• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srbijadanas/Informer

11.01.2019

20:41 >> 20:44

(VIDEO) RAT TAČIJA I HARADINAJA DOSTIGAO VRHUNAC, SRBIJA U NIKAD BOLJOJ POZICIJI: Raskol među Albancima zbog Kosmeta!

Politika

(VIDEO) RAT TAČIJA I HARADINAJA DOSTIGAO VRHUNAC, SRBIJA U NIKAD BOLJOJ POZICIJI: Raskol među Albancima zbog Kosmeta!

Podeli vest

Odbijanje albanskog predsednika Iljira Mete da potvrdi imenovanje novog ministra spoljnih poslova Genta Čakaja, izazvalo je ozbiljan politički potres u Albaniji, ali i u Prištini

Političari sa Kosova sa pažnjom posmatraju sukob u vrhu albanske vlasti, posebno zbog činjenice da je Albanija jedan od glavnih pokrovitelja kosovske nezavisnosti.

Albanski premijer Edi Rama uputio je seriju oštrih poruka protivnicima imenovanja Genta Čakaja za ministra spoljnih poslova, navodeći da je odluka predsednika Iljira Mete da odbije njegovog kandidata "protivustavna i sramna". Zanimljivo je da se Čekaj u središtu kontoverzi našao zbog podrške tzv. kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju oko ideje o razgraničenju i rešavanju kosovskog pitanja. Inače, Meta je odluku odbrazložio činjenicom da tridesetogodišnji Čakaj nema dovoljno iskustva za tako složen posao, te da zastupa stav o tzv. kosovskimgranicama koji je u suprotnosti sa politikom Tirane.

- Ovakav stav Čakaja je destruktivan i opasan - naveo je Meta.

Međutim, Rama, koji je predložio Čekaja na mesto ministra, izjavio je su argumenti albanskog predsednika za neimenovanje novog ministra skandalozni i da se „izvinjava (tzv.) Kosovu zbog ove sramote".

AMERIČKA DUBOKA DRŽAVA U PARANOJI, VUČIĆ I PUTIN IM NE DAJU MIRA! Košmari zbog Velike Srbije i Velike Rusije!

Bivša šefica prištinskog tima za pregovore u Briselu Edita Tahiri snažno je podržala stav Iljira Mete, navodeći da je potez albanskog predsednika "vizionarski" i "u službi očuvanja granica", na šta je Rama oštro reagovao:

- Čak se i Edita Tahiri pridružila kukavicama - odgovorio je Rama.

Poslednja dešavanja jasno pokazuju da postoji opšte neslaganje među Albancima kako u Albaniji tako i u Prištini. Sukob albanskog premijera i predsednika nije ništa novo, ali povod koji je doveo do njega jeste. Slična situacija desila se u novembru prošle godine kada se Meta nije slagao sa imenovanjem novog ministra unutrašnjih poslova Sandera Lešija. Problem je prevaziđen, ali su netrpeljivosti postajale sve veće, što je eskaliralo novim sukobom. Ovoga puta razlog je pristup rešavanju kosovskog pitanja.

Jasno je da Edi Rama indirektno podržava Hašima Tačija i njegov pristup rešavanju problema Beograda i Prištine, dok je Iljir Meta više naklonjeniji Ramušu Haradinaju i njegovom tvrđem i radikalnijem pristupu, bar sudeći po poslednjim reakcijama.

Da postoji netrpeljivost i neslaganje između Rame i Haradinaja videlo se 2017. godine kada je Haradinaj otkazao prisustvo na ceremoniji povodom Dana nezavisnosti Albanije, dok je Tači prisustovao.

U prilog tome govori i sukob koji su, krajem novembra prošle godine, imali Rama i Haradinaj oko „korekcije granica".

Rama je tada sa emocijama u glasu, rekao da je magarac svako ko kaže da je Hašim Tači izdajnik, dok je Haradinaj poručio da "niko neće taći nijedan metar (tzv.) kosovske zemlje".

- Šta mislite, nije u redu da bilo ko dobije metar tzv. kosovske zemlje bez obzira na to da li je Albanac, da li je Ramuš, Edi ili Hašim Tači. To je ozbiljno pogrešno. Ovo je zemlja Albanaca formirana krvlju, 17. februara, i svi to moraju znati. U ovim granicama nas prepoznaju Albanija i Amerika - rekao je tada Haradinaj komentarišući Raminu poruku da je magarac svako ko Tačija naziva izdajnikom.

U Prištini se već duže vreme govori o sukobu između predsednika i premijera privremenih institucija oko rešenja kosovskog pitanja i mogućeg "razgraničenja".

Tači je još u septembru počeo da zastupa ideju o teritorijalnom razgraničenju ili korekciji granice navodeći da je to jedini način da se okonča sukob između Beograda i Prištine.

- Ako sada izgubimo ovu priliku i budemo čekali izbore EU u maju naredne godine postoji opasnost od propasti agende EU. Priština će zaostati u procesu pristupanja EU i NATO, pa mi sada težimo da racionalizujemo taj proces sa Srbijom - rekao je Tači.

Istog dana oglasio se Haradinaj rekavši da su ovlašćenja tzv. kosovskog predsednika jasna i da teritorije i granice tzv. Kosova nisu u njegovoj nadležnosti, ušavši tako u otvoreni sukob saTačijem.

DODIK: UZVRATIĆEMO HRVATIMA! Zagreb će tek sad poludeti, a SARAJEVO I ZAPAD MU OVO NEĆE OPROSTITI!

Upitan da li postoji mogućnost da tzv. Kosovo prihvati razgraničenje, onako kako ga vidi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Haradinaj je rekao "ne".

Tači je na konferenciji za štampu po povratku iz Njujorka izjavio da Amerika i Evropska unija podržavaju postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine koji bi podrazumevao razgraničenje.

Raskol između Haradinaja i Tačija dostigao je vrhunac krajem godine, kada je Haradinaj izjavio da je neprijatelj tzv. Kosova svako ko govori o granicama, teritoriji ili bilo kojoj drugojkorekciji, očigledno aludirajući na Tačija.

Haradinaj je, osetivši da polako gubi podršku naroda, a pritisnut uspesima Srbije na spoljnopolitičkom planu uveo takse na robu iz Srbije od sto posto.

Srbija je sprečila ulazak lažne države u Interpol, a samo u 2018. godini odluku o jednostranom priznanju Kosova povuklo je dvanaest zemalja. Haradinaj je, uvidevši da je pozicija Kosova kao države dobrano poljuljana i da nema načina da je popravi, uveo anticivilizacijske takse na srpsku robu od sto posto, kršeći CEFTA i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Zanimljivo je da se Tači nakon odluke o taksama nije oglašavao u javnosti, što je dovelo do spekulacija da on nije bio za uvođenje carine na srpske proizvode. Tači je nedavno izjavio da je zamenik premijera Enver Hodšaj inicirao ideju o uvođenju taksi, a Haradinaj glasao za nju. Ovo je još jedan pokazatelj da sukob između lažnog predsednika i premijera ne jenjava.

Pritisnut od strane Evropske unije i SAD, koji su u više navrata tražili ukidanje taksi, čini se da Haradinaj polako gubi kompas. Odluka o formiranju tzv. vojske Kosova, kojom je hteo da popravi svoju unutarpolitičku poziciju, nije dala očekivane rezultate, jer nije naišla na konsenzus zapadnih zemalja.

Biserko nahvalila Prištinu, a proziva Beograd! Dobila odgovor: "Obogatila si se na kostima ubijenih Srba".

Novoizabranim pregovaračkim timom za dijalog Beograda i Prištine, kojim sklanja Tačija sa mesta pregovarača, Haradinaj pokušava da istera svoje po svaku cenu, ne obazirući se na zahteve predsednika. Novoizglasani šef pregovaračkog tima sa Beogradom, Fatmir Ljimaj, ranije je navodio da Tači neće moći da donese bilo kakvu odluku bez saglasnosti vladinog pregovaračkog tima i da on nema pregovaračka ovlašćenja.

Novuspostavljena prištinska delegacija u Brisel je došla na razgovor sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, gde ih je odmah sačekao hladan tuš i opomena da hitno ukinu nelegalne takse.

Opšte nejedinstvo i neslaganje Tačija i Haradinaja polako se preliva na sve Albance, a čini se da Srbija to dobro koristi.

Foto: AP/fotomontaža

Sa druge strane, zvanični Beograd ima jedinstven stav po svim pitanjima u vezi sa dijalogom, stojeći čvrsto na poziciji da razgovora nema dok se anticivilizacijske takse ne ukinu. Naš narod na Kosovu i Metohiji, nakon uvođenja taksi, pokazao je jedinstvo i čvrsto pokazao da se drži zajedno i da veruje svojoj državi u kojoj živi.

Uspesi Srbije u UNESCO, Interpolu, povlačenje priznanja dvanaest država, uneli su paniku u redove tzv. kosovskih zvaničnika, koji pokušavaju suludim odlukama da se održe na vlasti i zadobiju političke poene na unutrašnjem planu.

Čini se da je neslaganje u Prištini, a jedinstvo u Beogradu na najvišem nivou do sada. Kako će se stvari odvijati ostaje nam da vidimo, a lopta je, kako je predsednik Srbije rekao, u njihovom dvorištu.

 

(VIDEO) TEŠKE OPTUŽBE NA RAČUN PREDSEDNIKA LAŽNE DRŽAVE: Tači "namešta" klijente advokatima u Hagu i tako vraća stare dugove?!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Kica

pre 5 godina

Obojica su nerazumni i neodgovorni, na kraju ce se i poubijati, kakvi su.

mila

pre 5 godina

Sto se vise budu svadjali i prepirali oko statusa Kosova nama ce biti mnogo lakse da resimo goruci problem sto povoljnije po nas.

Jezdimir

pre 5 godina

Ne treba da se zanosimo. Projekat Velike Albanije je u toku pod patronatom Amera. Sve će ovo da traje dok se bitno ne promeni odnos snaga u svetu. Taj momenat treba dočekati.

Ilija

pre 5 godina

Tačija i Haradinaja hvata panika jer Srbija polako jača svoju pregovaračku poziciju.

Sale

pre 5 godina

Srbija je danas poštovana u svetu, i to je jako bitno za sada.

danica

pre 5 godina

Samo neka se glodju imedju sebe.. Prosto nista novo. U svoj svojoj gluposti ostrascenosti i nakaradnoj politici udavice se

Sreta

pre 5 godina

Srbija se bori na strani pravde. Samo neka se oni svađaju, oni dele oteto, a to uglavnom presedne. Srbija nema razloga da žuri.

Nemanja

pre 5 godina

Postoji mogućnosti da nesloga izmedju Albanskih političara može nama biti od koristi.

Vlajko

pre 5 godina

Samo nek se oni svađaju Srbija će nastaviti da gleda svoje interese.

Nikola

pre 5 godina

Samo nek se oni svađaju a Srbe ostave na miru.

Sara

pre 5 godina

Srbija mora dobiti svoje, nista ne otimamo samo hocemo nase.

Petar

pre 5 godina

Tek ce Srbija biti u poziciji posle sedamnestog januara ! Znate vi vec dosta doga !!

Ruza

pre 5 godina

Sve najgore Albancima i da se sami medju sobom samo svadjaju.

slađa

pre 5 godina

UNESCO, Interpol, 12 zemalja povuklo priznanja. Srbijica je na dobrom putu. A sada i orden Aleksandra Nevskog predsedniku Vučiću. Blistavo. Uz sve ostalo što je prepoznato i od svetskih sila kao moderno, transparentno, privlačno za ivesticije. Tako se brane Srbi na KiM.

Mija

pre 5 godina

Albanci nece uspeti da ostvare svoj plan.Njihova zloba ce im se obiti o glavu.

Marija

pre 5 godina

Kod njih je raskol borba za vlast jer obicni kriminalci zele da znaju ko je glavni.

Vivijen

pre 5 godina

Počelo je pucanje povratka nema sada čekamo njihov krah.

Milan

pre 5 godina

Vreme je da sva zloba i pakost izađu iz njih..neka se poubijaju

irresolute

pre 5 godina

Albanci će ce pojesti međusobom! Istopiće im se država kako su je nabrzinu sklepali tako će se i urušiti! Srbija ima jaku poziciju za pregovore!

Rafa

pre 5 godina

Koga više albanci varaju, sve je lažno, i lažna država i lažna vojska... uskoro će ih mentori ostaviti...

caca

pre 5 godina

Tacija i Haradinaja hvata panika jer Srbija polako ali sigurno jaca svoju pregovaracku poziciju!!!

duca

pre 5 godina

Najveci provokatori i zlocinci. Gube podrsku velikih sila.

Marijana

pre 5 godina

U ovoj borbi radujem se pobedi i jednog i drugog ko god da pobedi verujem da ce svima biti drago, samo da ostave nas narod na miru.

Maja

pre 5 godina

Krajnje je vreme i bilo da se posvadjaju medjusobno

SARA

pre 5 godina

Glupan i tupan u sukobu? Pa, bilo je pitanje trenutka, kada ce doci do ovoga!

nela

pre 5 godina

Obojica u isti koš i jedan i drugi nerazumni oni će se između sebe poubijati.

Hristina

pre 5 godina

Nema rata izmedju siptara sve Srpska Gebelsovska propaganda nije siptar balija Mame jebite svoje Cetnicke

Andrej

pre 5 godina

Šteta što u ovom momentu nemamo pametnijeg predsednika na čelu drzave.

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija