veliko podmicivao turke

Rocky68

pre 5 godina

Trazit ce oni da se vrate u sastav Srbije, ali kasno.

Djekson

pre 5 godina

Albanci ce od Makedonije uzeti malo Od Crne gore malo Od Srbije malo I to malo ide Albaniji

Kosovka

pre 5 godina

Prosto da se ne poveruje?!! Pa neće taj Zaev imati tri života!!! To čeka i Crnu Goru... Ali, kako su ti Albanci "zaradili" toliki novac da mogu da kupe "naklonost" Amerike i skoro svih zemalja u NATO - u???

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija