• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

30.10.2018

18:07 >> 18:12

(VIDEO) ŠIPTARI KUPUJU 100 TENKOVA, 300 TRANSPORTERA, HILJADE PROTIVOKLOPNIH SISTEMA... Spremili 300 miliona za Vojsku Kosova!

Politika

(VIDEO) ŠIPTARI KUPUJU 100 TENKOVA, 300 TRANSPORTERA, HILJADE PROTIVOKLOPNIH SISTEMA... Spremili 300 miliona za Vojsku Kosova!

Podeli vest

SAD kosovskim Albancima dozvolile stvaranje vojske i kupovinu oružja za 300 miliona evra

U sledeće tri godine će vlasti u Prištini, sedištu samoproglašene "Republike Kosovo", kupiti oružje vredno 300 miliona evra za vlastitu vojsku.

Podsetimo, cena polovnih tenkova i oklopnih transportera kreće se od pola miliona do tri milona dolara. Istovremenom protivoklopno oružje i druga vojna oprema je daleko jefitinija i može se nabaviti po bagatelnoj ceni iz bivših sovjetskih republika, ali i od zemalja NATO koje žele da se reše oružja čijii sun resursi pri kraju, ili su naprosto zastareli. 

Planovi za kupovinu oružja su objavljeni ubrzo nakon usvajanja zakona o uspostavi vojske Kosova koja će se sastojati od 5000 vojnika i navodno će biti "multinacionalna".

Početkom oktobra je američka ambasada u Prištini saopštila kako  kosovski Albanci imaju podršku Vašingtona u ideji stvaranja "multinacionalne profesionalne vojske prema standardima NATO pakta, ali s ograničenim mandatom".

Nakon toga je 18. oktobra parlament u Prištini podržao prethodnu odluku vlade o formiranju punopravne vojske,a temelj ovih oružanih snaga biće postojeće Snage sigurnosti Kosova.

Od prisutna 102 zastupnika u parlamentu, 101 je glasao je za stvaranje Ministarstva obrane na Kosovu, prenosi Gazeta Ekspres, te dodaje kako su predstavnici manjinske stranke "Srpska lista" napustili dvoranu parlamenta u Prištini.

VUČIĆ POZVAO SRBE NA KiM: Ne učestvujte u formiranju vojske Kosova - TO JE VOJSKA KOJA ĆE DA PUCA NA SRBE!

Prema postojećem ustavu Kosova,  vojska kosovskih Albanaca, koja će zbog formalnog "multinacionalnog" karaktera imati nekoliko pripadnika zajednice Srba, Roma, Bošnjaka i drugih manjina, može se stvoriti izmenom ustava uz saglasnost najmanje dve trećine od 120 poslanika.

Kosovske vlasti su 2017. godine donošenjem zakona o proširenju ovlasti Sigurnosnih snaga iste pokušale transformisati u vojsku, ali su se suočile s otporom i zabranom ne samo međunarodne zajednice, nego i Sjedinjenih Država, koje iz baze "Bondstil" i svoje ambasade u Prištini upravljaju Kosovom kao svojim protektoratom.

Početkom oktobra SAD odjednom menjaju stav i američka ambasada u Prištini vlastima Kosova daju "zeleno svetlo" za uspostavu vojske i Ministarstva obrane.

Odobrenje Sjedinjenih Država dolazi neposredno nakon odluke u septembru ove godine tzv. premijera Haradinaja i kabineta ministara samoproglašenog  Kosova da se odobri formiranje vojske i preustroji u oružane snage postojećih Snaga bezbednosti.

SRBIJA VOJNOM VEŽBOM OBELEŽAVA 100 GODINA OD POBEDE U VELIKOM RATU! "Vek pobednika" pokazaće svu snagu moderne Srbije!

U bezbednosnom smislu ovo znači dodatno zaoštravanje odnosa na uzavrelom jugu Balkana, gde se spore Makedonija i Grčka, Srbija i samoproglašeno Kosovo, kojeg podržava susedna Albanija, gde Makedoniju i Crnu Goru razdiru etničke i druge podele, a susedna Bosna i Hercegovina je nakon nedavno održanih izbora ušla u razdoblje institucionalne krize, budući da Hrvati kao konstitutivni narod za svog člana Predsedništva ne priznaju Željka Komšića, izabranog uglavnom glasovima Bošnjaka.

"Zeleno svetlo" američke uprave Prištini da može stvoriti vlastitu vojsku, što je radikalan zaokret u odnosu na ranije politike, dodatno će zakomplikovati ionako složene odnose na jugu regije. Čini se da aktuelna američka uprava želi zacementirati silom nametnuti okvir, koji dugoročno definitivno nije održiv.

Osim toga, kosovski presedan je u samo deset godina poslužio kao pravni temelj za slične odluke u Južnoj Osetiji, Abhaziji, Iračkom Kurdistanu, na Krimu i Kataloniji. Međutim, na drugim su mestima barem provedeni referendumi o samoodređenju, neki uspešno, a neki ne. Koliko dugo Makedonija može izbegavati sličan scenario? Kojim će putem poći Bosna i Hercegovina, koja jedva preživljava u "ludačkoj košulji" Dejtonskog sporazuma, ali je još uvek država s dva entiteta i tri konstitutivna naroda?

Foto: Beta/Reuters/Fotoilustracija

Nije važno ko će se još pozvati na ovaj presedan, ali se već sada može pretpostaviti da će Amerikanci i Evropljani, ako im ne ide u prilog, tada na sav glas grmeti kako je to bedno i jadno, ili će podržati taj proces, ako je u njihovom interesu.

HRVATI OBUČAVAJU ŠIPTARSKU VOJSKU! Ovo je napad na Srbiju, država mora da reaguje, BEZOBRAZLUK ZAGREBA PREVRŠIO SVAKU MERU!

Davanje legitimiteta sili i kršenje sporazuma i Rezolucije saveta bezbednosti Ujedinjenih naroda, prema kojoj Kosovo ne može imati vojsku, SAD ne da narušavaju krhki mir između Srba i Albanaca, nego stvaraju preduslove za napetosti u celoj regiji koje lako mogu prerasti u otvorene sukobe.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Slave

pre 5 godina

Da li će država reagovati na stvaranje paravojne oružane formacije na svojoj teritoriji, obaveza predsednika oružanih snaga Srbije po Ustavu je da reaguje.

vlah alija

pre 5 godina

jaka kosovska vojska je garant mira na balkanu

laki

pre 5 godina

Jak mozak je garant mudrosti a ti to na žalost ne posjeduješ :):):).

Kažu

pre 5 godina

Nije mogao Slobo da izbije na hrvatsko more pa neće moći ni Vučić na albansko jezero! Srce srbije je izvađeno ilegalno dok je pacijent bio bez svesti posle Oluje i sada ide na legalnu transplataciju u Majku Albaniju! CG je za logore na svojoj zemlji(Logor Morinj) isplatila odštetu za 220 hrvatskih logoraša i zbog zločina osudila 4 svojh bivših pripadnika JNA na 12g zatvora e tako se radi po poglavlju 23(sudstvo)! Dok je svet izučava hrvatska vojska imala vojno-taktičku vežbu akcije Oluja 95g ko najveću vojnu vežbu od samostalnosti sa 5500 vojnika na svim poligonima po RH i to 4dana ko 95g! NUDE INVESTICIJE Kinezi žele uložiti 13 milijardi eura u hrvatsku brodogradnju, nacionalni stadion, željeznicu... Makedonija je u pristupnim pregovorima sa NATO paktom a tajnik pakta kaže da ulazi do kraja 2019g a već sada su Srbi u Makedoniji ugroženi ko i u vreme NDH!

BRAĆA

pre 5 godina

Neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj, ma brat! BAD NEWS FOR SERBIA ! Croatia is buying 12 F16 Fighter Jets for 500 Million Dollars from Israel 2018 www.youtube.com/watch?v=-o16bMtdW5k BAD NEWS FOR SERBIA!! ALBANIA WILL BE WITH ITS FIRST NATO AIR FORCE BASE IN THE WESTERN BALKANS!! www.youtube.com/watch?v=xxlVAmA_ick ZAGREBAČKI MEDIJI POTVRDILI NAJCRNJE SLUTNJE! Hrvati obučavaju Šiptare za napad na sever Kosova!

REAGOVANJE

pre 5 godina

VJEZBA BJEZANJA-Youtube www.youtube.com/watch?v=UYjh3aAvczc

JNA

pre 5 godina

Komisija za sukcesiju imovine JNA je počela sa radom i deljenjem imovine od 70milijarde dolara od čega RH traži od Srbije čak 8milijrade a od CG 2milijrde ili toliko u naoružanju a ako Komisija to ne može da reši sama ide se na sud. Samo zašto se ne piše o tome šta i koliko uspešno radi Komisija?

romanov

pre 5 godina

amerika je spala na niske grane kad im je stalo da i bednim siptarima uzmu 300 miliona za neku zastarelu gvozdjuriju,,a sptari kao vojnici su smesni njima ne treba oruzje,vec pamet,,umesto da grade fabrike oni prave armiju da pobiju srbe,,izgubljeni u vremenu ,,i prostoru,,

Ljubo

pre 5 godina

Jeli istina ,nije istina ,to nije uopste bitno hoce li samo zameniti naziv oruzanih formacija .To sto misle neki da su odvratni Ameri pali na niske grane nebi se slozio .Jer samo znam jedno ,ako nekada ti nisko padnuti Ameri dozvole zbog nekog svog interesa da Srbi sa svojim policijskim snagama ili vojnim tek udju na sever Kosova ,to ce biti samo pod strogo njihovom dozvolom .Dali ce biti namesteno ili regularno to nije bitno .A da sadasnji Beograd sa ovim komunjarama ,ateistima ,kriminalcima uradi ,spreci ,u to ne verujem .Jer istine se pricaju na drugim mestima .

Banjo Vukotić

pre 5 godina

Dobar poslić za SAD,proizvođače ratova širom planete.

Aziz Mirica

pre 5 godina

Jedino stvaranje jake ruske baze je kljuc bezbednosti Srbije. Treba NATO-u topovsko meso da ratuje za njoh po belom svetu.

Ja

pre 5 godina

Tolika količina oružja za 300 miliona... čak i po najpovoljnijim mogućim cenama za te pare nije moguće nabaviti bilo šta moderno u toj količini. Verovatno je reč o nekim starijim sistemima koji su postali višak u američkoj vojsci, a toga ima zaista mnogo. Ovde je veći problem motiv za osnivanje vojske a ne šta će i kakvo naoružanje imati (za 300 miliona ne može da se nabavi ništa respektabilno u tolikoj količini koja se ovde navodi) . Ako je motiv zauzimanje severa onda je ovo jako opasna situacija. Ako samo žele da potvrde svoju "državnost", bez namere da tu vojsku upotrebe onda i nije toliko bitna stvar. Na kraju, kad se uzme u obzir da je tamo oko 5000 vojnika KFOR-a, oko 8000 američkih vojnika u Bondstilu, stav NATO-a da će intervenisati ukoliko vojska Srbije uđe na Kosovo, vojska Kosova uopšte neće promeniti stanje na terenu. Sa ili bez nje, mi smo vojno nadjačani.

Vns

pre 5 godina

Vojska Srbije sve to kupuje? Pa Kosovo je Srbija...

boris

pre 5 godina

Amerikanci se plaše zato naoružavaju Šiptare. Inače teritorija severa KiM nije podesna za angažovanje oklopnih jedinica. Sve bi bilo "zabetonirano" priznanjem tkzv K jer bi odmah bila pokrenuta procedura za ulazak u NATO. Ovako im je sve uzaludno. Srbiju ne mogu zaustaviti bez angažovanja NATO. Bili bi glineni golubovi u eventualnom ratu sa Srbijom. Inače 100 tenkova polovnih zapadnog porekla košta 300 mil. dolara, šta reći više. Jedino da im vojna oprema bude donirana. U tom slučaju treba prekinuti sporazum sa NATO za prevoz osoblja i vojnog materijala preko Srbije. Uvesti sankcije na kupovinu opreme od zemalja koje opremaju Šiptare i odgoditi zajedničke vežbe sa tim zemljama. Ne volim što naši ćute i nemo posmatraju.

marko

pre 5 godina

SRBIJA IMA 300 MILJARDI DOLARA RUDNOG BLAGA TREBA MKNUTI SNS JER SITPARI CE S NATO PATKOM UZETI SEVER MITROVICE UCI U ODKB KUPITI 2000 TENKJOVA I2000 OKOLOPNIH KOLA I 1000VBR S 30 MILAJRDI OD RUDGNO BLAGA TIM NOVCEM SRBIJA MOZE PLACATI RUSIJU KINU IDURGE ZEMLJE KOJE IMAJU SOFISTICIRANO ORUZJE. NEMA VREMENA JER SIPTARI CE DALEKO VISE OD 300 MILIONA POTROSITI NA VOJSK U I PREKO 2 MILJARDE I TO SVAKE GODINE TK O NE ZNA

Milijan

pre 5 godina

Srpska lista čini vladu Kosova i daje joj legitimitet šta ima da se sad čudimo odlukama kada podržavamo takvu vladu

SS

pre 5 godina

Imaju ljudi para pa mogu šta hoće,dok naši trpaju u svoje džepove.

Marko

pre 5 godina

Zašto nebi Kosovo imalo svoju vojsku? Dugo ste ih tlačili, iskorištavali, bez prava na obranu. Konačno dobili slobodu odlučivanja a ne da im smrdija dijeli milostinju. Srbi svoja prava na Kosovu treba da ostvaruju preko vlasti R. Kosova u Prištini, isto tako Albanci u smrdiji treba da svoja prava reguliraju sa Bg, što je sasvim normalno svima na svijetu samo srpskim četnicima na vlasti nije. Oni oče instalirati srpske krajine, ZSO e neće ići, ako se previše bunite ostajete bez R. Vojvodine u sao sanđaka. Kako to LEPO zvuči. Pojedite se.

zoran miljkovic

pre 5 godina

ЗАР ОНОЛИКО ПРЕТЊИ ОД НАВОДНО ПУТИНА,ДА СЕ НИКАДА НЕЋЕ СТВОРИТИ ВОЈСКА,ПА ОНДА ОД НАШИХ НАЈВИШИХ ЗВАНИЧНИКА,КАО И МИНИСТАРА ПОЈЕДИНИХ,ПА ОНДА ХОКЛИЦА ДИПЛОМАТИЈА,А МИ ЛАЖЕМО САМИ СЕБЕ,ПЛАЋАМО ДУГ КОСОВУ,СВЕ ЈЕ ОВО БАШИБОЗЛУК ЗА ВИСОКУ ПОЛИТИКУ,НИШТА СОМОВИ НИСУ НАУЧИЛИ ИЗ 99год.

hogar

pre 5 godina

Živi svijet je nastao od jednoćelijskog organizma zvanog SRB,koji je naravno srpski,Srbi su došli s neba,kao nebeski narod s neke udaljene napredne planete,ne postoji korijen bilo čega i bilo gdje u beskonakčnom svemiru a da nije srpsko.Sve je "srpsko" a ništa srpsko nije :) I tako srbi sanjare i maštaju,lažu sebe ali ne i druge,i dok su u dubokim snovima s osmjehom na licima,javu će dočekati pod krošnjom jedne šljive,kako to reče "srpski" prorok tarabić :))) ha ha ha

Bane

pre 5 godina

pa bre nemaju mesta ni da parkiraju 50,a kamoli 100

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija