• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs/informer.rs

06.02.2019

14:33

TEŠKO VREME ZA SRBIJU, POSTALI SMO USAMLJENO OSTRVO U NATO MORU! Od danas smo jedina zemlja u okruženju koja nije pristupila Alijansi!

Politika

TEŠKO VREME ZA SRBIJU, POSTALI SMO USAMLJENO OSTRVO U NATO MORU! Od danas smo jedina zemlja u okruženju koja nije pristupila Alijansi!

Podeli vest

Severna Makedonija je danas potpisala protokol o pristupanju NATO Alijansi. Srbija tako ostaje kao jedna od retkih evropskih država, koja nije u ovom vojnom savezu, dok će na Balkanu biti jedina u kojoj nema trupa pomenutog pakta. Da li smo u opasnosti da naše ostrvo vojne neutralnosti bude zapljusnuto NATO morem?

I dok je za Severnu Makedoniju danas istorijski dan, istorija Srbije i NATO nije toliko svetla. Rane od pre 20 godina nisu zaceljene.

Naime, sećanja na bombardovanje Srbije 1999. godine nije izbledelo u sećanjima građana. Tome u prilog govori i istraživanje Nacionalnog demokratskog instituta iz Vašingtona po kome 83 odsto građana ima negativni stav prema NATO.

Međutim, pored tužnih sećanja tu su i sadašnje geopolitičke okolnosti, a one govore da su sve zemlje u regionu osim Srbije članice NATO ili će u najskorijoj budućnosti postati. Izuzetak je BiH, ali s u toj državi nalaze određene trupe severnoatlantske alijanse. Pored toga, NATO je kroz misiju KFOR prisutan na Kosovu i Metohiji i od presudnog je značaja za bezbednost tamošnjih Srba.

 

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je Srbija nezavisna i slobodna zemlja koja donosi samostalno odluke.

- Uspeli smo da odolimo pritiscima i da sačuvamo svoju politiku vojne neutralnosti i dobrih odnosa s Rusijom. Ne krijem pred Putinom da se nalazimo na evropskom putu, ali da nismo zainteresovani za NATO. Hoćemo da imamo svoju vojsku koja će čuvati naše nebo i zemlju - istakao je Vučić za bijeljinsku BN televiziju krajem januara.

U tom smislu je u javnost istaknut i stav Alijanse. Naime, zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO Džejms Apaturaj izjavio je, krajem prošle godine u Beogradu, da su odnosi Srbije sa Alijansom bolji nego što izgleda i da politika vojne neutralnosti i dobri odnosi sa Rusijom ne predstavljaju prepreku za dalje produbljivanje saradnje.

- Iskreno, odnosi Srbije i NATO bolji su nego što se to čini prosečnom čoveku. Puno toga radimo zajedno, imamo dobar politički dijalog i mislim da ljudi u Srbiji vide kako se slažu generalni sekretar (Jens Stoltenberg) i presednik (Srbije Aleksandar) Vučić, ali imamo i dosta i praktično zajedničkog rada - rekao je Apaturaj u intervjuu za N1.

Foto: Informer

On je, govoreći o vojnoj neutralnosti Srbije, kazao da nema kontradiktornosti između dobrih odnosa sa NATO i dobrih odnosa sa Rusijom.

- Mi ništa ne namećemo partnerima. I ja za primer uvek uzimam Jermeniju koja je vojni saveznik Rusije, ima ruske baze, ali je dobar je i solidan partner sa NATO, bez ikakvih problema. Vojna neutralnost nije u suprotnosti sa saradnjom sa NATO, Austrija i Švajcarsku su vojno neutralne, ali su bliske sa nama, Finska i Švedska takođe. Zaista, to nije problem za NATO. Ni neutralnost, niti odnosi sa Rusijom - ocenio je Apaturaj.

Međutim, ovako idilične poruke poznavaoci prilike malo drugačije čitaju.

Predsednik Atlantskog saveta Srbije Vladan Živulović kaže da ulaskom Crne Gore i Makedonije ostajemo samo mi u regionu, te da će NATO od Srbije napraviti kako kaže "sanitarni koridor".

- Potpuno će nas izolovati i biti nezainteresovani. S druge strane, Rusija će "podgrevati" opstanak "zamrznutog konflikta" na Kosovu - napominje Živulović.

Prema njegovim rečima, situacija u kojoj će Srbija nalaziti posle ulaska Severne Makedonije u NATO nije nimalo idilična.

Foto: AP Photo/Boris Grdanoski

- Alijansi nije u interesu da nas gura u članstvo, jer smo okruženi potpuno. Njima je bio bitan Jadran, da uđe Crna Gora, a sada i Makedonija. BiH je sledeći korak, tu se završava priča - kazao je Živulović za Telegraf.rs.

S druge strane, vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da za sada ništa ne ukazuje da će biti problem što je Srbija vojno neutralna zemlja, ali partner NATO-u.

- Zvaničnici iz NATO uveravaju da je to održiva takva situacija. Međutim, postoji jedna struja razmišljanja koja kaže da će kasnije isplivati zahtev za punopravno članstvo u NATO, ali iz Alijanse kažu da je to pitanje opredeljenje zemlje, koja želi da bude članica ili ne - napomenuo je Radić za naš portal.

Kaže da je Srbija trenutno u poziciji dobrog partnera.

- Da li je to neko prelazno ili održivo rešenje, to jako ozbiljno pitanje, i od koga će u priličnoj meri zavisiti naša evropska budućnost. Do sada sve zemlje koje su postale članice EU, a prošle su kroz tranziciju, prvo su postale članice NATO - podsetio je Radić i napomenuo da nigde ne postoji takva odrednica.

- Približavanje EU podrazumeva harmonizaciju spoljne i bezbednosne politike i u tom smislu priča o Uniji kao bezbednosnom konceptu je nerazdvojna od NATO. Činjenica je da su vodeće zemlje NATO, ujedno i vodeće zemlje EU, izuzev SAD - zaključio je Radić.

Uprkos svim sukobima i sporenjima, saradnja Srbije i NATO ima svoj kontinuitet, a naša država je dostigla najveći mogući stepen saradnje sa Alijansom, koja je jedna nečlanica može da ima.

NATO i Makedonija potpisali protokol o stupanju u Alijansu!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
miroslav moric

pre 5 godina

jaci smo od sudbine ne pijeva nas presd. dodik za dzaba zar ne?

Mala_Hijena

pre 5 godina

E, da smo samo malo pametniji i da smo se davno prvi prikljucili...svega ovog ne bi bilo i bili bi ispred mnogih istocnih zemalja o kojima sada samo sanjamo.....

deda Raša

pre 5 godina

E da su i oni bili pametniji te da nas nisu bombardovali. Posle bombardovanja su ostale stravicne rane, rane koje tesko zarastaju. Sto je naj gore bombardovase nas zbog nekakve demokratije i ljudskih prava. Sada vidimo i sta znaci i kako se sprovodi ta zapadna DEMONKRATIJA. A zivot ti je kao sah i sve nam se cini da smo trebali povuci drugi potez.

Zoran

pre 5 godina

I u prvom svetskom ratu smo bili u moru izdajnika I neprijatelja, kao I u drugom, pa su nasi slavni dedovi I ochevi izborili slobodu..

vasko

pre 5 godina

Naravno da smo ostali usamljeno ostrvo. Kao sto onomad Toma Nikolic rece, Srbija ce biti crna rupa na tepihu. Ali ja verujem u nase Zapadne prijatelje i uz njihovu pomoc Srbija sigurno ulazi u taj savez pre ili kasnije. Jednostavno nema izbora.

Saradžogla

pre 5 godina

Prvo ti NATO manguparija pokloni neke zastarele skalamerije i velikim novcem sam da ih osavremeniš!Onda ti napišu koliko mnogo novaca da daješ mangupima.Njima treba samo pešadija za napad na Rusiju što je višedecenijski san naftnih kompanija i penzionisanih amer generala vlasnika fabrika oružja.Zamislite srpskog vojnika na ruskoj granici koji čeka da sa ostalima napadne Rusiju?Za to vreme pet jakih ruskih raketa je naciljano na Srbiju?

Penzioner

pre 5 godina

nato ubice i kriminalci. Svako svom jatu ide. Nikada sa tim idiotima. Pa i u UN treba dobro razmisliti a imamo i vremena jer vidimo sta sve nerade, priznaju samogroglasenog njihovog kriminalca za predsednika. Verujem da ce uskoro im se obiti o glavu,prvo francuskoj. Tu bar poznata moze se samoproglasiti naprimer Mari Lepen ili vec kako se pravilno zove i pise. Nema kod tih bezboznika i fasista ni trunke od prava. Sve su to sada stigli i pojavili se naslednici fasizma.

KoleM

pre 5 godina

Što "teško vreme"? Pa budimo prijatelji sa njima i nikakvih problema neće biti. Šta fali svima u okruženju što su u NATO-u? Jedino je Rusima u interesu da nas zavađaju sa svima u okruženju.

RINGISPIL

pre 5 godina

Ex yu republikama, danas podguznim muvama amerike i NATO bande , nije jasno da ce do sukoba velikih razmera izmedju NATO i Rusije sigurno doci i da svakoj pojedinacno sleduje jedna bulava ILI SATANA. Nato nece zaliti za njima ali njih vise nece biti.

Smrad

pre 5 godina

I kad Rusi sve pobiju ove šta nas okružiše, ni nama se neće lepo pisati. Može koja raketa da omane i završi kod tebe u dvorište

adi

pre 5 godina

Nisu bili svesni da je cilj EU da opkole Srbiju i da ne mozhe nikuda sad akd se NATO priblizhilo i opkolilo je setili se da nisu trebali da ostave Makedonii da tako lako prevare da joj promene ime i da je spoje sa kosovo i albanii ...Mogli su imati dobrog prijatelja koi bi imtrebao za borbi protiv njivove okupacie..Srbi su namesto Makedoncima hteli da pomognu Grcima istim onim koi su zajedno bili sa NATO silama kad su ih bombardirali ...Sad prestoi jurish za poslednji bastion Srbija koja ce morati da se preda i podvrgne velikih NATO sila sad je vishe nego jasno da ce izgubiti Kosovo a moguce je da izgube i do presheva . Ovo shto se deshavalo zatishje pred buru bilo je taktika da prvo poroe Makedoniju pa sad je lako za srbiju koja vec godinema jede evropski kruh i evropske kredite za razvoj kao za ulazak u EU isto kao i turska cekace 50 godina i vishe.

deda Raša

pre 5 godina

Primecujem da si sa Kosova i Metohije i da branis svoje interese. Moras jedno zapamtiti, ako Srbija postane clan NATO, onda vas sigurno nece biti na Kosovu i Metohiji. Oni su prvenstveno ratovali da dodju na teritoriju Srbije, nisu u tome uspeli a siptare su nasli pogodne za saradnju. Izdali ste Srbiju a ceka vas mnogo teza situacija.

cvetin

pre 5 godina

šta to znači nato nezanima nas nikakav nato

Uxx

pre 5 godina

"Pored toga, NATO je kroz misiju KFOR prisutan na Kosovu i Metohiji i od presudnog je značaja za bezbednost tamošnjih Srba." Nisam ni ja za ulazak u NATO,ali mi smo kontradiktorni u svakom pogledu!

Saradžogla

pre 5 godina

Rumunija ugurana u NATO pakt i prvo što su dobili to su bili neki stari vojni brodovi. Kada su dobili naređenje da o svom trošku plate osavremenjavanje bili su šokirani zbog visine novca.

Saradžogla

pre 5 godina

Rumunija ugurana u NATO pakt i prvo što su dobili to su bili neki stari vojni brodovi. Kada su dobili naređenje da o svom trošku plate osavremenjavanje bili su šokirani zbog visine novca.

Saradžogla

pre 5 godina

Rumunija ugurana u NATO pakt i prvo što su dobili to su bili neki stari vojni brodovi. Kada su dobili naređenje da o svom trošku plate osavremenjavanje bili su šokirani zbog visine novca.

Saradžogla

pre 5 godina

Rumunija ugurana u NATO pakt i prvo što su dobili to su bili neki stari vojni brodovi. Kada su dobili naređenje da o svom trošku plate osavremenjavanje bili su šokirani zbog visine novca.

Saradžogla

pre 5 godina

Rumunija ugurana u NATO pakt i prvo što su dobili to su bili neki stari vojni brodovi. Kada su dobili naređenje da o svom trošku plate osavremenjavanje bili su šokirani zbog visine novca.

Saradžogla

pre 5 godina

Rumunija ugurana u NATO pakt i prvo što su dobili to su bili neki stari vojni brodovi. Kada su dobili naređenje da o svom trošku plate osavremenjavanje bili su šokirani zbog visine novca.

Saradžogla

pre 5 godina

Rumunija ugurana u NATO pakt i prvo što su dobili to su bili neki stari vojni brodovi. Kada su dobili naređenje da o svom trošku plate osavremenjavanje bili su šokirani zbog visine novca.

Saradžogla

pre 5 godina

Rumunija ugurana u NATO pakt i prvo što su dobili to su bili neki stari vojni brodovi. Kada su dobili naređenje da o svom trošku plate osavremenjavanje bili su šokirani zbog visine novca.

Saradžogla

pre 5 godina

Rumunija ugurana u NATO pakt i prvo što su dobili to su bili neki stari vojni brodovi. Kada su dobili naređenje da o svom trošku plate osavremenjavanje bili su šokirani zbog visine novca.

Jovan Futog

pre 5 godina

A gde ce oni da beze ako Rusi krenu. Eto ih za 6 meseci na Lamansu gde su trebali biti 1945. Godine.

hogar

pre 5 godina

Bosna i Hercegovina je de fakto NATO država,na čijem teritoriju stoji veći broj NATO snaga,koji se u 24h,može ustostručiti. Srbija će izgubiti jug,vojvodinu i sandžak.....i to će garantovati mir na ovim prostorima. U posljednjih 100 godina,sve ratove na ovim prostorima uzrokovala je srbija svojim neuspješnim osvajačkim ratovima....i na kraju će biti svedena na BG pašaluk

Avram

pre 5 godina

Nase vlastii su u proslosti vecinom vodile dnevnu,kratkorocnu politiku,pa znamo vec kako smo uvek prolazili,I toj politici da nam je kuca na putu treba da bude kraj,da definisemo svoje nacionalne interese sa onima koji to mogu da nam pomognu da ostvarimo,I da se manemo gluposti I laznih prijatelja koji imaju marginalni uticaj na nasa desavanja,kao ti si mi prijatelj a prodas me,pustis da me biju,pa takav mi ne trebas,I eto proslo je 20 godina mi nemamo taj S300,sto nam ne daju !! pa trguju sa nama,I dokle mi da pametujemo,svi su ih ostavili,I poljaci,slovaci,bugari,cesi,rumuni,a mi smo najpametniji,dokle vise !!!

Neca

pre 5 godina

I ne treba da pristupamo magarcima kad su nas bombardovali.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija