• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/NIN

03.01.2019

10:05

TIMOTI LES: Republika Srpska će se odvojiti od Bosne - Srbi su s razlogom ekstremno nezadovoljni!

Politika

TIMOTI LES: Republika Srpska će se odvojiti od Bosne - Srbi su s razlogom ekstremno nezadovoljni!

Podeli vest

Srbi su ekstremno nezadovoljni zajedničkim životom u Bosni i Hercegovini, osećaju da im je bezbednost ugrožena pod politikom Sarajeva i duboko su povređeni nametnutim odlukama, naročito tokom uprave Pedija Ešdauna, koja ih je dodatno odvojila od BiH, kaže Timoti Les, britanski diplomata, direktor tink-tenka Nova Evropa za procene političkih rizika i istraživač na Geopolitičkom forumu Univerziteta u Kembridžu

 
- Svakako smatram da će se Republika Srpska konačno odvojiti od Bosne i Hercegovine. Razlozi za to su dvostruki. Jedan je što su Srbi ekstremno nezadovoljni zajedničkim životom, osećaju da im je bezbednost ugrožena pod politikom Sarajeva i duboko su povređeni nametnutim odlukama, naročito tokom uprave Pedija Ešdauna, koja ih je dodatno odvojila od BiH - kaže Les za nedeljnik NIN.

Drugi razlog, tvrdi Les, zbog koga će se odvajanje i dogoditi je promena međunarodnog okruženja.

- Poslednjih dvadeset godina Zapad je imao nadmoć nad Bosnom i držao sve opcije zatvorenim, što znači da čak i ako su bosanski Srbi želeli da se distanciraju od Sarajeva, to im nije bilo dozvoljeno. Danas se Evropska unija suočava sa propadanjem i minimalnim uticajem koji ima u Bosni zbog činjenice da ne planira proširenje. Interesovanje SAD za Balkan danas pada. To stvara situaciju u kojoj bosanski Srbi imaju priliku da poguraju svoju ideju odvajanja - ističe britanski diplomata.

Prema njegovim rečima, donedavno EU je bila regionalni policajac, koji je tu odgovornost u poslednjoj deceniji preuzeo od SAD.

- Način na koji EU primoravala na realizaciju određenih politika tekao je s izgovorom sticanja članstva. Drugim rečima, EU je ovom regionu ponudila šansu da se pridruži toj organizaciji ako sahrani nacionalne frustracije. U nekom smislu je to čak i ostvareno. Predsednik Aleksandar Vučić radi na postizanju kompromisa sa Prištinom, umiruje bosanske Srbe, najviše zato što želi članstvo u EU . Međutim, ova faza istorije je sada gotova. EU je u stanju nepovratnog pada, pa je ponuda o članstvu povučena. EU ima malo da ponudi ovom regionu osim novca, pa samim tim nema ni autoritet - poručio je Timoti Les.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija