• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: pink.rs

19.11.2018

10:27

(VIDEO) MINISTAR LJAJIĆ POTVRDIO: Srbija i BiH neće učestvovati na sastancima CEFTA - to je naš politički odgovor na prištinske mere!

Politika

(VIDEO) MINISTAR LJAJIĆ POTVRDIO: Srbija i BiH neće učestvovati na sastancima CEFTA - to je naš politički odgovor na prištinske mere!

Podeli vest

Ministar ističe da je cilj da se mere uvedene od strane privremenih institucija u Prištini ukinu, pa će, s tim u vezi, ove nedelje imati sastanak sa sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem u Sarajevu, na kojem će utvrditi niz zajedničkih aktivnosti koje će dve države preduzeti u cilju ukidanja sporne takse

Govoreći o kršenju Cefta sporazuma, ministar trgovine turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da se, za sve vreme postojanja istog, nikada nije desilo da se on na brutalan način krši uvođenjem mera prema drugim partnerima.

- Po prvi put imamo sve reakcije - od EU do Vašingtona, ambasadora... Svi su rekli da je potez Prištine nedvosmisleno kršenje Cefta sporazuma. Ova odluka je politički motivisana, što Albanci nisu krili, a pretpostavljam da je BiH kolateralna šteta - rekao je Ljajić za "Novo jutro".

KONTRAMERE! Srbija i BiH ne idu u Prištinu na sastanak CEFTA!

On ocenjuje da je jedini način da se izdejstvuje promena ove odluke preko politike. Srbija i BiH, zato, neće učestvovati na sastancima Cefta u Prištini 20. i 21. novembra, kao ni na ministarskom sastanku u okviru Cefta nedelje, koji će takođe biti održan u Prištini 3. decembra. 

- To je naš gest i isključivo je političkog karaktera, a sa ciljem da se odluka Prištine promeni - kaže Ljajić.

Dodaje da nije slučajno što je ova odluka doneta i stupila na snagu dan pre sastanka Tačija i Vučića u Briselu. Zato je sigurno da prištinska mera ima i tu vrstu političke pozadine, odnosno borbe između dve političke opcije na KiM.

- Uvek je popularno napadati Srbiju jer to donosi političke poene. Vidimo da se na društvenim mrežama vodi kampanja protiv proizvoda iz Srbije, da se pojedini tržni centri hvale kako nemaju nijedan proizvod poreklom iz Srbije... Ovo ne vodi nikuda i štetu će trpeti najviše potrošači - objašnjava Ljajić za Pink.

Foto: YouTube printscreen

Cefta, kaže, ne može da kazni Prištinu, a sistem koji ima je neučinkovit.

- Ako bismo i zakazali sastanak Cefta na kojem bi se glasalo o ukidanju ove odluke, protiv nje bi moralo da glasa i Kosovo. Dakle, Kosovo bi moralo da glasa protiv sebe. Jedina koja može da promeni ovu odluku je EU koja je proklamovala kroz Berlinski proces stvaranje zajedničkog ekonosmkog prostora. Sa merama Prištine, ovaj cilj je besmislen - kaže Ljajić za "Novo jutro".

SRAMNA PONUDA ZAPADA! Evo zašto je VUČIĆ ODBIO predlog licemernog aranžamana koji je poslala Evropa!

Kaže da ne vidi da se dijalog o bilo čemu može voditi dok Priština na ovaj način demonstrita moć i silu.

- Znaju da oni nemaju šta da izvoze, te znaju i da im ne možemo uvesti kontramere. Ovo vodi u nestabilnost i može imati dugoročne ekonomske posledice. Dalje, ovo može biti okidač za druge mere - kaže ministar.

Sa BiH će biti pokušano stvaranje mini-fronta kako bismo se zajedno obraćali evropskim zvaničnicima i institucijama u cilju ukidanja odluke Prištine, kaže Ljajić.

Kompletan razgovor sa resornim ministrom pogledajte u nastavku:

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija