• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

25.02.2019

10:14 >> 10:18

SRBIJO ZABORAVI EU, TAMO TE NEĆE! Francuska ministarka JASNO NAM STAVILA do znanja da NAS BRISEL NE ŽELI!

Politika

SRBIJO ZABORAVI EU, TAMO TE NEĆE! Francuska ministarka JASNO NAM STAVILA do znanja da NAS BRISEL NE ŽELI!

Podeli vest

Ministarka zadužena za evropske poslove u Vladi Francuske Natali Loazo izjavila da sadašnje stanje EU ne omogućava nova pridruživanja

Loazo je ipak dodala da smatra da Srbija ima evropsku perspektivu, ali navodi da je trenutno sadašnje stanje unutar Unije takvo da ne omogućava nova pridruživanja "u zadovoljavajućim uslovima".

- Francuska smatra da Srbija ima evropsku perspektivu. Svojom istorijom, civilizacijom i sudbinom, ona je deo Evrope - rekla je u intervjuu za "Politiku" Loazo, koja dolazi u poseti Beogradu. Ona je naglasila da je Srbija, uz Crnu Goru, među zemljama koje su najviše napredovale na putu ka EU, otvaranjem 16 od 35 poglavlja. 

- Ali pošto smo mi vaši prijatelji, dužni smo da vam kažemo istinu: sadašnje stanje Evropske unije ne omogućava nova pridruživanja u zadovoljavajućim uslovima - kako za samu EU, tako i za nove države koje bi joj se pridružile - poručila je Loazo. 

Ona je dodala da je neophodno reformisati EU i izvršiti reviziju njenog funkcionisanja.

Na pitanje koja oblast predstavlja glavni izazov za Beograd u pregovorima o pristupanju s Briselom, Loazo kaže da postoje dva izazova - jačanje vladavine prava i "neophodnost rešavanja spora o Kosovu". 

(VIDEO) DŽIHADISTA NA SRPSKOM OBJASNIO SIRIJCIMA zašto je došao u njihovu zemlju - OVO LEDI KRV U VENAMA!

Ona je dodala da Francuska i EU "odavno pozivaju Beograd i Prištinu da normalizuju odnose kako bi zajedno planirali budućnost mira i prosperiteta", ističući da njena zemlja podržava dijalog koji vodi EU i da je spremna da da svoj puni doprinos.

- Znam koliko je za Srbiju i srpski narod to pitanje osetljivo. Prošlo je dvadeset godina od kraja rata iz 1999. i od presudne je važnosti za buduće generacije da se teškoće prevaziđu. Znam da je i predsednik Aleksandar Vučić time zaokupljen i da traži kompromis kroz dijalog - rekla je francuska ministarka. 

Povodom aktuelne blokade u pregovorima, ona napominje da dijalog nema alternativu.

- Ne potcenjujemo teškoće s kojima se susreće taj dijalog od kraja 2018, kao ni tenzije koje iz njih proizlaze. Svako treba da preuzme sopstvenu odgovornost. Francuska tako poziva Prištinu da bez odlaganja ukine takse od 100 odsto koje je odlučila da nametne na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Ne može biti dijaloga bez minimuma poverenja izmedju stana - napomenula je Loazo.

KOSOVO JE AMERIČKI NOSAČ AVIONA NA ZEMLJI! Nemački političar Vili Vimer tvrdi da VAŠINGTON OD 1999. NIJE PRESTAO DA VODI RAT PROTIV SRBIJE!

Kada je reč o jačanju vladavine prava, kaže da je svesna osetljivosti reformi u toj oblasti, navodec´i da te reforme zahtevaju posvećeni rad, uključujući rad sa civilnim društvom.

- Želja za priključivanje Evropskoj uniji podrazumeva da budu preduzete sve mere kako bi se, na primer, garantovali, po slovu zakona i u praksi, sloboda medija, nezavisna pravosudna vlast, zaštita ličnih podataka, efikasna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. To je u samoj srži vrednosti Evropske unije - naglasila je Loazo.

Dodala da je Francuska uz Srbiju kako bi joj u tome pružila pomoć. 

- Francuska to već čini u više oblasti, posebno u oblasti reforme javne uprave - naglasila je Loazo.

Upitana koji je realan period za Srbiju da se priključi EU, rekla je da "nema smisla da se određuje neki datum, a da se ne zna da li će Evropska unija biti spremna i kada će Srbija biti spremna".

ŠIPTARU RAMUŠU SE PRIVIĐAJU SRBI U UČK! Vulin: "Teško je zamisliti Srbina koji maršira pod njihovom zastavom"

Podsetivši da se EU suočava sa izlaskom Velike Britanije, Loazo je rekla da treba iznova izgraditi tu uniju kako bi ona bila jača i sposobnija da se suoči sa izazovima u decenijama koje dolaze. 

- Ova reforma treba da se razume i kao prilika za Srbiju, kojoj je u interesu da Evropa bude jaka. Neophodno je takođe da Srbija izvrši sve neophodne reforme kako bi preuzela pravne tekovine Evropske unije - poručila je Loazo.

Ona je ocenila da je Srbija već postigla veoma pozitivne korake u pogledu ekonomskih reformi kroz smanjenje zaduženosti i javnog deficita, stabilnost dinara, atraktivnosti zemlje za strana ulaganja, preneo je Tanjug.

- Ovi rezultati su bili mogući zahvaljujući teškim i ponekad bolnim reformama za gradjane Srbije, svesna sam toga, ali one će doneti svoje plodove u budućnosti. Reforme su takođe neophodne za države članice, mi ih takođe sprovodimo - ukazala je Loazo.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Goran

pre 5 godina

Bitno je da u Srbiju dolazi sve više investitora a da li ćemo ući u EU i nije toliko bitno.

caca

pre 5 godina

Ocigledno je da im smetamo zbog necega,i zato nas ne zele!!!

Vlado

pre 5 godina

Očigledno je da ti ne razumeš, da mi uopšte nismo bitni za EU a posebno za SAD i NATO, jer su sve Baltičke zemlje, Pojska, Slovačka, Rumunija, Bugarska Grčka i Turska članice NATO a njima je to važno, jer su najbliže Rusiji. Ukrajinu su iz tih razloga destabilizovali a to će pokušati, odnosno već pokušavaju da urade i sa Belorusiujom. Mi smo "ostrvo" koje trenutno nikome ne treba, jer smo daleko od Rusije.

Jelena

pre 5 godina

Ovo je opet samo njena izjava i ništa drugo.

Nikola

pre 5 godina

Srbija jeste puno uradila i napreduje ka svom cilju .Ako nas EU ne zeli... pa ok.. nije problem

BojanaT

pre 5 godina

Pa naravno da nece biti ulaska u EU! Situacija unije je sve sem ruzicasta i vrlo je moguce da ce totalno prestati sa obavljanjem svoje funkcije,te je razumljivo sto nema trenutnih uclanjenja! Mnogo vecih problema oni sada imaju nego da ubacuju nove clanove u savez!

Miki

pre 5 godina

Francuska ministarka je prenela stav EU, koja samo stavlja zahteve Srbiji, kao da je ne zeli za svoju clanicu.

dušan

pre 5 godina

Za koga smo mi krv prolivali u I svetskom ratu. Preci im se u grobu okreću. Pored Francuske u EU ima još 27 država, polako sa tim izjavama. Treba imati u vidu i izbore za parlament Eu, biće zapaljivih izjava u narednom periodu.

Her Stojko

pre 5 godina

Bez priznanja tzv. Kosova i usaglasavanja spoljne politike sa EU, to su jedina dva uslova zbog kojih Srbija nece uci u EU. Sve ostalo su price za malu decu.

Miloš

pre 5 godina

Sam ulazak u EU ne znači ništa posebno, što možemo videti na primeru Bugarske i Rumunije.. Investicije, ulaganja evropskih giganata u Srbiju itekako znači... Neke zemlje će ubrzo i izaći iz EU.. Formalno članstvo u EU nije prioritet još uvek..

Nevena

pre 5 godina

Ma da smo mi živi i zdravi, može se i bez EU.

Tatjana

pre 5 godina

Zato je bitno da Srbija ostane neutralna i gleda svoje interese.

Jovana

pre 5 godina

Mi cemo se i dalje boriti i napredovati kao nacija a oni kako zele.

dobrivoje

pre 5 godina

Trazi ce oni nas, samo da nasa ekonomija jos vise ozivi, nas narod je vredan i intelektualan.

Nikola

pre 5 godina

Srbija ce sa dolaskom sto veceg broja investitora postati privredno I ekonomski jaka zemlja tako da uopste nije bitno hoce li nas ili ne EU!

Marko

pre 5 godina

Svima je jasno da nije vreme za EU. Oni su u krizi a mi smo društvo veoma nezrelo da ispunimo najosnovnije zahteve evropske civilizacije: nezavisno pravosuđe, slobodu medija, građanska prava, slobodu političkog delovanja i odsustvo korupcije. Kosovo ćemo rešiti kat tad li sve ovo drugo teško sa ovim sistemom vlasti. Čini mi se i da to svima njima odgovara jer bi nešto menjali na bolje.

Jelena

pre 5 godina

A ispunjavanje svih mogucih i nemogucih uslova? Hocete da kazete da je sve uzaludno.

Sanja

pre 5 godina

Па не волимо ни ми њих па ћутимо..

Dehan

pre 5 godina

Vazno je da nam dolaze investitori I da Srbija samo napreduje

Dehan

pre 5 godina

Smetamo im ocigledno I ne zele nas ali mi idemo ka nasem cilju

Danko

pre 5 godina

Nije fer od Francuske, zemlje sa kojima smo bili prijatelji kad god je bilo tesko!

Vlaki

pre 5 godina

Iako i ne dodje do toga , pridruzivanja, imamo i drugi put kojim Srbija moze da se okrene .

Zoran

pre 5 godina

Meni je bitno da kod nas nasatve dolaziti investicije, da bolje zivimo, a ne da li smo u EU ili ne.

Marija

pre 5 godina

To je njihov problem Srbija mora da se okrene razvoju i prijateljima a ima ih kao sto je Rusija i Kina.

Tresimesi1

pre 5 godina

Ma ko je bre i njih želeo,nego je bilo,video ciga da se konj potkiva pa i on digao nogu.

miroljub

pre 5 godina

Važno je da uredimo državu po meri naših građana, a ne po uzoru na EU jer ni tamo ruže ne cvetaju ali kod nas insistiraju na "vladavini prava" po meri pro zapadnih NVO kako bi oni uredili Srbiju po svojoj meri. Nikada EU nije bila ono što je trebala da bude. Neizvesna je budućnost EU, istočno evropske zemlje se moraju zaplašiti Rusima da bi opstale i ostale u EU.. Proći će godine kada će i ta prića biti pročitana. Svima se zabranjuje kontakt sa Rusima osim Nemačkoj . Francuskoj, i staroj EU a svi novi mora da se distanciraju. Očit primer je Severni tok i njegov pandam Turski tok.

Borat

pre 5 godina

Kad cete vise UCI u savez za rusijom I belorusijom PA da svi zajedno procvetate Da votka I tomovaca liju potocima a da se na svakom cosku te Drzave okrecu krmci na razmznju I da gradjsni te zemlje zive kao bogovi na Olimpu Da svaki MIG 29 Voza

Marko Lučić

pre 5 godina

Nije to nikakvo iznenađenje.Oni su poznati po tome da bojkotuju rad.

Luna

pre 5 godina

Ja samo znam da Srbija sigurno nece moliti za svoje mesto u uniji.

jole

pre 5 godina

Pa jasno da nema od vašeg ulaska u EU ništa. Kad biste ušli dogodilo bi se isto što i nama - iseljavanje ljudi, ali i znatno povećanje plata. U HR je prosječna plaća gotovo 900 eura, a kroz 2-3 godine bit će sigurno 1000 jer naprosto nitko više neće raditi ispod 600 - 700 eura. Znači standard raste, a to bi zadesilo i Srbiju. Kako nikome jaka Srbija nije u interesu - vi će te uvijek ostati na 200 do 400 eura plaće i raditi za strance. Jamac toga je vaš Vučić koji s medijima poput vas stvara privid nečeg dobrog u Srbiji, da je bolje nego u EU, itd. Opozicija je jedina koja bi rekla vama svima kako stvari stoje, stavila ogledalo.

Suzana

pre 5 godina

Srbija raste i jaca na svim poljima.Ostalo ce vreme pokazati.Nemoze niko ma koliko pokusavao da unese nemir i uspori ovo jacanje.Vucic pise jedno novu istoriju Srbije,koja ce se najverovatnije i vekovima analizirati.

Bojan

pre 5 godina

Imamo mi i bolju alternativu ! Mozda smo ovo potajno i priželjkivali, samo neka se izjasne !

Saradžogla

pre 5 godina

Evro zezancija je katastrofa!Istočni nemci videvši da komunizam ili ti ,,lezi 'lebu da te jedem,, propada odluče da se ujedine sa Zapadnom Nemačkom.Da ima ko da ih izdržava.I uspeju a da ni sami nisu verovali u to!Onda uspeju da svoju Angelu postave na tron iako je ona po ocu poljakinja?Zatim osnuju Evro zezanciju da svi imaju evro novce.PRVA JE POSTRADALA ITALIJA JER SU IM NESHVATLJIVO SKOČILE CENE.Članstvo se plaća u milionima evra.Hrvatska kada izračuna koliko je dobila a koliko je MORALA da da u minusu je 50 miliona.Kako Nemačkoj trebaju radnici Hrvatska se prazni a što to čeka i Srbiju.Iz Srbije polako odlaze vozači a uveliko i mlade mašinovođe uče nemački jezik!

Milisav pn

pre 5 godina

Eu pre dvadesetak godina nije ni postojala pa se živelo bitno je nama da budemo međusobno malo složniji o da se oslonimo jedni na druge da se smanji korupcija na minimum i da se „radi“ kako lepo žive one zemlje koje nisu članice...

Njegos

pre 5 godina

Nece nas jedna francuska sobarica da zaustavlja i koci na nasen uspesnom i ubrzanom putu evro integracija .

mihajlo

pre 5 godina

Nekada prava istina manje boli nego da živimo sa neistinom!!

buba

pre 5 godina

Mislim da nam francuska ministarka ne nosi dobre prognoze!Ona je jedina izrekla gorku istinu o EU!

Nadica

pre 5 godina

Ziveli smo tolike godine bez njih pa ce mo i dalje!

milan306

pre 5 godina

Bitno je da Srbija napreduje,ušla ili ne u EU

Nina

pre 5 godina

Ovo je bezobrazno sa vase strane posle svega sto smo uradili da bismo bili primljeni!!?

SS

pre 5 godina

E pa gospodo"političari",ako vam sad nije jasno što mi obični znamo odavno,da nas ne žele u EU društvu,bogohulnika,nemorala,zlobe,mržnje,gejeva,a mora da vam kaže u oči,žena te iste države "Francuske"koja nas je ponizila na 100-godišnjicu I sv.rata,ne znam na koji način da vam se to gospodo političari utuvi u glavu.Prema tome okrenite se na drugu stranu sveta,ne priznate za nas pogubne odluke tih EU hoštaplera,uhvati te saveznika,razbucaj te šiptare i pošalji te ih k njima u EU,pa nek se j*bu oni s njima.

Miki Maus

pre 5 godina

Ha ha ha, ustaška hrvatska je dovoljno dobra da bude članica te unije, a mi kao nismo dovoljno dobri... Kakva fašistička ujdurma!

dusan

pre 5 godina

To svi u vladi Srbije znaju,,I dok nas zamajavaju sa EU polako ali sigurno nam oduzimaju Kosovo i na mama vrata nas ubacuju u kriminalnu organizaciju NATO ,,EU je samo mamac koji je naravno samo za ,,narod,,,,Nikada necemo uci u EU sa ovakvom vladom i sa ovakvo unistenom ekonomijom,,

nenad

pre 5 godina

ma nama nije mesto u takvoj uniji sa nemcima i hrvatima,,,,,,,poznato je kakvi su oni saveznici u zlocinama oni bili

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija