• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

01.02.2019

10:54

SKOT NAS OPET PROVOCIRA! AMBASADOR SAD OTEO KOSMET SRBIJI - ne mari za stav UN da Kosovo NIJE DRŽAVA!

Politika

SKOT NAS OPET PROVOCIRA! AMBASADOR SAD OTEO KOSMET SRBIJI - ne mari za stav UN da Kosovo NIJE DRŽAVA!

Podeli vest

Granice između Srbije i Kosova, koje su za SAD dve suverene države, moraju biti jasne i trebalo bi da budu deo sveobuhvatnog sporazuma do kojeg treba da dođu Beograd i Priština, a koji ne može biti nametnut sa strane, izjavio je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot

Skot je za televiziju Prva, upitan da li je razgraničenje moguće rešenje za kosovsko pitanje, rekao da smatra da se izrazu "demarkacija" daje preveliki značaj, da granice moraju biti jasne i da bi trebalo da budu deo sveobuhvatnog sproazuma koji će podrazumevati i, između ostalog, pitanje imovine, prava srpske zajednice, platni promet, nestala lica... 

- Sve mora da bude na jednom mestu. Mora da dođe do opsežnog sporazuma u okviru kojeg se mora znati šta je moje, šta je vaše, gde je linija između Srbije i Kosova - rekao je Skot.

To je ilustrovao primerom da se, kada u knjižari u SAD kupi geografsku kartu Srbije, ona u velikoj meri razlikuje od mape koju kupi u Beogradu.

Upitan koja je mapa za njega tačna, Skot kaže da za SAD ta mapa ima u vidu granice koje je Kosovo imalo kao autonomna pokrajina, te dodao da suverene zemlje mogu da donose odluke o svojim granicama, a da su za SAD i Srbija i Kosovo suverene države.

Upitan kakav odgovor Beograd može da očekuje od američkog predsednika Donalda Trampa na pismo koje mu je uputio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Skot kaže da je odgovor već poznat jer se SAD zalaže za ukidanje taksi.

- Predsednik Tramp je u pismu Vučiću rekao da veruje da imamo priliku da dođemo do sporazuma i trebalo bi da je iskoristimo, bilo bi šteta da ona prođe - rekao je Skot.

On je rekao da, prema njegovom mišljenju, sporazum mora da bude postignut direktno i ne može ga nametnuti spolja ni EU, ni SAD, Rusija ili neko drugi.

- To mora da dođe odavde, sporazum koji je trajan mora biti sporazum koji će biti sprovodiv, da nije samo na papiru već se može realizovati, koji pomaže bezbednosti u regionu i u tom pravcu ćemo delati, ali to ostavljamo pregovaračima - rekao je Skot.

Upitan da li SAD moze da "natera" bilo koju stranu da sednu za pregovarački sto, Skot je rekao da je u interesu Srbije i Kosova da se dođe do sporazuma i da bi dve strane trebalo da žele da se vrate i da misli da one to i žele.

Dodao je da se problem taksi koje je Priština uvela na proizvode iz Srbije mora prebroditi, nakon čega bi se radilo na sporazumu o normalizaciji.

Nema šumova u komunikaciji sa Vučićem

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot tvrdi da ne postoje šumovi u komunikaciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da su saglasni u većini pitanja.
- Predsednik Vučić govori fantastično engleski jezik, tako da nema nikakvog šuma, dobro se razumemo i kada govorim srpski. Ne slažemo se uvek, ali prijatelji ne moraju uvek da se slažu. Otvoreno razgovaramo čak i o stvarima o kojima se ne slažemo - rekao je Skot za TV Prva.
Odgovarajući na pitanje da li postoje "šumovi" na relaciji sa predsednikom Srbije on je rekao da se slažu u većini stvari kao što su podrška srpskom putu u EU, zatim važnost mira i stabilnosti u regionu, kao i da se dođe do kompromisa za kosovsko pitanje kako bi išli napred. 
- Ponekad se ne slažemo o spoljnopolitičkim pitanjima. Želeo bih da Srbija više podržava neke spoljnopolitičke stavove EU, nego što je to bio slučaj u prošlosti. Mislim da je on opredeljen za istu stvar kao i ja - istakao je Skot.
Upitan o saradnji sa Vladom Srbije i kako je ocenjuje on je rekao da nije u školi i da ne želi nikom da daje ocene, ali da je zadovoljan saradnjom sa srpskim ministrima i da sa njima ima otvoren dijalog.
- Srbija je suverena i nezavisna zemlja i može da bira spoljnu politiku. Srbija je izabrala strateški cilj pridruživanje EU. To je cilj koje SAD podržavaju i žele da pomognu Srbiji na tom putu. Optimista sam što se tiče pravca kojim Srbija ide, želeo bih da napredak bude brži - poručio je Skot.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 5 godina

Priznanjem KOSOVA,SAD su priznale TERORIZAM kao legitimni oblik politicke borbe....Oni toga nisu svesni...

Ana

pre 5 godina

Srbija nece dati Kosovo i svoj narod koji tamo zivi!

Sanja

pre 5 godina

Navikli smo na provokacije a i nije Skot jedini.

Boban

pre 5 godina

Skot se cesto deklarise kao neprijatelj Srbije i srpskog naroda .

aca

pre 5 godina

Oduvek nas je i provocirao i držao stranu Šiptarima.

amajlija1307

pre 5 godina

Toliko o tome da SAD podržava nastavak dijaloga!

Danilo

pre 5 godina

Veoma direktno Skor daje poruku srpskom narodu kako ce to resavati SAD i kako kroje mape na Zapadnom Balkanu

Lenka

pre 5 godina

Strašno. Sada će Amerika po svom nahođenju da nam pravi granice, kako su oni to već na svojim slikama odštampali u svojoj Americi. Bruka.

Ivan

pre 5 godina

Sad se vidi koliko je bila ispravna Vučićeva poruka. Kompromis je jedino rešenje, bolje je da dobijemo nešto nego ništa.

tina

pre 5 godina

KiM je još uvek Autonomna Pokrajina u sastavu Srbije.

Mina

pre 5 godina

Kosovo je vekovna srpska teritorija i tako ce i ostati

Kristina

pre 5 godina

Sada nije ni mesto ni vreme za takve provokacije,mir i bezbednost su najbitiniji

mihajlo

pre 5 godina

Evo ko je glavni krivac , u svemu ovome problemu o Kosovu!

Kosovo je Albanija a mi Srbi s

pre 5 godina

Kosovo je suverena država a mi smo Turci i mitomanije bolesne koje žive u svom svetu maste

Miloš

pre 5 godina

Zbog ekonomskog robovanja Srbije zapadu (čitaj SAD) Skotu se može da daje izjave o nezavisnosti i suverenitetu Kosova. Ja ne moram. Ja priznajem nezavisnu i suverenu državu Novi Meksiko i Republiku Srpsku vidim kao sastavni deo Republike Srbije. To što naša politika ne može da kaže niti može da se izčupa iz ekonomskih kanži zapada meni ni malo ne smeta. Država mene već odavno ne brani. Ni u jednom segmentu nisam osetio da sam zaštićen od države. Ja sam se borio za državu i ranjavan sam. Časno sam joj služio a za sve sam moram da se borim. Ovaj tekst neće izaći u to sam siguran jer nije na "liniji".To je u redu ali mi je lakše kad kažem neću Vam smetati glasanjem!!

mladi pcelar

pre 5 godina

Милоше све си рекао потпуно те подржавам и мислим исто!

Igor

pre 5 godina

Skot neka svoje mišljenje zadrži za sebe,ne treba nam njegovo pametovanje!

Vlaki

pre 5 godina

Moze samo da provocira , na kraju ce sve da ispadne kako treba !

Dona

pre 5 godina

E Skote, skote, nemas ti pojima sa zivotom. Idi uredi granice Teksasa a ne Kosova. .

lili

pre 5 godina

napred Meksikanci otmite amerima teksas,kaliforniju,,,,

Zorana

pre 5 godina

Jeste Amerika velika i ima dosta uticaja u svetu, ali granice za KiM još nisu utvrđene i ne mogu se tako posmatrati.

Tifani Rok

pre 5 godina

Kosovo je Srbija! A ovi Amerikanci uporno igraju prljavu igru!

sasa

pre 5 godina

Skot je uvek bio naklonjen Kosovu, ali to ne treba da nas uzbudjuje previse!

Maša

pre 5 godina

SAD otvoreno ide sa takvom politikom da je Kosovo država.

Tara

pre 5 godina

Mislim da je naslov malko izvučen iz konteksta. NIko nikoga ne može naterati za pregovarački sto. Ali trebalo bi da i Albancima i nama bude u interesu da slučaj Kosova rešavamo dijalogom i mirnim putem.

Zelimir

pre 5 godina

U interesu treba da je i Albanaca i Srba da se ovo rešava mirnim putem. Trenutno su Albanci zagrejani za nemire, provociraju i nikako da se sedne za sto i dijalogom rešavaju ključna pitanja. Verujem da ćemo odoleti iskušenjima i provokacijama i da ćemo na ovaj ili onaj način doći do pregovaračkog stola i ovo pitanje rešavati mirnim putem.

Smrad

pre 5 godina

To šta Srbi ne priznaju Kosove ne znači da nije država

Nevena

pre 5 godina

Dali mu je neko rekao sta znaci na Srpskom njegovo prezime

dunja

pre 5 godina

Kada im Rusi budu lupili saku o sto videce oni koga ce da pravociraju.

NEVENA

pre 5 godina

KOSOVO JE SRCE SRBIJE, dakle tu nema mesta za povlacenje linija!

arsa

pre 5 godina

Nasi "prijatelji" amerikanci, zele da Srbija po drugi put kapitulira.Od nas traze da u tkz "pregovorima" Srbija prizna ono sto ni pod bombama nije priznala a to je nezavisnost Kosova.Daleko vam lepa kuca.Idite sto dalje od nas.Srbija na to nikada pristati nece.KRAJ

Avram

pre 5 godina

Malo....juce...I turci su probali I austrougri I nemci,bugari,ma dzaba vam,postavicemo je mi,tamo gde treba,I ne samo tu...

pametnjakovici

pre 5 godina

Sve mi to lici da je iz iste" kuhinje", prvo uvodjenje taksi a posle zamena taksi za priznaje Kosova.

Darko

pre 5 godina

Nista cudno, on samo radi svoj posao i to radi veoma dobro. A sta mi radimo? Nista, mi njega trpimo. Mi imamo mogucnost da zamolimo skota (citaj pravilno rec) da napusti Srbiju i gotovo. Pa ljudi, kada pustite jednom coveku da vam udje u kucu, a on pocne da vas pljuje u vasoj kuci, vi morate reagovati. Ako ne reagujete taj isti ce vam u vasoj kuci poceti i da vodi ljubav sa vasom zenom.

vasilije

pre 5 godina

Kako je ovom gospodinu prezime usklađeno sa karakterom,baš fantastično.

kiza

pre 5 godina

Vojna industrija im je u kolapsu pa traze novi rat na Balkanu a samim tim i u Evropi. Nije problem mi cemo ponovo ratovati, ali znajte da svako za ucinjeno, pozitivno ili negativno mora trpeti posledice. A da ih pitam samo kolika je spoljna temperatura danas recimo u cikagu. Odmah ovog SKOTA poslati u cikago

cegevarakovacica

pre 5 godina

Kosovo je Srbija i tu nema mesta ni za kakvu liniju.

Maja

pre 5 godina

Neartikulisanost imaginarnih zelja Siptara sa pozicije otetog je delikatna situacija za Srbiju koja mora artikulisati sve sizofrene poteze Siptara. Za sada Vucic dobro i mudro kompenzuje ovakve poteze marioneta Amerike.

dana

pre 5 godina

Kosovo je nase i tako ce i ostati, a Skot neka ide da uredjuje granice Teksasa.

Branko

pre 5 godina

Moze on da radi sta hoce, ali ono nikad nece biti drzava.

RDjCdn

pre 5 godina

Iz ovog se moze videti kako USranci inace rade! Ako slusas divan si, inace....! Inace,sad su stisli Sipke, pasce i takse a onda smo mi u slicnom sosu. Nesto ce malo da nam daju ,ili sledi sedjenje osusenog limuna!...?! Kako se u takvoj situaciji postaviti?Evo sta bih ja uradio:Odmah napraviti plan sta hocemo i lupiti na sto .Treba maksimizirati da bi dobili vise.Bolje da mi prvi lupimo plan na sto nego da nam ga drugi nudi! Minimum je pola-pola do 40:60% u terit. razgranicenju, razmena stanovnistva i exteritorijalnost spomenickog blaga dole(model Atos),te Gora sa Strpcima kao auton. mini republika(balkanska Andora, ali unutar Kosova) i Prizren kao autonomni ovoreni grad,poput Sevastopolja!Dati im potpuni "internal governing"(poput Farskih otoka,unutar Danske, ili Alanda),ali bez formalnog priznanja( ograniceno na 25-50 godina), nakon cega ce se u pregovorima odluciti i formalno o njihovom medjun. priznanju!!Vreme od 50 godina iskoristiti pametno i pozavrsavati sto treba...Taj plan je za start, i igrati vrlo tvrdu "igru" !Cilj Plana je da se stvore uslovi za zajednicki ulazak u EU sto pre, za regulisanjemedjusobnih politickih, ekonomskih i svih drugi odnosa i da se time relaksiraju odnosi izmedju Srba i Albanaca te u zavisnosti od svega toga da se razlozno nakon tog perioda donese nacionalni konsensus o daljem statusu KiM. Naravno, ovo bi bio samo grubi nacrt a Amerika bi mogla da nam posluzi kao dobar medijator prem Siptarima koji je moraju slusati. Mi imamo ogromnu prednost jer ipak, i pored svih muka, ne moramo da ih priznamo. A ako ne prihvate, zna se -nastaviti jos jace lobiranjei ici na kiparski model eutanazije siptarskog separatistickog pokreta. (Hvala Informeru unapred , mislim da je korisno da se ovo objavi a vaseg bosa ,gosn Vucicevica bih zamolio da prezentira na prave adrese ovaj moj plan. Mislim da zavredjuje paznju,mozda je pretenciozno, ali svi moramo dati neki doprinos ,makar da ponudimo ideje sta raditi!).R.Dj

Nikola

pre 5 godina

Skota niko u američkoj administraciji ne ferma.

sole

pre 5 godina

Vucicu ako se Rusi ne ukljuce u dijalog narod ide na ulice.kaubojima ne treba verovati.seti se kako im je Sloba verovao i na kraju prosao..........

RINGISPIL

pre 5 godina

Skotu jednostavna poruka, peske ste usli samo u bondstil, i to je sve, ostatak cete iznositi.

goxy

pre 5 godina

Prvo da se granica vrati i prosiri na poziciju za onoliko koliko su Stambolici dali siptarima a mozda i do kosara pa onda svi ostali razgovori i dogovori.Sve su to u sustini britanski apetiti a SAD su izvrsni organ.

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija