• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.11.2018

09:20

SRPSKI NARODE I PREDSEDNIČE VUČIĆU, IZVINITE! Ambasador Francuske šokiran zvog skandala na proslavi u Parizu!

Politika

SRPSKI NARODE I PREDSEDNIČE VUČIĆU, IZVINITE! Ambasador Francuske šokiran zvog skandala na proslavi u Parizu!

Podeli vest

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni je uputio danas izvinjenje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom narodu zbog protokola i rasporeda sedenja na svečanosti obeležavanja Dana pobede u Parizu

 

- Sa Srbijom smo veoma bliski. Srbija je u Prvom svetskom ratu izbubila skoro trećinu stanovništva, 62 odsto muške populacije i Francuska to ne zaboravlja - rekao je Mondoloni gostujući na Prvoj.

Kaže da ne zna šta se tačno desilo u Parizu pošto je on juče prisustvovao u Beogradu ceremoniji na Francuskom vojnom groblju.

- Malo sam tužan, jer je trebalo jutros da slavimo našu zajedničku pobedu, uoči najavljene posete francuskog predsednika Srbiji. Ovo je na neki način sve to malo pokvarilo za nas - istakao je Mondoloni.

ZNAM DA VAM JE SVIMA KNEDLA U GRLU! Vučić o kosovskoj zastavi i Tačiju iza Putina u Parizu!

Dodao je da je reč o nespretnosti koja je, kako je ocenio, za žaljenje.

Na pitanje kako komentariše novinske naslove, poput jednog da se Francuska obrukala zbog toga, Mondoloni je ponovio da je to bila greška i nespretnost za žaljenje.

- I ja čitam novine, to je bila greška za žaljenje i molimo predsednika Vučića i srpski narod za izvinjenje - poručio je Mondoloni.

Raspored sedenja zvanica, šefova država i vlada, na svečanosti u Parizu izazvao je ne malo čuđenje i negodovanje mnogih zvanica, posebno zbog mesta koje je dobio Hašim Tači - odmah iza ruskog predsednika Vladimira Putina.

Na pitanje šta je greška, da li lista zvanica, protokol po abecednom redu i šta znači raspored sedenja po abecednom redu, ambasador Francuske kaže da je greška ''vidljivost slika (na televiziji) koje smo imali i koje su šokirale zvanicnike i srpski narod.

- To su slike, ali realnost je da nije bilo značajnijeg protokolarnog dočeka za Kosovo nego za Srbiju, a kako su se stvari odvijale, Tači je možda bio u fokusu kamera. Treba biti na tom mestu i videti kako se to zaista desilo... - navodi Mondoloni.

Na konstataciju novinara da nije demantovao pojedine medije da je Tačiju prodato mesto na ceremoniji pored predsednika Rusije Vladimira Putina, Mondoloni je rekao da želi da govori o ozbiljnim stvarima i da niko u Srbiji ne veruje u takve stvari.

Na pitanje ko je imao bolje mesto, Tači ili Vučić, Mondoloni kaže da ne meri stvari tako.

- Mislim da je Srbija imala značaj u Prvom svetskom ratu i Francuska tome pridaje veliki značaj. U Prvom svetskom ratu naše bratstvo je po oružju. U Parizu je padala kiša, u Beogradu je bila divna ceremonija i zahvalio bih ministru Dačiću na prisustvu.

Na konstataciju voditelja da se Mondoloni u ime predsednika Emanuela Makrona i Francuske izvinio predsedniku Srbije, ambasador je rekao da sa Srbijom žele da obeleže jako prijateljstvo.

- Makron će doći u posetu početkom decembra, a to je jak gest jer Francuska nije imala posetu predsednika već 17 godina Srbiji. Želimo da radimo sa Srbijom više na ekonomskom planu. Na kulturnom planu želimo da francuski jezik bude prisutniji. Imamo puno stvari koje želimo da radimo - kazao je Mondoloni.

Zahvalio je da predsedniku Srbije Vučiću što je došao u Pariz na obeležavanje Dana pobede u Prvom svetskom ratu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mica

pre 5 godina

Svakako da jeste u pitanju propust, ali ljudski je to i moralno sto su uputili izvinjenje.

Veljko

pre 5 godina

Ništa nije slučajno, pa ni raspored sedenja u Parizu. Neko je želeo da se neke pobednice rata osećaju poniženo. No, ponizili su sebe, narod ponosne Srbije poštuje svoje heroje.

Kristina

pre 5 godina

Srbija ima svoje mesto u svetu i veoma se ceni i poštuje zahvaljujući ljudima koji su danas na vlast i vode Srbiju.

Pera

pre 5 godina

Što mi srbi ne prihvatimo realnost koju smo videli? Zašto takvim zemljama dajemo bitne poslove, Aerodrom, Vinča? Uvek smo bili na strani pobednika pa je vreme i da danas to počnemo da radimo

Queen038

pre 5 godina

Drago mi je zbog izvinjenja zbog svih onih koji su u to ime osuli uvrede opet po Vucicu!

Dida

pre 5 godina

Organizacija rasporeda šefova država, na današnjoj ceremoniji u Parizu, nema nikakvog smisla. Ali bez obzira na to, naš predsednik, je uvek iznad svake situacije, dostojanstveno i ponosno je predstavio Srbiju.

Ena

pre 5 godina

To je vasa sramota.Mi imamo Predsednika za primer i znamo gde nam je mesto.

Marko

pre 5 godina

Srbiji ne trebaju izvinjenja, Srbiji trebaju iskreni prijatelji .

Milena

pre 5 godina

Ne postoji opravdanje znali su oni sta rade.Nije to bilo kakav skup vec bitan istorijski dan za sve nas.

Bratislav

pre 5 godina

Pa i treba da se izvini. Sramota da jedna ovako velika drzava napravi sramotnu gresku

Milan

pre 5 godina

Није у реду да се Француска на овај начин односи према Србији и Србима. Да ли је ово провокација или само лоша организација не знам али је јако битно да се не понови. Свакако извињење је јако битно и значајно јер грешке су ту да се исправљају.

Mira

pre 5 godina

Uvideli su gresku i izvinuli se. Nadam se da nece biti takvih propusta u buduće.

Nemanja

pre 5 godina

To je veliki propust bio, ali su uvideli gresku.

Zarko

pre 5 godina

Koliko zrtava je dala Tacijeva drzava u Prvom svetskom ratu?

pedja

pre 5 godina

Sada se svi izvinjavaju,kao da im je neko drugi pravio raspored sedenja a ne oni sami.Predsednik Vucic je i to izdrzao i izdrzace i sve ostalo sto predstoji jer je Srpski narod uz njega.

DANICA

pre 5 godina

Mnogo smo naivni ako mislimo da je sve slucajnost.Prvo zastava pa raspored sedenja..Kada ce vec necim uvrediti kosovare pa da se njima izvinjavaju.

Rade

pre 5 godina

Svaka cast Francuskom ambasadoru sto se u ime svoje zemlje izvinuo Srbiji. Ali vise bi nam prijalo izvinjenje od zanicnih organa Francuske.

Milorad Culibrk

pre 5 godina

Dosta vise licemerja. Od vas sa Zapada smo doziveli svasta. Doziveli smo da jedan okupatorski vojnik na tlu Srbije vredi kao 100 rodoljuba koji brane svoju rodnu grudu. Doziveli smo da nas bombardujete 1941,1945,1995 i opet 1999. Da se oglusite o stradanje Srba u Jasenovcu i diljem srpskih zemalja na podruciju administrativne Hrvatske. Doziveli smo da sa Hrvatima planirate i ucestvujete I jasuci na tenku izvrsite etnicko ciscenje Srba kroz akcije Oluja i Bljesak. Da nam otimate KIM priznavajuci zlotvorima i teroristima pravo na drzavu. Doziveli smo da nas ponizite i urnisete na sudu u Hagu a istovremeno oslobadjate zlotvore iz reda hrvatskog,muslimanskog i siptarskog naroda. I ONDA KAZETE IZVINITE. Ne treba nam vase izvinjenje LICEMERI JEDNI. NE TREBATE SE ISVINJAVATI KADA STE NAM VEC OPALILI SAMAR. I D I T E D O D J A V O L A.

mika

pre 5 godina

ovo je velika sramota Francuske,da jedan Hasim Taci bude u drugom redu iza Putina,Srbija zasluzuje veliko izvinjenje

Ana

pre 5 godina

Bitne su nam posete velikih drzavnika,nista ne znaci ko je gde sedeo. Hvala na izvinjenje ambasadoru.

Juznoprugas

pre 5 godina

Srbija ne bi smela da prihvati ovo kvazi izvinjenje.Ovo je namerno politicki ciljana podmuklost Francuske u dogovoru sa kvazi siptarsko drzavom!Francuska je kumovala ubistvu kralja Aleksandra 1935 u Marseju,na proslavi iskrcavanja u Normandiji pozvana je samo samo predsednica porazene pro ustaske drzave sada ovo ponizavanje Srbije sa ovim siptarskim zlikovcem u drugom redu.Pritom ne pominjanje Srbije u glavnom govoru kao saveznika i drzave koja je dala najvece zrtve u I svetskom ratu.Srbija bi realno trebala da protera Francuskog ambasadora iz Bgd na odredjeno vreme!

verica

pre 5 godina

Znali ste vi i ranije da je greska namerno postavljena!

ruzica

pre 5 godina

nema mesta zaljenju..mi smo pobednici...kazniti organizatore koji su ucinili propust

Nevena

pre 5 godina

Predsednik Vucic je odlicno postupio, svaka cast!

Bojana

pre 5 godina

I treba da nas molite, a mi kao narod cemo razmisliti da li da vam oprostimo ili ne.

milena

pre 5 godina

Za šta izvinite ? Kada bi bili iskreni za mnogo toga bi morali da se izvinjavaju od velikog rata pa do sankcija , bombardovanja i priznanja Kosova. Više ni srbi nisu toliko naivni da njih smatraju prijateljima.

Marko

pre 5 godina

Prvo zastava kriminalne tvorevine pa sada ovo, a sve u objašnjenu protokolarne grešeke!?? Jeste, a mi se svi kopčamo na leđa!!!

Saki

pre 5 godina

Dakle ovo se ambasador izvinuo u svoje ime i nema pojma šta se zaista desilo i ko je i zašto napravio raspored da poraženi agresor ima počasno mesto, da nepostojeće države imaju počasno mesto, a oni koji su proporcionalno izgubili najviše žrtava skrajnuti na marginu. Ne ne prihvatam izvinjenje nebitnog čoveka.

SS

pre 5 godina

I Srpski narod je više puta bio šokiran vašim potezima.Nemojte se više šokirati zbog Srba molim vas.Pljujte nas pa se izvinjavajte,nego predsedniče srpskog roda i poroda,pokaži već jednom zube prevarantima,huškačima iz EU i Balkana,ako želiš opstanak nacije.Dosta je narodu gaženja,ponižavanja i iseljavanja sa drevnih ognjišta svojih,na prostorima bivše Juge.

goran

pre 5 godina

Jesmo li se mogli nadati tome jesmo,a zar nije lepse za nas narod da se taj datum proslavio u Srbiji pa mismo najvise dali kaki francuzi .

Nina

pre 5 godina

Protokol je nesto sto je najmanje bitno od svih ostalih reci , dela i dijaloga .

Marcco

pre 5 godina

Rezultati I svetskog rata na Balkanu, u kojem je izginula trećina stanovništva, 62 odsto muške populacije, i to 62% vojno sposobne, mlade populacije, su anulirani u korist tadašnjih gubitnika rata a na štetu Srbije, devedesetih godina. I sve to uz veoma snažnu posvečenost, medijsku i političku i finansijsku pomoč tadašnjim gubitnicima, od strane i te Francuske, da ne pominjem Englesku. Ovo pričam da se slučajno ne ponovi opet da ginemo za tuđe interese i "prijatelje" koji te prodaju na prvoj krivini i to za neke trećerazredne i petorazredne interese.

veliborZvornik

pre 5 godina

Opusteno francuzi.Ne moze nas niko obrukati koliko mozemo sami sebe svojim prisustvom.Kada ste postavili zastavu Kosova mogli smo naslutiti sta nas dalje ceka !!!

Vlado

pre 5 godina

Aha, sada greška protokola, pre deset gopdina greška oko priznavanja a pre dvadeset, greška jer su bombe same padale?! "Ko je vas poznavao, ni pakao mu neće teško pasti"!

Milovan

pre 5 godina

Nažalost nije u pitanje nespretnost. Zastava kosova je istaknuta pre početka proslave znalo se i da će tači prisustvovati proslavi sve se moglo sprečiti da ne dođe do skandala nažalost naši prijatelji Francuzi su nam okrenuli leđa za šaku dolara koje su dobili od pacolija. Opravdanje da se mesto na ceremoniji određivalo po abecednom redu ne pije vodu Austrija se nije nalazila u prvim redu.

Narod na potezu

pre 5 godina

Hoće li se sada naći neko da organizuje masovno okupljanje Beograđana i građana iz cele Srbije da dočekamo Makrona onako kao to današnja Francuska zaslužuje!? Neka predsednik Vučić vrši svoju dužnost dostojanstveno i ponosno, a mi građani treba da odgovorima na uvredu. Ne mogu da verujem da će mo ostati toliko inertni i dopustiti da ovo prođe mimo nas i da nas ne dotakne.Pa Albanci i Hrvati se masovno okupe za banalne sitnice a mi da ostanemo gluvi i slepi na neverovatno i neoprostivo skrnavljenje grobova ratnika i zabijanje kolca u oči celom narodu!? Ako neće nijedna organizacija to da učini, dajte da mi preko društvenih mreža svakodnevno pozivama narod da izađe na ulice Beograda. Samo narod Srbije može i treba da poruči Francuskoj državi i narodu da su se narugali našim ogromnim žrtvama iskazali strašnu i neoprostivu nepravdu i uvredu državi Srbiji i srpskom narodu.

Dara

pre 5 godina

Potvrđeno da je Tači vršio lažne objave vezano za raspored.

mita

pre 5 godina

Lepo što se ambasador Francuske izvinio našem predsedniku i celom srpskom narodu!

VIVIJEN

pre 5 godina

Francuska je pokazala svoju veličinu ovim izvinjenjem.

Ananije

pre 5 godina

Svet je video ono što je Francuska htela da se vidi na ceremoniji u Parizu.Pravo izvinjenje bi jedino bilo,da se ogradi od bruke u organizaciji , je da imenuje "nekog" ko je za to kriv,ako to ne urade znači da je sve bilo unapred smišljeno a to je ponižavanje Srbije.Ako nije važno ko gde stoji što nisu Trampa stavili u zadnji red,on je visok i dobro bi se video.

vuka

pre 5 godina

Potpuno se slazem sa vasim komentarom.Zasto nije smenjen sef protokola??? Na tom nivou nema greske u protokolu.Raspored sedenja se proverava mnogo puta pre pocetka ceremonije.Sve je uradjeno namerno i ja mislim da je dobro placeno ....ili...mozda se mi samo zavaravamo da nas Evropa upste smatra zivima,mozda smo odavno otpisani,mozda smo vec Nebeski narod a da to neznamo.

Tamara

pre 5 godina

Jos jedan test koji je nas predsednik prosao! Mozemo to i tako da nazovemo. Neko drugi bi na njegovom mestu napravio skandal, i tako ugrozio ugled Srbije. Ali on je to podneo dostojanstveno, jer je , bez obzira na sve , svestan velicine onoga sto predstavlja, a to niko ne moze da promeni! Ponosni su gradjani Srbije na njega!

Taja

pre 5 godina

Ok, ambasador je uvideo gresku ali da li je Makron? Ne znam, nemamo mi nista od tog izvinjenja ali dobro. Idemo dalje, bilo i proslo.

Branko

pre 5 godina

Kad razbijes tanjir neces ga popraviti ako mu kazes izvini, vec s time sto ces se potruditi da popravis ono sto si razbio.

Majda

pre 5 godina

Bar neko od njih ima obraza da kaže izvinite.

Deda Nole

pre 5 godina

Sta je sa nasim ambasadorom u Parizu,on je morao znati sta se sve priprema i morao je da reaguje diplomatskim kanalima u ministarstvu inostranih poslova Francuske,da sam na njegovom mestu trazio bih da me vrate za Beograd jer zemlja domacin nije uvazila njegove sugestije kojih najverovatnije nije ni bilo.hvala ambasadoru Mondoloniju na iskrenosti mada to po meni sad ne pije vodu jer je napravljen skandal,nije to bila pozorisna predstava vec odavanje poste stradalim u I ratu i zna se ko je bio ko cemu sva ta demagoska objasnjenja ???

Jana

pre 5 godina

Greske se desavaju. Lepo od vas sto ste uputili izvinjenje,Srbija je to svakako zasluzila.

minja

pre 5 godina

Izvinjene u pravom trenutku i na pravom mestu.

Anja

pre 5 godina

Da je bilo propusta i to ogromnih jeste ali je izvinjenje bilo iskreno i hvala ambasadoru na iskrenosti.

Aki

pre 5 godina

Izvinjenje je nešto, najmanje, što očekujemo od francuza

SE

pre 5 godina

Perfidna igra Francura i izvinjenje za načinjenu štetu i to baš na važan dan koji se neće više vratiti. To je čin ruganju našim žrtvama u prvom svetskom ratu. Francuzi napolje iz SRBIJE.

mita

pre 5 godina

Srpsko francuske veze su zauvek nerskidive i neunistive…

Danilo

pre 5 godina

Daće Bog da za svog života vidim kraj licemernom Zapadu.

Sanja

pre 5 godina

Lepo je od strane ambasadora francuskog što se izvinijo srpskom narodu pre svega.

Ančica

pre 5 godina

Sramna odluka Francuza oko rasporeda sedenja.

AleksMache

pre 5 godina

Propusti se dešavaju, ljudski je izviniti se!

Oliva

pre 5 godina

Jako kulturan gest od strane ambasade Francuske za učinjeni propust prema Srbiji i srpskom predsedniku.

Aca90

pre 5 godina

Posle onako sramne odluke juce u Parizu, ovo je najmanje sto je Francuska mogla da uradi. Srbija ce postovati ovo izvinjenje.

Tina

pre 5 godina

Bas lepo o0d precednika Francuske i treba da se izvini.

Viktorija Vikica

pre 5 godina

Velicina coveka jeste u prihvatanju izvinjenja. Ovo se i ocekivalo.

Vlajko

pre 5 godina

Dobro sročeno izvinjenje,ali treba da dođe od Makrona.

JokA

pre 5 godina

Dobro je da su brzo uvideli sta su uradili i koliko se ogresili sa nama.

Eleena

pre 5 godina

Lepo što se ambasador Francuske izvinio našem predsedniku

Ognjen

pre 5 godina

Francuska bi se pokazala jos vecim prijateljem, kada bi povukla priznanje " fake Kosovo " .

Marijana

pre 5 godina

Lepo od ambasadora Francuske što se izvinuo našem predsedniku i celom srpskom narodu.

zana

pre 5 godina

Primili smo izvinjenje, ali nije bilo u redu sa njivove strane.Srbija sve pamti.

nikola

pre 5 godina

Све је Француска заборавила...све...

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija