• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.02.2019

14:51 >> 15:00

ŠIPTARI POVLAČE SVE PREPREKE ZA DIJALOG: Pobedu Srbije više ne kriju ni u Prištini, TAČI PRIZNAO - AMERI SE PITAJU!

Politika

ŠIPTARI POVLAČE SVE PREPREKE ZA DIJALOG: Pobedu Srbije više ne kriju ni u Prištini, TAČI PRIZNAO - AMERI SE PITAJU!

Podeli vest

Ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet, i predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, saglasili su se da je od vitalnog značaja uklanjanje svih prpreka za nastavak dijaloga sa Srbijom

- Kosovo i Sjedinjene Države imaju zajedničke vrednosti, principe i ciljeve. U ovom slučaju, naš zajednički cilj je da se izgradi mir i stabilnost na Kosovu i u regionu kao preduslov za razvoj prosperiteta naše zemlje. Ključ za postizanje mira je mirovni sporazum, sveobuhvatni i konačni između Kosova i Srbije - rekao je Tači, saopšteno je iz iz njegovog kabineta.

Tači je rekao i da je partnerstvo i prijateljstvo Prištine sa SAD od vitalnog značaja za Kosovo.

- Sve što je Kosovo postiglo do sada treba da zahvalimo sveobuhvatnoj podršci SAD - rekao je Tači, navodi se u saopštenju.

Ambasador Kosnet prosledio je juče pismo američke administracije liderima prištinskih institucija kojom je još jednom zatraženo ukidanje stopostotno povećanih taksi na proizvode iz Srbije i BiH, što bi otvorilo put za nastavak dijaloga i postizanje sveobuhvatnog sporazuma Beograda i Prištine.

Priština bi danas ili sutra mogla da donese odluku o ukidanju taksi i to glasanjem na sednici vlade, izjavio je danas savetnik bivše predsednice Kosova Atifete Jahjage, Ramuš Tahiri uz ocenu da je tvrdoglavost kosovskih insitucija po pitanju taksi nepojmljiva u međunarodnim odnosima.

- Takse će biti ukinute ili privremeno ukinute, ostaje da se nađe način kako će to biti urađeno - da li će se glasati u parlamentu ili će se vlada naterati ili će se glasati u vladi. U oba slučaja većina javnosti i poslanika i ministara je za privremeno ukidanje taksi, kako bi se dala šansa dijalogu i izbegle sankcije - rekao je Tahiri.

Prema njegovim rečima, na tu temu će se verovatno danas ili sutra glasati na sednici vlade.

(VIDEO) HAOS U ZAGREBU: RATNI VETERAN OPET DIGAO NA NOGE POLICIJU I USTAŠE! spomenik zločincu Tuđmanu je sramota!

O taksama do sada nije bilo moguće glasati i pored konkretnog predlog glavne partije u vladi - Demokratske partije Kosova. 

- Pozicija Prištine neodrživa je zbog dva oprečna mišljenja o ukidanju taksi. Stav premijera je da takse ostaju dok Srbija ne prizna Kosovo, što znači neko vreme ili nekoliko godina, dok su predsednik i parlament za privremenu suspenziju - rekao je on.

Priče o sankcijama su konkretne, jer je ta mera jednostrana i nije dobar primer u međunarodnim odnosima. 

- Tvrdoglavost kosovskih insticija nepojmljiva je u međunarodnim odnosima. Uz sve ispada da Kosovo ništa nije shvatilo o ulozi koju ima kao država, o subjektivitetu i značaju na Balkanu i iznalaženju rešenja o problemima - naveo je Tahiri - bivši direktor za Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova Kosova.

Prištinski politkolog naveo je da je sada stvar i u tome to da li priština treba da ide na izbore posle ukidanja taksi ili vlada pada pre, ako premijer da ostavku. 

NOVA STRATEGIJA HARADINAJA! Smislio kako da ukine takse, ALI DA NE ISPADNE DA SE UPLAŠIO TRAMPOVE ŠAMARČINE!

Tada, kako je dodao, takse ostaju do leta, jer neće biti institucija koje će ih ukinuti. 

Po njegovim rečima, u toku su razgovori da se vlada Ramuša Haridnaja proširi Demokratskom ligom Kosova i Socijaldemorkatskom partijom.

- Ako to uspe onda je moguće, iako Haradinaj podnese ostavku, izabrati novu vladu i novog premijera, a nakon toga i ukinuti takse - kazao je on.

SJAJNA VEST ZA SRBIJU! Mađari otkačili Amere neće protiv Putina -TURSKI TOK DOLAZI U NAŠU ZEMLJU!

Savetnik bivše presednice Jahjage, rekao je da sankcije o kojima SAD priča teže da ciljaju na poltičku elitu, a ne na narod ili Kosovo kao državu. 

- One se svode na vize, delegacije ne dolaze u Prištinu, naše delegacije ne idu u inostransvo, ne učestuvju na reglionalnim samitima, suspenduje se određena pomoć - rekao je Tahiri.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ivana

pre 5 godina

Kako bi doslo do dijaloga, moraju prvo da ukinu takse.

KiM

pre 5 godina

Nema ukidanja takse do priznanja RK a vi pišite šta hoćete....

Nik

pre 5 godina

Ljudi,sa pricom da '"oni slusaju Amere", ne nasedati,Srbija mora bit oprezna,oni su pokazali dvolicnost i cilj.I spremni su na vec Dokazano podmuklu igru i zlodelo,itd.. Oni nemaju Casti ni morala,dok ne budu tamo gde im Sleduje HAG. Kosovo je Srbija..

Ivan

pre 5 godina

Kada se zapad, SAD pre svega, odluči na iskren pritisak, Priština će poslušati i smanjiti nivo provokacija.

Dejan

pre 5 godina

Pristinske vlasti su dugo igrale prljavu igru, misleći da nema kraja. Sad su navukle gnev celog sveta, pa će morati da počnu da poštuju i tuđa pravila!

Dejan

pre 5 godina

O kakvoj pobedi je rec??? Sada ce Vucic da prizna Kosovo kao nezavisnu drzavu. Jedini spas je njegova smena.

anja

pre 5 godina

Nadam se da ce bar postovati to sto im SAD trazi . Jer samo njih i slusaju.

Lela

pre 5 godina

Kako bi se doslo do dijaloga,Pristina mora da ukine takse.....

Sofija Kovacevic

pre 5 godina

Srbija konačno počinje da bude ozbiljno shvaćena sa druge strane Atlantika.

Igor

pre 5 godina

To da se Amerika pita i nije neka novina. Al sad će malo Albanski političari da se spuste na zemlju.

Dragojlo

pre 5 godina

To nece biti ukidanje vec supenzija na neko vreme!!!Kakva je to pobeda???Trebate misliti sta bubate!!!

Ivan

pre 5 godina

Ako je istita ta informacija da se ukidaju takse, to je sjajno Priština je konačno urazumljena.

Vlaki

pre 5 godina

Prvo ukinite takse pa moze dijalog , a Amerikanci da jace izvrse pritisak na Pristinu.

Vivijen

pre 5 godina

Srbija je još jedanput pobedila i pokazala ko se pita.

Marko

pre 5 godina

Uplašili se Šiptari za svoje fotelje,svesni su da bez podrške Amerike iz fotelja idu direktno u Hag!

Zorana

pre 5 godina

Amerikanci se izgleda po pitanju Kosova sve pitaju ali i Srbija se pita.

Cibe

pre 5 godina

Nema pregovora dok se ne ukinu takse i formira Zajednica srpskih opština.

rio

pre 5 godina

Takse bi odavno bile ukinute da je to Zapad zaista hteo!

Mladen Mladenovic

pre 5 godina

„Ako neko od ministara inicira tu temu“?! Koji su ovo prevaranti ljudi moji? Koju li su igru sada osmislili? Pitam se kako ovolika infantilnost, ljudiu koji su po ponašanju i mentalnom sklopu sličniji nekom divljem plemenu nego civilizovanom svetu, uspeva i „pali“? Pitam se kako mi Srbi, kao narod koji je vekovima bio podvrgnut njihovom divljačkom ponašanju nismo još uvek „apsolvirali“ njihov način ponašanja i pokušali da vaspitavanjem i pripremama sopstvenog stanovništva sprečimo zločine koji su nam se dešavali i, koji još uvek traju? Da li smo mi, shodno tome, negde iza njih ili svaki njihov pokret, sbvaku njihovu nameru smatramo neozbiljnom i sa indignacijom to posmatramo? Ovaj „preokret i metamorfoza“ Haradinaja je uvod u neku još veću podvalu iz već čuvenog i poznatog arnautskog arsenala, sada, potpomognutih od strane SAD i njihovih evropskih marioneta.

Mila

pre 5 godina

Ukinite takse ako zelite nastavak dijaloga,a za Amerikance se znalo odavno!!

Jelena

pre 5 godina

Pustili su ih da se malo osecaju vazno i mocno, a sada su ih oborili direktno na zemlju. Suma je njihovo jedino staniste na kraju svega.

hogar

pre 5 godina

Pobjedu srbije???!!! Nepravite buale od sebe veće nego jeste. Kosovo je Američko,i svima je jasno da će biti onako kako ameri kažu

Maja

pre 5 godina

Sve će biti kako Amerikanci kažu,saHaradinajem ili ne...

MilijanaLakić

pre 5 godina

Konačno neki oštriji ultimatum za Prištinu u vezi nenormalnih taksi, ostaje da vidimo kada će uslediti ukidanje

Marija

pre 5 godina

Amerika se uvek pitala jer njoj su najvazniji licni interesi a ne Siptari ili Srbija.

Tina

pre 5 godina

Napokon se dozvao pameti, do dijaloga ce doci, a isto tako ce i takse morati da ukine, jer kao sto je i sam rekao Amerikanci se pitaju.

Jokan

pre 5 godina

Čuj, privremene kosovske institucije. Pa ovo samo od nas može doći.

Nikolic Sinisa

pre 5 godina

I dalje tvrdim da su sankcije prema Srbija farsa i dimna bomba za formiranje Kosovske vojske i otvaranje granice prema Albaniji. To se vise i ne pominje. Isforsirana prica, a sad smo MI, KAO POBEDILI...kakav blam, sramota i ruzenje Srba.

Nenad

pre 5 godina

Toliko o svemocnom Haradinaju koji nije dao da se spomene ukidanje taksi... stavljeno im je do znanja da su mali i nebitni likovi u celoj prici...

Đole

pre 5 godina

Još jedna veoma značajna pobeda Srpske diplomatije. Budimo i dalje na oprezu. Ne verujmo preterano, ali insistirajmo i dalje na poštovanju Briselskog sporazuma, koga Priština bez prestanka krši. Nadam se da će posle ovih događaja, mnoge zemlje preispitati svoje stavove prema Prištini.

Sofija

pre 5 godina

Siptari ce morati da odu podvijenog repa. Srbija pobedjuje!

Goran

pre 5 godina

SAD su napokon zategle uzicu oko Pristine i ocekujemo ubrzo ukidanje taksi.

Igor

pre 5 godina

Kad SAD zagrme nema igranja. Sada treba odigrati pametno i izvuci maximum za Srbiju I srpski narod na KiM.

Maja

pre 5 godina

Lideri Siptara polako ulaze u agoniju sopstvene sizofrenije. Ovakva diskriminacija nije vidjena.

Joakim

pre 5 godina

Naslov teksta pogrdan naziv za susednu drzavu ili narod. Ja mislim da se moze mrziti jedan narod ili puno naroda. Nema problema to je stvar dnevne politiķe. Da bi opstali na vlasti bave se samo mrznjom. Ja ne sumnjam da ce na kraju ove bolesne politike sa bolesnim i otrovanim ljudima mrznjom bit ce velike zrtve bez buducnosti.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija