• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.11.2018

18:26 >> 18:27

SRPSKA PORUKA EU I SAD: PRIŠTINI JE VREME ISTEKLO - Zapad više nije u poziciji da nameće rešenja, sada se pita i Srbija!

Politika

SRPSKA PORUKA EU I SAD: PRIŠTINI JE VREME ISTEKLO - Zapad više nije u poziciji da nameće rešenja, sada se pita i Srbija!

Podeli vest

Ostavke četvorice predsednika opština na severu Kosova i Metohije politički su čin kojim Srbija poručuje Briselu i Vašingtonu da više ne može da toleriše poteze kosovskih vlasti i da nema strpljenja da čeka da Priština ispuni obaveze iz Briselskog sporazuma, ocenjuje bivši ambasador Zoran Milivojević

On, takođe, navodi da je reč o moralnom činu političkih predstavnika Srba na KiM svesnih da ne mogu da pomognu svom narodu u trenutnim okolnostima, ali i pokušaju Srbije da "vrati stvari na svoje mesto", odnosno u Brisel.

Milivojević kaže da Zapad više nije u poziciji da nameće rešenja, te da je potpuno jasno da se bez Srbije ne može postići dogovor i da Srbija ne želi da prihvati ucenjivačke, maksimalističke zahteve Prištine. 

- Ako su namere Zapada da se pronađe rešenje iskrene, onda stvari treba vratiti na međunarodno pravo i početi od onoga šta je problem, a to je status KiM koji je pod protektoratom UN - rekao je Milivojević.

ŠIPTARI NAČISTO PUKLI! PLAŠE SE PODELE KOSOVA?! Haradinaj neće da povuče takse, TAČIJA OPTUŽUJU ZA DIL SA SRBIMA!

 

U tom kontekstu ukazao je na izjavu komandata KFOR-a, Salvatorea Koučija, koji je ponovio da je KFOR prisutan na KiM u skladu sa rezolucijom 1244 i naveo da između Srbije i Kosova ne postoji granica već administrativna linija.

- To je zanimljiva izjava komandata KFOR-a, koja pokazuje da na Zapadu na KiM gleda kao na teritoriju pod protektoratom UN i da je to status  koji je za sada zvaničan - napominje Milivojević.

Smatra da se situacija na KiM radikalizuje jer, kako kaže, projekat nezavisnog Kosova nije zaživeo, pa Priština nakon glasanja o prijemu u Interpol u Dubaiju, pokušava da pritiscima iznudi priznanje od Srbije. 

- Sve ovo je sinhronizovano. Haradinaj ne radi sam, u pitanju je zajednički poduhvat da se dodatnim pritiscima, iscrpljivanjem srpskog naroda i izazivanjem tenzija Srbija natera na nove ustupke u pravcu priznavanja nezavisnosti Kosova, kao i da se izazove reakcija zbog koje bi Srbija bila označena kao krivac za novonastalu situaciju - ocenjuje Milivojević.

OPŠTINE PO KOSOVSKOM SISTEMU VIŠE NE POSTOJE! Gurešić potvrdio: OSTAVKE PODNELI SVI GRADONAČELNICI sa severa KIM!

Ukazuje da se u zahtevu američkog državnog sekretara Majka Pompea da Priština se ukine takse na uvoz srpske robe, spominje podrška SAD nastavku dijaloga Beograda i Prištine, uz uvažavanje interesa obe strane.

Takođe, primećuje i da svojom izjavom Pompeo potvrđuje podršku SAD kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, dok kosovski premijer Ramuš Haradinaj, kako kaže, radikalizuje situaciju zarad svojih političkih interesa. 

Na konstataciju da je Haradinajev savetnik Avni Arifi uzvratio Pompeu da Priština neće ukinuti nametnute mere Srbiji, te da je neuobičajeno da kosovske vlasti odbijaju zahteve SAD, Milivojević je kazao da među albanskim političarima postoje velike razlike i da se sada postavlja pitanje ko odlučuje u Prištini - Tači, Haradinaj ili neko treći...

ŠIPTARI UDARILI NA TRAMPA! SAD traže od Haradinaja i Tačija da ukinu sumanute takse protiv Srbije, a oni se kurče!

Ipak, uveren je da SAD neće odustati od svog stava zbog izjave Arifija i da će nastaviti da podržavaju Hašima Tačija.

- Očekujem da će SAD postupiti u skladu sa svojim interesima i da će se prikloniti onome što bi omogućilo nastavak dijaloga. Sve drugo je rizik od dodatne radikalizacije, ugrožavanja mira i stabilnosti u regionu i prekida svake vrste dijaloga - kaže Milivojević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mašnica

pre 5 godina

Srbija je oduvek trebala da bude ravnopravna sa Pristinom.

Ziko pop

pre 5 godina

Srbija je drzava a Kosovo i Metohija je pokrajina u Srbiji,znaci ne mogu biti ravnopravne,tu se zna ko je stariji.Srbija je 95% iz sopstvenih sredstava i medjunarodnih kredita gradila Kosovo, vratila ili jos vraca te kredite,kako onda mogu biti ravnopravni

mimi

pre 5 godina

Zapad više nije u poziciji da nameće rešenja, te da je potpuno jasno da se bez Srbije ne može postići dogovor i da Srbija ne želi da prihvati ucenjivačke, maksimalističke zahteve Prištine.

Gordana

pre 5 godina

Ne prihvatamo ucene Prištine i ne nasedamo na provokacije.

Tiosav

pre 5 godina

Stvarno DOSTA JE ovih provokacija i ako neko u svetu ovo želi da reši poslednji je trenutak da se preduzmu odgovarajući koraci.

Ivanka

pre 5 godina

Naravno, za svoju teritoriju se Srbija najvise pita.

EVA

pre 5 godina

Pritisci sve jači na Srbiju da prizna nezavisnost KiM.

Jelena

pre 5 godina

Dosta je bilo provokacija i nametanja rešenja Srbiji. Ovim taksama Priština daje do znanja da nije ni za kakav dogovor niti dijalog. U ovim uslovima Srbija mora da traži najbolje za sebe i da gleda sebe i svoj interes i interes za bolji život našeg naroda na Kosovu.

Gavrilo Princip

pre 5 godina

Politika koja je imala manifest da Albanci dobiju sve a Srbi ništa na KiM,doživela je fijasko.

Borko

pre 5 godina

SAD će tek da uvidi sa kakvim zlom ima posla. Oteli su se kontroli, osilili, misle da mogu sve.

dimigrom

pre 5 godina

Ako EU i SAD ne mogu naci normalno i neucenjivacko resenje za KIM onda to Srbija moze resavati i bez nih.

Goca

pre 5 godina

Ne dozvolimo da pokleknemo pred ucenama. Bilo je i tezih dana. Mi smo rekli stop, sada je na drugima da se povuku.

Marina

pre 5 godina

Sve smo postigli rečima, bez ucena! Treba da se zna je Kosovo naše i da će tako i ostati! Preci su nam to ostavili u amanet!

Galeb

pre 5 godina

Ovo je jasna poruka Srbije da zapad mora obuzdati svoje sticenike.

Anastasija

pre 5 godina

Srbija i treba da se pita i srpski narod,dosta vise ovih Haradinovih

Makita

pre 5 godina

Samo uskacu sami sebi u stomak i prave goru situaciju i za sebe i za jadni srpski narod na teritoriji KIM.

vojkan

pre 5 godina

Samo je Srbija i trebala da se pita..Kosovo je Srbija!

Ketty

pre 5 godina

Srbi su civilizovan narod i svoje političko neslaganje će izneti na demokratski način

Kristina

pre 5 godina

Tako je trenalo da bude oduvek ali nije bilo ni priblizno.

karlo

pre 5 godina

Srbija mora da reaguje brzo jer je srpski narod na Kosovu svakim danom izlozen opasnosti a to necemo dozvoliti.

Jovicam

pre 5 godina

EU se jasno oglasila, dobro su informacijski snabdeveni sad očekujemo lagani rasplet situacije.

Nk

pre 5 godina

Da vidimo da li ce EU da preduzme nesto inace Srbija povlaci svoje poteze

Smrad

pre 5 godina

Srbija se tu pita samo kakvu će mašnu da stavi kad bude predala Kosovo na tacni.

john

pre 5 godina

imali su 18 god i sta,,unakazili su kosovo ekoomski i u svakom drugom smislu,,i amerika i eu su videli dasu siptari nesposobni i da jos zive u srednjem veku,,ovo su im zadnji trzaji ,,a albanija je odma druga naredu sve cemo naplatiti ,,skadar ,,sve do kukesa ono sto im austrougarska silom dala ,,

Dobi

pre 5 godina

Ko kaze da ce Amerika da pita i udovolji bilo sta po pitanju Kosova Srbiji, taj je u velikoj zabludi, da smo imali drugacijeg predsednika koji nije sve aminovao,mozda bi oni sad imali drugaciji stav,ovako tesko da ce se nesto promeniti.Da je polupismen covek od 2000-te godine bio na mesto ovih umisljenih pametnjakovica, mnogo bi vise postigao.Debakl koji je Vucic doziveo nije zapamcen ni u jednoj drzavi.

ana

pre 5 godina

Zapad više nije u poziciji da nameće rešenja, te da je potpuno jasno da se bez Srbije ne može postići dogovor

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad!
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad!

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija