• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs

24.10.2018

18:58 >> 19:14

UDARAJU MUČKI! FRANCUSKA, SAD I BRITANIJA u SB UN miniraju raspravu O VOJSCI KOSOVA: I oni su kao naši istorijski saveznici!

Politika

UDARAJU MUČKI! FRANCUSKA, SAD I BRITANIJA u SB UN miniraju raspravu O VOJSCI KOSOVA: I oni su kao naši istorijski saveznici!

Podeli vest

Velika Britanija, Amerika, Francuska i Švedska nastoje da svaku priču o Kosovu i Metohiji, pa i o koracima Prištine ka formiranju "Vojske Kosova", preduzetim protivno Rezoluciji 1244 - drže dalje od SB Ujedinjenih nacija

Kako "Novosti" saznaju, ove četiri države pokušavaju da spreče da se na dnevni red naredne sednice Saveta bezbednosti, zakazane za 8. novembar, uvrsti diskusija o stanju u južnoj srpskoj pokrajini.

Palmer: Snažna
podrška nezavisnosti!

SJEDINjENE Američke Države će i dalje pružati snažnu podršku kosovskoj nezavisnosti, saopštio je juče u Prištini, zamenik američkog državnog sekretara Metju Palmer. On je to rekao nakon sastanka sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini, Hašimom Tačijem i Ramušem Haradinajem.
Kako su preneli prištinski mediji, Palmer je pozitivno ocenio dosadašnja dostignuća Prištine i dodao da će SAD podržati evroatlantske integracije Kosova. Haradinaj je rekao da "SAD imaju ključnu ulogu u svim procesima na Kosovu".

Prethodno, izveštaj generalnog sekretara Antonija Guteresa o situaciji na KiM trebalo da je da se, u redovnom tromesečnom terminu, nađe na dnevnom redu u avgustu, ali je Velika Britanija, koja je u to vreme predsedavala SB, odbila da se o njemu raspravlja. Njihovo ignorisanje sledio je i Vašington, pa je ta tema - situacija na Kosovu i Metohiji - preskočena i u septembru tokom predsedavanja Amerike.

U međuvremenu, rotirajuća pozicija predsedavajućeg Savetu bezbednosti pripala je Kini, koja namerava da na dnevni red sledeće sednice stavi dva izveštaja o pokrajini koje je Guteres u proteklom periodu napisao. Ipak, dnevni red još nije usvojen, a Britanija, Amerika, Francuska i Švedska sada pokušavaju da još jednom preskoče raspravu o problemima na KiM.

Zbog toga je Srbija na stalnoj vezi sa Kinom, budući da je utvrđivanje dnevnog reda tehničko, a ne političko pitanje, na njega se ne može uložiti veto i on se usvaja prostom većinom. To znači da ruski ili kineski glas imaju istu težinu kao i ostali, a od 15 članica koje trenutno čine svetsku vladu, Kosovo je kao državu priznalo njih devet.

Sklanjanje teme KiM sa stola SB UN posebno je problematično zbog činjenice da je parlament u Prištini usvojio nacrte tri sporna zakona, čime je praktično pokrenuo proceduru transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga u vojnu formaciju, kršeći tako ne samo međunarodne sporazume i Rezoluciju 1244, već i sopstveni ustav. Prema kosovskom ustavu, osnivanje vojske nemoguće je bez saglasnosti srpskih predstavnika u prištinskom parlamentu.

(VIDEO) NATO ČITAJ I UČI! RATNI DNEVNIK GENERALA PAVKOVIĆA JE KAPITALNO DELO bez koga se neće moći pisati istorija!

Izveštaji generalnih sekretara UN, od 1999. godine pa sve do avgusta, uvek su razmatrani na svaka tri meseca, i ovo je prvi put za 19 godina da na sednicama SB duže od šest meseci nije raspravljano o stanju na KiM. Većina zapadnih zemalja već nekoliko godina zagovara proređivanje sednica na kojima se diskutuje o KiM, pa čak i njihovo ukidanje, tvrdeći da u svetu ima pitanja koja su preča od ovog.

Guteres je, u izveštaju koji je pripremio za avgust, naveo da je opšta situacija na KiM bila stabilna, ali da su neki incidenti pokazali potencijal za obnovu tenzija. Konstatovao je "sa rastućom zabrinutošću" da ubistvo Olivera Ivanovića i dalje nije rešeno. U međuvremenu, dogodilo se nekoliko novih incidenata u južnoj pokrajini, a istraga o Ivanovićevom ubistvu nije se pomerila s mrtve tačke.

Inače, Priština je juče nastavila aktivnosti na formiranju vojske. Komisija za unutrašnje poslove prištinskog parlamenta osnovala je radnu grupu čiji je zadatak da javno prezentuje nacrte zakona o transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga.

MILOGORCI RUŠE SRPSKU CRKVU NA RUMIJI: Amfilohiju i sveštenstvu SPC PRETE KRIVIČNIM PROGONOM!

 

Predsednik novoformirane radne grupe Hadži Šalja saopštio je novinarima u Prištini da će radna grupa organizovati dva javna izlaganja nacrta zakona o transformaciji KBS koja bi trebalo da se održe u Prizrenu i Gračanici. Iako je Šalja rekao da očekuje da će javnom predstavljanju prisustvovati i predstavnici Srba, član Komisije za unutrašnje poslove Zoran Mojsilović rekao je da Srpska lista neće učestvovati u tome.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Kosta

pre 5 godina

Nažalost, istina je da oni koji su nam nekada bili saveznici guraju samo sopstvene interese. Ipak, verujem da će u nekom trenutku malo popustiti, tek toliko da nam daju prostora i ostvarimo ono što je za nas prihvatljivo. Verujem u pregovaračku sposobnost našeg predsednika i pomoć Rusije i Kine.

Goran

pre 5 godina

ДА "НАШИ ТРАДИЦИОНАЛНИ САВЕЗНИЦИ" нас покопавају! ПА ХВАЛА ИМ!

Marko Lučić

pre 5 godina

Verujem da će Kina koja predsedava sa Savetom bezbednosti staviti na dnevni red izveštaj i bezbednosnoj sitiaciji na KiM.

Veljko M

pre 5 godina

Ipak se ja nadam daće se izveštaj o stanju bezbednosti na Kim, jer Kina neće pristati na nikakve pritiske.

mima

pre 5 godina

Oni u njihovim izvestajima navode kako je opšta situacija na KiM bila stabilna, ali da su neki incidenti pokazali potencijal za obnovu tenzija,ti mali incidenti su opasni po ceo Balkan i Evropu.

Marko

pre 5 godina

Sada mozemo imati jasniju sliku o nekim zemljama.

Kika6

pre 5 godina

Verujem u pregovaračku sposobnost našeg predsednika i pomoć Rusije i Kine.

Jasna

pre 5 godina

Ovim dokazuju koliko su iskreni u odnosima sa Srbijom.

Caki

pre 5 godina

Ocekivano od njih da tako nesto urade,uvek su gledali samo svoje interese.

mimi

pre 5 godina

ažalost, istina je da oni koji su nam nekada bili saveznici guraju samo sopstvene interese

mila

pre 5 godina

Verujem u pregovaračku sposobnost našeg predsednika i pomoć Rusije i Kine.

Zub

pre 5 godina

Mozda su nam nekada bili pravi saveznici. Ali u ovom vremenu, kada se samo gleda korist, ni kom nista ne treba verovati.

Milojko

pre 5 godina

Nazalost uporno pokusavaju da sabotiraju nase napore da se Dodje do kompromisnog resenja.

Pera

pre 5 godina

Oni samo gledaju svoje interese jedini istoriski i pravi saveznici su nam Rusija i Kina

Dejan

pre 5 godina

Nema vise saveznika. Svi se bore za svoj interes. A Kosovo im je prilika da se ucvrste na balkanu i pariraju ruskom uticaju.

Buda

pre 5 godina

Oni su se pokazali za vreme borbandovanja Srbije.

Jelena

pre 5 godina

Svi gledaju svoj interes. Ovo su pre svega američki i NATO saveznici. Nema prijatelja kada se radi o njihovom pogledu na njihove interese. Strašno je i tužno za nas što se ovako ponašaju, a toliko im se decenijama verovalo.

Marko

pre 5 godina

Ovako nešto se moglo od njih i očekivati. Sramota je velika ipak za međunarodnu zajednicu.

Katarina

pre 5 godina

Hajde za ove, ali za Švedsku sam se baš iznenadila. Nekako su mi te zemlje Skandinavije bile ok, ali sad je izgubljeno poverenje u sve njih. Mi moramo računati na naše prave prijatelje Kinu i Rusiju.

Laki

pre 5 godina

nikad nam nisu bili prijatelji. takozvani saveznici du nas više bombardovali u 2.svetskom ratu nego nemci vise su civila ubili nego nemci italijani i bugari zajedno. francuzi su se u 1. ratu borili do poslednjeg srbina. ostao je "čuveni d' pere duboko u pozadini srpske vojske na solunskom frontu. dali su nam neodgovarajući municiju. i mi njima podižemo spomenik zahvalnosti taj spomenik treba ukloniti da ne ruži kalemegdan..

maki

pre 5 godina

Nasi zapadni saveznici su oduvek bili dvolicni, licemerni. To se, kroz istoriju, vise puta pokazalo. Jos je Nemacka i najiskrenija. Jasno iznosi svoje stavove. Ostali menjaju misljenja, iz dana u dan. Rusija i Kina su jedine, za koje mozemo da budemo sigurni da ce nas podrzati.

Petar

pre 5 godina

Исти ти који су амниовали резолуцију 1244 , сада је и газе и не поштују, срамота.

Milutin

pre 5 godina

Лицемерно понашање западних сила , на сваки начин покушавају да направе сукоб на Космету.

Dehan

pre 5 godina

POkazali su se kakvi su ali mi verujemo u nase sposobnosti I da cemo naci neko resenje uz pomoc KIne I Rusije

Rade

pre 5 godina

Nadam se duboko verujem da ce jednog dana malo popustiti, tek toliko da nam daju prostora i ostvarimo ono sto je za nas prihvatljivo. Verujem u pregovaracku sposobnost Aleksandra Vucic i pomoc Rusije i Kine.

zdjurdjevic

pre 5 godina

Pa kako bre Vučićeviću tako da pišeš kada je Makron veliki prijatelj našeg Predsednika

SS

pre 5 godina

Saveznici!!! Pa misliti i srati nije isto,tako se naši političari ponašaju,vuku ih za nos.

Ivan

pre 5 godina

Cekati povoljan trenutak dok je svet okupiran nekom gorucom temom i munjevitom akcijom osloboditi celo KIM u isto vreme eliminisati vodece kriminalce tkz. politicare, a sve ostale bez srpske licne karte prebaciti u Albaniju, da budu svoji na svome. U isto vreme kada krene akcija aktivirati rusku bazu u Nisu i po oslobadjanju KIM ugostiti ruski i kineski kfor na KIM tako da bondstil ostane okruzen dok ne odluci da je dosta bio nepozvan u gostima. Naravno dok se sve ne zavrsi potpuni medijski mrak posebno zapadnim medijima. Samo tako dragi AV mozes kreirati novu realnu situaciju na terenu na koju se ceo zapadni svet poziva, ali sada vise nema mesta pregovorima, dosta smo se ponizavali u ulizivali. Samo tako dragi rusi i kinezi mozete pokazati da je ponovo multipolaran svet i da usa nije sve i svja. Nista polovicno, milost samo prema onima koji nemaju oruzje i nikakva prica sa zapadom dok se sve ne zavrsi i kreira nova realna situacija na terenu. Opciono ukoliko se ukaze prilika u isto vreme referendum u Republici Srpskoj i pripajanje Srbiji, copy paste Krim. Naravno granicu prema Albaniji hermeticki zatvoriti neko vreme dok se ne urazume. Znam da nije lako, ali samo tako imamo sanse da prezivimo ovo tiho i lagano unistavanje srpskog slobodarskog i pravoslavnog duha. Sve koji su surovali sa albancima pohapsiti na dozivotne teske robije, posebno one koji su preprodavali drogu i stanove po Srbiji. Strogo proveriti poreklo imovine svima pocevsi od politicara, za nagradu oduzeti nelegalnu i pocastiti robijom pride. Samo tako Srbija moze ustati a mi ziveti normalno.

zoran

pre 5 godina

"Волимо француску као што она воли нас".

Niko

pre 5 godina

Tim divnim demokratskim zemljama zelim da ih snadje ovako zlo, kao sto je nas snaslo, tada ce shvatiti sta su i sta rade. Ima ko sudi, nadam se da ce se to brzo dogoditi. Onaj koji stvara drugom zlo i ucenjuje, morace kad tad da snosi posledice svog "divnog" ponasanja prema drugom.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija