• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: sputniknews.com

15.12.2018

10:49

RUSKI VOJNI ANALITIČARI: Američko Kosovo je BEDNA PROVOKACIJA, POKVAREN ZUB u telu bivše Jugoslavije!

Politika

RUSKI VOJNI ANALITIČARI: Američko Kosovo je BEDNA PROVOKACIJA, POKVAREN ZUB u telu bivše Jugoslavije!

Podeli vest

Albanci u različitim državama regiona rade ili na formiranju novih vojnih struktura ili na većem prisustvu u postojećim. Imajući u vidu da se Kosovo graniči sa severom Makedonije, gde živi mnogo Albanaca, stvaranje kosovske vojske može da dovede do promene postojeće situacije.

Pavel Kandelj, naučni saradnik i stručnjak za etničke konflikte Evropskog instituta u okviru Ruske akademije nauka, u izjavi Stoltenberga, ali i reakciji Brisela vidi da Zapad zapravo nije potpuno spreman za ovaj korak.

- U vojnom pogledu, u ovom trenutku i u bliskoj budućnosti ovo ništa ne znači. Za stvaranje prave armije je potrebno vreme i ogromna sredstva, a to naravno ne zavisi od Prištine, već od SAD i NATO-a. Dakle, ako finansijeri to budu hteli, prava vojska će biti formirana, prema proračunima NATO-a, tek za deset godina. Ali ako ne budu hteli, a prema izjavama Stoltenberga i porukama koje stižu iz Brisela, deluje da nemaju ozbiljne namere sa tom vojskom, onda je osnivanje ove armije samo zarad dizanja prašine i zatezanja situacije u regionu - ističe Kandelj.

NAČELNIK GENERALŠTABA MOJSILOVIĆ PORUČIO: Vojska Srbije može da odgovori svim izazovima, GRAĐANI NE TREBA DA BRINU ZA BEZBEDNOST!

Sagovornik Sputnjika objašnjava da ako govorimo o formiranju vojske takozvanog Kosova, sa čim se kategorički ne slaže Srbija, kao ni srpsko stanovništvo na Kosovu, onda to znači da je dijalog Beograda i Prištine, na čemu su beskrajno insistirali Brisel i Vašington, ovim potezom stavljen na debeli led.

(FOTO) PREDSEDNIK VUČIĆ PORUČIO SPECIJALCIMA: NEĆEMO DOZVOLITI GAŽENJE SRBIJE!

Aleksandar Pivovarenko, naučni saradnik Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka smatra da bi odluku o formiranju vojske Kosova trebalo posmatrati u kontekstu čitavog albanskog pokreta u regionu.

Foto: Tanjug

- Čini mi se da se formiranje vojske Kosova može staviti u istu ravan sa događajima u Makedoniji u kojoj su se početkom godine desile značajne zakonske reforme, odnosno bila je usvojena Tiranska platforma, koja osim svega ostalog povećava prisustvo Albanaca u oružanim snagama Makedonije. Drugim rečima, ako pogledamo čitav region, vidimo da upravo Albanci sada u različitim državama rade ili na formiranju novih vojnih struktura ili na većem prisustvu u postojećim. Imajući u vidu da se Kosovo graniči sa severom Makedonije, gde živi mnogo Albanaca, stvaranje vojske Kosova može da dovede do promene postojeće situacije u Makedoniji. Osim svega navedenog, ovo je takođe neprijateljski korak prema Srbiji, što će svakako pogoršati situaciju - ističe sagovornik Sputnjika.

(VIDEO) PREDSEDNIK VUČIĆ: Srbija traži hitnu sednicu SB UN, PRIŠTINA ĆE MORATI DA POVUČE SVE ODLUKE DA BISMO NASTAVILI DIJALOG!

Pivovarenko dodaje da se Moskva orijentiše prema koracima Beograda, stoga Rusija ne može da reaguje agresivnije ili da generalno bude odlučnija nego što to je samo srpsko rukovodstvo. U principu, kaže naš sagovornik, Moskva podržava Beograd i sada je sve na srpskom rukovodstvu i njegovom pristupu (ne)priznavanja Kosova.

Međutim, vojni analitičar Viktor Baranec u izjavi za Sputnjik ističe zabrinutost i smatra da SAD i NATO od Kosova žele da naprave potencijalno bojno polje.

ČEPURIN KOD VUČIĆA: Ambasador Rusije doneo "poruku Moskve", OSUĐUJEMO FORMIRANJE "VOJSKE KOSOVA"!

- Znate, mislim da je ovo američko Kosovo pokvaren zub u telu bivše Jugoslavije. Mislim da Kosovo može ponovo postati epicentar, moram to nažalost reći - rata. Nikada se tamo situacija neće smiriti sama od sebe. Takvo bure baruta ne leči vreme - zabrinut je Baranec.

Naš sagovornik dodaje i da Amerika ne samo da sve dublja pušta korenje u Evropi, već i vrbuje nove države koje su nastale uz najgrublje kršenje međunarodnog prava.

- Licemerno je što istovremeno SAD upiru prstom u Rusiju kada se radi o Krimu. Setite se, predsednik Putin je lepo rekao povodom presedana sa Kosovom: 'Kada nas optužuju da smo okupirali Krim, mi odgovorimo da smo prethodno održali referendum, za razliku od Kosova' - zaključuje vojni analitičar.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
anatodorovic

pre 5 godina

Nesmemo nikako nasesti na njihove provokacije i pretnje .

Trajko

pre 5 godina

Amerika gaji karijes na Kosovu ali kao i svaki karijes ili ce biti lecen ili na kraju odstranjen.

Mima

pre 5 godina

Na bednu provokaciju Siptara se mora odgovoriti adekvatno.

dada

pre 5 godina

Bas tako. Podrska amerike albanskoj strani u svemu ovome nije manjkala.

zivan

pre 5 godina

Svet gleda i nista ne preduzima, boje se Amerike

Nadica

pre 5 godina

Bas lepo receno , vrlo slikovito i istinito poredjenje .

minja03

pre 5 godina

Amerika i njeno čedo predstavljaju dalju nestabilnost u celom regionu.

bojan

pre 5 godina

Rok za resavanje kosova je sve blizi.Ako se enispostuje,Srbija se nemoze vise sklanjati,onda sledi veliki poraz i SAD i Pristine.Koji ce uzdrmati region.Yato dok je prilika da se razgovorom resi neka je iskoriste.Strpljenej Srbije istice polako.

Goran

pre 5 godina

Neverovatno mi je da se i dalje forsira Rusija kao neki zastitnicki faktor za srbiju kada nisu uradili ama bas nista da sprece ovo sto se desilo. Da im je bilo u interesu sigurno je da bi mogli da urade sta gid da pozele. Kosovo je otislo odavno, decenijama u nazad. Ovo sada je realizacija toga. Naravno da nece biti oluje ali to ne znaci da ce narod dole opstati. Postoje i drugi nacini da se tako nesto ostvari. To se upravo i desava

Mishel

pre 5 godina

I Siptarska bedna provokacija, ce pasti! Podrska Srbiji!

Kole

pre 5 godina

Podrška Rusije u ovako značajnim trenucima je od velikog značaja.

Verica

pre 5 godina

Blizi se vreme da makedoncima mecka albanska kucana vrata.

Darko

pre 5 godina

Zašto samo zub? Pokvareno sve što se može u telu pokvariti!

Aleksa

pre 5 godina

Naravno da je kancer Evrope... samo da ne bude kasno i bolno otreznejnje Brisela

tigar

pre 5 godina

Formirajte vojsku Sever Kosova,da vidite kuknjavu!

Boza

pre 5 godina

Pa nek nam rusija da sredstvo ptotiv pokvarenog zuba

Adriana

pre 5 godina

Nadamo se da ce nas iskreni prjatelj i saveznik gospodin Vladimr Putin, stati u z Srpski narod. Zapad se nece usuditi u otvoreni konflikt sa Srbijom ako imamo podrsku Rusije.

Slavko

pre 5 godina

Realnost je da se velika Albanija radi, i da, ukoliko budu izazvane - postoji potencijal za sukobom na Kosovu i u Makedoniji.

Icardi

pre 5 godina

Provokacija koja ima za cilj destabilizaciju regiona

Sara

pre 5 godina

Šiptari imaju podršku svojih zapadnih partnera, kojima mir na Balkanu nije interes. Ali Srbiji jeste, i Srbija će čuvati isti i uvek zaštiti svoj narod.

mara

pre 5 godina

Nego sta. Amerika isto kao i Pristina samo provocira.

Nikola

pre 5 godina

PROVOKACIJA,SAMO DA UPLAŠE NAŠ NAROD...UŽAS

Saki

pre 5 godina

Ovo Kosovo je najveća laž koji su Šiptari i neke sile servirali svetu.

Boki

pre 5 godina

Svaka cast svaka ti je na mestu izgovorena rec.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija