• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vesti-online

31.01.2019

09:40

(VIDEO) NATO NE DA SRBIJI DA VRATI RADAR NA KOPAONIK?! Svako malo su na Pančićevom vrhu da provere da radari nisu vraćeni!

Politika

(VIDEO) NATO NE DA SRBIJI DA VRATI RADAR NA KOPAONIK?! Svako malo su na Pančićevom vrhu da provere da radari nisu vraćeni!

Podeli vest

Poslednjih u Srbiji i regionu sve se češće pominje da će Vojska Srbije na Kopaonik vratiti moćne radare koji su iz baze na Pančićevom vrhu uklonjeni odmah posle NATO bombardovanja 1999. godine

Oni koji su rat sa NATO proveli na Kopaoniku, a pre i tokom rata su radili na "spornim radarima" ističu da su sa Pančićevog vrha, osim vojnih, uklonjeni i civilni radari koji bi danas mnogo značili Civilnoj kontroli leta.

Gađan 16 puta

Na Pančićevom vrhu nalazio se moćni radarski sistem Vojske Srbije koji je kontrolisao ceo Balkan. Gađan je još prve večeri NATO-bombardovanja. Vojska je jedno vreme na Kopaoniku koristila pokretne radare, a kad je bombardovanje postalo još intenzivnije i porušen hotel Bačište, i oni su ugašeni. Inače, taj radarski sistem bio je izgrađen 1953. Gađan je ukupno 16 puta, čak i posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma, sa ukupno 110 projektila. Pančićev vrh je zbog radarskih i TV sistema i bio neprestana meta bombardera, pa je i hotel Bačište u neposrednoj blizini sravnjen

Bio je to deo Kumanovskog sporazuma, Kfor je tražio da u pojasu oko granice sa Kosovom ne bude nikakvih srpskih vojnih efektiva, godinama u ovoj zoni nije bilo ničega, sada tog "zaštitnog pojasa" više nema, ali radari nisu vraćeni, i neće uskoro, jer to ne dozvoljavaju Albanci sa Kosova i njihov pokrovitelj NATO, boje se povratka i civilnih radara koji uopšte ne mogu da utiču na vojsku i vojnu avijaciju.

- Bili smo prva meta NATO tomahavka, idealan položaj koji Kopaonik ima omogućio nam je da radarima pratimo sve rakete koje su s nosača Saratoga u Jadranu poletele ka našoj bazi i da se na vreme sklonimo. Nema dana da nas nisu bombardovali. Bili smo prinuđeni da radare izmestimo na druge lokacije i da ih "šetamo" po Kopaoniku, mnogo muke tada smo zadali NATO avijaciji, nažalost, zbog radara na Kopaonik je palo i puno kasetnih bombi koje još nisu očišćene - kaže jedan od vojnika koji se u jeku NATO kampanje hrabro borio na Kopaoniku.

(VIDEO) PUTINE, OVO JE IDEALNO ZA VOJSKU SRBIJE! Rusija po prvi put upotrebila novo oružje! IZNENADNA VEŽBA UPLAŠILA ZAPAD!

Penzionisani pripadnik Vojske Srbije kaže da Albanci, NATO i Kfor odlično znaju šta sve, bez obzira na to kakvom tehnikom raspolažemo, možemo da vidimo sa Kopaonika.

- Kao na dlanu vidimo ceo Balkan, sve od Jadranskog mora do Bosfora, zato ni po koju cenu ne dovoljavaju da se radari vrate. Vratiće ih samo politika, ako se prethodno na najvišim vojnim nivoima postigne neki dogovor. Do tada, Kfor je, kao i do sada, bar jednom godišnje, a nekada i češće, dolaziti na Pančićev vrh da proveri da radari slučajno nisu vraćeni - kaže sagovornik "Vesti".

(FOTO/VIDEO) MISTERIOZNI RUSKI AVION SLETEO U VENECUELU! Svi se pitaju ZAŠTO, a spekulacije su već počele... Sprema se nešto veliko - TAJNA ZLATA VREDNA!


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Branko

pre 5 godina

" ZAPADNI ZLOTVORI, imaju pdrsku nasih setaca " !!!!!!??????

leonida

pre 5 godina

USA očigledno može sve. Došli su sa drugog kontinenta, postavili radare u našu pokrajinu, napravili jednu od najvećih baza u Evrpoi i to je ok a nama,koja ironija, zabranjuju da instaliramo radare na našoj teritoriji. I to im je malo nego nam drže predavanja o međunarodnom pravu i demokratiji.

Marcco

pre 5 godina

Uz to još i redovno dolaze na našu teritoriju da provere da nismo slučajno vratili radare...

Musa

pre 5 godina

E vidiš , treba Rujama ili Kinezima izdati taj hektar vrha na 99 godina , pa da vidimo da li će njima to smeti da kažu ?

Leonard Magnifico

pre 5 godina

A zasto mi njima dozvoljavamo da nam ne dozvoljavaju ?

Milun na ćirilici

pre 5 godina

Ко њих пита уопште и зашто? Јели државни апарату, јесмо ли ми суверена земља или....?

Pedja971

pre 5 godina

Kako je moguće da bilo ko može da nam zabranjuje bilo šta u našoj sopstvenoj zemlji. Istina je da bi takav radar ozbiljno ugrozio nato,ali to je naša zemlja. Samo mi odlučujemo da li hoćemo ili nećemo da ga postavimo. To bi bilo isto kao kada bi mi komšija iz druge ulice zabranio da zidam garažu u svom dvorištu.

Lala iz Banata

pre 5 godina

Jesmo li mi BANANA, ili suverena drzava...? Pre ce biti ono ....prvo...Ko odlucuje ovde u ime nas....?

boky

pre 5 godina

ako mi moramo slusati ameriku, ta ce nam vlada, prdsednik, politicari. ukinite pa nek nas vodi amerika.

karadjoglu

pre 5 godina

Kad im je tadašnja vlast dala diplomatske pasoše i slobodno kretanje, ko je god to hteo, naravno da sada mogu dolaziti i prolaziti gde žele i gde hoće.

Milena

pre 5 godina

Znaci, nas NATO tretirra gore nego njegove clanove manje "bitne", mi smo pod okupacijom NATO-a, ako ne smemo da raspolazemo nasom teritorijom. Pa, gde je tu nemesanje i neutralnost, mi smo stalno pod njihovom pretnjom da cinimo ovo, da ne cinimo ono, da ne saradjujemo s nekima, itd, a jos nismo ni u NATO-u , ni u EU. Pa ko onda vrsi veci pritisak na Srbiju - Rusija ili NATO i EU ? Nadajmo se, da ce biti kako je sudjeno, a ne kako bi nam sudili drugi. Pogledajte kako prolaze svi oni koji nasrcu na Srbiju ! I tu jos nije kraj, svi ce doci na red. Neka se oni smeju, ali srpski narod je mucenicki, ali ipak poseban ...

Rade

pre 5 godina

Amerika nema nikakvo pravo ni po kakvom sporazumu i nemoze da nam zabrani postavljanje radara bilo gde. Mogu samo da kazu da im nije drago ako negde postavimo radar.

Izbori 2024

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija